Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

01. 07. 2015.

Autor: Svetislav Basara Izvor: Danas

Nepodnošliva lakoća proseravanja

Reko bi čovek na prvo čitanje da sam ja neka teška prznica i nadrkanko, ali to je, da kažemo, daleko od faktičkog stanja stvari.

Ne volim svađe, pogotovo ne javne, ali znamo da je život velika kurva i da nas dovodi u svakakve budalaste situacije. Jedna od tih situacija su prepirke sa samozvanim pravobraniocima srpstva.

Te dame i ta gospoda, koji uživaju sva građanska prava, što im niko i ne osporava, iz razloga koji verovatno nikada neće biti razjašnjeni misle da bi trebalo da imaju nešto veća prava od ostatka populacije.

Tako je recimo na to me podseti naš Draža, ne Mihailović Ratko Dmitrović vaktile uređivao (na sreću zaboravljenu latiničnu publikaciju) „Argument“ i niko mu to nije zamerao. Registrovao novinu, pisao, štampao, plaćao PDV i Bog nas veselio.

Fakat, nije zahtevao da se latinična štampa oslobodi PDV-a, a onda ga krenulo u životu, pa je došao u ćirilične „Novosti“ i  u duetu sa Smajlovićkom počeo da nariče nad terorom nad ugroženom „srpskom“ ćirilicom.

Rečena Smajlovićka je takođe urednikovala u novinčinama štampanim raznim pismima (možda i klinastim) i to joj u ono vreme nije padalo teško. Naprotiv, padalo joj je lako. I neka je! Treba svakome olakšati kad god je to moguće.

Sad dolazimo  što bi rekli ćiriličari in medias res. Kada recimo mi, „antićiriličari“ koji, inače, uopšte nismo antićiriličari, napišemo par redaka o nezakonitosti zahteva za ćiriličnu neutemeljenu povlašćenost, šta ćiriličari rade?

Mislite li vi da će gospođa Smajlovićka napisati: Evo, gospodin Basara napisao tekst prepun neistina, škodljiv po „srpske interese“, hajde da debatujemo o tome, da čoveka vratimo na pravi put, da ga prosvetlimo, privedemo poznaniju prava. I pročaja.

Kako bih ja reagovao? Evo ovako: Hajdemo, gospođo Smajlovićka, da debatujemo, da se upustimo u sitna crevca, da preispitamo zašto ćirilici a i svima nama sa ćirilicom  loše ide. Zašto da ne? Čovek je vazda u zabludi, a bajagi se uči dok je živ. Ali ne!

Zar umesto upuštanja u ozbiljnu debatu nije jednostavnije reći „ma to su izdajnici“, ljudi koji tvrde da „nikada nijedna normalna zemlja nije bombardovana“? U tom smislu Smajlovićku više pominjati nikada neću. Jer, verovali ili ne, znate li šta mi se dogodilo kad sam je onomad, posle izvesne pauze, pomenuo? Sutradan izgubio novčanik sa vrlo malo para, ali sa svim dokumentima.

Maler! Ne samo moj. Ali ću u današnjoj skraćenoj kolumni pomenuti Overlorda. Vučiću, ako nameravaš, kao što tvrdiš, da od ove zemlje napraviš normalnu državu, onda postupi ovako: optužene za „izdaju“ podvrgni sudskoj istrazi, pa ako su nešto izdali, smesti ih u mardelj. Ako pak nisu, na robiju pošalji državotvorne klevetnike. Tačka.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi