Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)  |  Neki bi ćirilicu pred streljački vod
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

06. 07. 2015.

Autor: Dragiša Petrović Izvor: Večernje novosti

Neki bi ćirilicu pred streljački vod

Ćirilicu bi neki pred streljački vod. Ostrvili su se na nju pojedinci koji sebe nazivaju novinarima, književnicima, analitičarima...

Mučno je već i čitati njihove "kolumne", ili "stavove" o nacionalnom pismu.

Nerazumljive rečenice sklepane "zbrda, zdola", pa je teško dokučiti šta je "pisac hteo da kaže"...

Verovatno i zato u njima nema ničeg osim vređanja onih koji se zalažu za ćirilicu i u novinama i koji podržavaju inicijativu da se smanjenjem poreza podstiče očuvanje nacionalnog pisma i preko medija.

Nema ničeg osim izrugivanja inicijativi i onima koji je podržavaju.

Razgoropadio se jedan književnik koji je pokušao da se bavi i diplomatijom, ali mu izgleda kiparske taverne nisu bile dovoljne da svoj "diplomatski" šlif potpuno iskaže.

Rasrdio se i jedan, kako sebe naziva novinar, koji ovaj zanat i novinarsko znanje posebno ističe u humorističkim emisijama ali taj tekst je tako napisao da ga je nemoguće razumeti.

Šegačiti se sa tvorcima slovenske pismenosti, Ćirilom i Metodijem, pa glavnim urednicima "Politike" i "Novosti" koji se zalažu za očuvanje ćirilice i na stranicama novina, za svaku je osudu! Mučno i tegobno.

Ali, to govori  o njima, kao i novinama koje ustupaju prostor za obračunavanje sa ćirilicom, ali i onima koji zastupaju tezu da ona treba da bude očuvana.

Uz pomoć domaćih novinara i neki inostrani elektronski mediji uključili su se u streljanje ćirilice i obračun sa svim zastupnicima značaja nacionalnog pisma, uz stav da je zalaganje za ćirilicu "dizanje glave konzervativnih snaga"!?

Ove književnike, novinare, analitičare, koji tako jako napadaju ćirilicu treba podsetiti da ta hajka na srpski nacionalni identitet nije ništa novo: prisetimo se da je čak i Medlin Olbrajt, dobro poznata po mnogo čemu ovom narodu, tražila potpunu denacifikaciju.

To je postala krilatica odmah posle 2000. Od tada svi koji se zalažu za očuvanje kulture, tradicije, istorije su "remetilački faktor".

Oni su "zatucani", "glupi", "neobrazovani", "ruralci" i, vrhunac toga, kočničari našeg evropskog puta! Zato pitanje za ove iz prvog streljačkog stroja  zašto je Francuska donela poseban zakon o zaštiti svog jezika i pisma?  Ili, zašto se u Nemačkoj posebna pažnja poklanja upravo očuvanju jezika i pisma. E, kod njih to može.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi