Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska o ukidanju PDV-a na ćirilična izdanja (2015)

17. 07. 2015.

Autor: Svetislav Basara Izvor: Danas

1.500 bizona

Čim sam juče u cik sabaha video na sajtu NINa da je Olivera Bećković uradila intervju sa „prijateljicom i neistomišljenicom“, Ljiljom Smajlović, momentalno sam podigao diskushernično dupe i odjurio do trafike.

To je, štono se kaže, must read! Udarila junakinja na junaka! Leteće, pomislih u magnoveniju, perje! Sevaće munje i gromovi! I pročaja. I  kakav mi je utisak nakon čtenija tog nadasve dušekorisnog štiva? Ne znam šta da vam kažem! Možda ću saznati tokom pisanja teksta. Videćemo na šta će sve izaći.

Za početak, čini mi se da je Olivera svoju „prijateljicu i neistomišljenicu“ neprijatnošću postavljenih pitanja turila na žestoku žeravicu. Ama ni Smajlovićka nije mačiji kašalj. Pogrešio sam onomad napisavši da je najstarija glodurka na Balkanu pogrešila profesiju i da je umesto novinarstvom trebala da se bavi politikom! Ne! Uopšte ne! Bolje bi bila postupila  i verovatno bi bolje prošla i u životu da se bavila advokaturom.

Olivera, dakle, pita, Smajlovićka odgovara i na svako pitanje ima spreman odgovor. Kako se ono kaže ko iz rukava. Voli žena da bude u pravu i njenoj rešenosti da bude u pravu niko ne može stati na put. Pa ni poslovično cinična Olivera.

Pita, recimo, Olivera Ljilju a da zašto je u polemici o ćiriličnom PDVu Žarkoviću nabila na nos Miškovića, a Ljilja momentalno podastire jedno ekstremno logično objašnjenje čija je jedina mana što čili iz pamćenja istog trenutka kad se pročita.

Nisu, međutim, svi glodurkini odgovori takvi. Ima ih i za nezaborav. Kako pitam ja vas zaboraviti sledeće obrazloženje opravdanosti izuzimanja ćiriličnih novinčina od PDV. Eto ovako otprilike glagolji Smajlovićka ćirilica je ugrožena, ja sam „samo“ htela da učinim uslugu srpskom narodu i srpskoj državi, a tamo neki zlonamernici (uzdržala se, za divno čudo, od reči „izdajnici“) osuli paljbu po nedužnoj meni. Ugledajmo se na Poljsku nastavlja glodurka zemlju u kojoj je u nekoj šumi pronađeno 1.500 bizona, a poljska država čuvši za to momentalno donela odluku da ih zaštiti.

E sad vi, čestnejši publikume ako ikako možete povežite PDV, ćirilicu i poljske bizone, a mi idemo dalje.

Olivera od pre izvesnog vremena kivna na moju malenkost zbog osnovane sumnje na saučesništvo u zločinačkom poduhvatu ukidanja „Utiska nedelje“  ispotiha uvaljuje dubaru i meni i Ljilji.

„Kome treba polemika sa Basarom“, pita Olja, a Ljilja će kao iz topa: „Basara je čovek klozetske metafore. Ne treba to nikom.“

I to je jedina stvar u intervjuu u kojoj je glodurka u pravu. Učinilo mi se na trenutak a možda se i varam da je Smajlovićka (krišom i od same sebe) pročitala Yugonostalghiu, štivo u kome se, fakat, pominju i klozeti i „Politika“  ali da je, po običaju, pobrkala pojmove. Jedna je, naime, stvar biti pisac „klozetskih metafora“, a sasvim je druga  u stvari beskrajno druga biti baba Sera.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi