Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije "Utisak nedelje" (2014)  |  Bećković: Vučićeva opsesija uređivanja medija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije "Utisak nedelje" (2014)

30. 09. 2014.

Izvor: RTV

Bećković: Vučićeva opsesija uređivanja medija

Moglo se pretpostaviti da predstavljam problem na programu televizije B92, jer sam mnogo puta čula da su razni direktori, na različitim nivoima u B92, svakog petka imali probleme, pa kada se vidi koga sam najavila, onda me zovu telefonom i pitaju da li može neki drugi gost, izjavila je za Radio-televizije Vojvodine novinarka Olja Bećković, govoreći o razlozima za višenedeljno odlaganje emitovanja njene emisije "Utisak nedelje".

 

Emitovanje "Utiska nedelje" na TV B92 odloženo je na neodređeno vreme prošle nedelje, a voditeljka i autorka te emisije tvrdi da je njena emisija zabranjena.

Bećkovićeva je, gostujući u emisiji "Jedan na jedan", objasnila da su joj ti isti direktori iz B92 često sugerisali da promeni pojedine goste, jer će, u suprotnom, "neko poludeti".

"A ko bi poludeo? Jedini koji je tako osetljivih nerava, dakle premijer (Aleksandar Vučić), kome je lako da poludi na svaku takvu besmislicu", istakla je ona.

Bećkovićeva je istakla da se radi o poremećaju stvarnosti, gde je Vučić zamislio da jedna "televizijska emisija predstavlja front protiv njega" i da sve zavisi od toga da li će u toj emisiji "biti dvoje protiv njega, ili  pak jedan ili troje za njega, što za nju predstavlja opsesiju uređivanja medija.

Bećkovićeva je rekla da je sve što se proteklih nedelja dešavalo oko emisije "Utisak nedelje" za nju vrlo čudno, te da je pet dana pre već jedan put odloženog termina pozvana na sastanak, kom je prisustvovala direktorka B92, kada se pojavio "misteriozni čovek sa duhovitim prezimenom - Ajnštajn", bez bilo kakve vizit karte, koji joj je predložio da "izgugla na internetu da on nikoga nije prevario".

"On je, zapravo, bio zadužen da mi saopšti da emisije 21. septembra nema, ukoliko ne potpišem ugovor da od novembra prelazim na B92 Info kanal. Taj Info kanal nikada niko pre toga nije pomenuo, a tada mi je rečeno da ne mogu da radim emisiju u nedelju, ako ne potpišem da prelazim na Info kanal", rekla je ona.

Objašnjenje je, dodaje Bećkovićeva, bilo krajnje cinično, a glasilo je da se radi o kultnoj emisiji, za koju je idealno da bude, kako kažu deca, "bačena u kanal", na kom će postati stožer, posle čega će i druge emisije, poput Insajdera, Kažiprsta, da pređu.

"Meni se ponudili 30 odsto više novca, da odem negde gde ne mogu ništa da ti zaradim"

Bećkovićeva je navela da je bilo razgovora o tome da se potpiše protokol o dobrim namerama, da je ona spremna da pređe na Info kada se on izgradi i kada sve emisije, Insajder, Kažiprst i ostale, pređu, što realno ne može da bude pre januara, a što je odbijeno.

"Ja sam čak pristala čak i na to da me puste da radim u nedelju emisiju, ako potpišem Protokol. Prvo su rekli da je to u redu, a onda su nekoga pozvali telefonom i rekli mi da ni to ne može i onda ja shvatim da ne smem više da postojim na B92 i da moram u novembru da odem", objasnila je ona.

Bećkovićeva je ukazala na činjenicu da je "Utisak nedelje" jedna od retkih emisija na B92 koja je zarađivala novac, te da ne može da shvati koji je to poslovni interes da emisija koja je najgledanija i jedina isplativa na B92, bude prebačena na kanal koji ne može da počne da zarađuje.

"Meni se ponudili 30 odsto više novca da pređem na Info kanal. E sada, hajde da vidimo kako može da bude nečiji poslovni interes to da nekog platiš više da ode negde gde ne može da ti zaradi ništa", čudi se ona.

"To je ponižavajuće u celoj stvari. Ne mogu da zamislim koliko ruku je tu umešano i koliko je tih genijalaca koji su obećali da mene više neće biti i da će me skinuti, a da me, kao, neće skinuti. Sada ćemo da smislimo Info kanal, Bećkovićeva će lično da potpiše da će da ide u mišiju rupu i pri tom ćemo da joj  damo pare za to, a ona će oduševljeno da ode sa parama i da daje izjave za novinare kako je ceo život želela da gradi neki info kanal", rekla je ona.

"Sve televizije pripadaju jednom čoveku"

Bećkovićeva je istakla da se niko ne bi ni usudio da povuče ovaj potez, da ne zna dokle je doveo, ne novinarstvo kao profesiju, nego celu zemlju, te da nije realno da očekuješ da solidarnost u momentu kada ljudi imaju najveći stah od gubitka posla, a i sa tim poslom nemaju od čega da žive.

"Sa druge strane, sada imaš takvu medijsku sliku, da ti nemaš gde da odeš, sada sve televizije pripadaju jednom čoveku. Imaš tu farsičnu priču o privatizaciji medija i vlasnicima, a svaki taj vlasnik duguje tom čoveku. Niko ne bi dobio frekvenciju, niko ne bi dobio zakon, da ovaj nije klimnuo glavom, kao što i oni koji nisu dobili frekvenciju, nisu je dobili samo zato jer je jedan čovek odlučio da je ne dobije, a ne RRA", objasnila je Bećkovićeva.

Bećkovićeva je zapitala kako je moguće da televizija sa takvom pozadinom kao što je B92 dopusti da se radi nešto što nije radio ni bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević, pri čemu emisija nije skinuta tada, kada je Vučić bio ministar informisanja, nego sada.

"Nešto što nikada niko nije uradio, a radi se o emisiji koja se emituje 24 godine, sada je smislio on da uradi... kako je to moguće", čudi se ona.

Bećkovićeva je zapitala zbog čega B92 nikada nije demantovao negativne napise tabloida o njoj i dodala da to za nju predstavlja još jedan argument da se radi o političkoj odluci i da nekome odgovara da se blati i ona i sama B92.

"Oni tačno znaju šta ova vlada treba da ispuni, a sve ostalo je dozvoljeno"

Govoreći o profesionalnoj solidarnosti, Bećkovićeva je rekla da ne možemo da budemo solidarni kada smo "ubijeni u pojam", da niko više ne poštuje ni samog sebe.

"Svi smo uplašeni, drže to nešto malo što imaju, svi su u strahu šta ćemo sutra... ubijeni smo u pojam i taj je opet uspeo", istakla je ona i dodala da je nekada postojalo uverenje da će da reaguje neko iz evropske institucije, ali da se sada vidi da se njih to uopšte ne tiče.

"Stvari su sada otišle u potpuno drugom pravcu, oni (EU) tačno znaju šta ova vlada treba da ispuni, a sve ostalo je dozvoljeno - radi sa ovim šta god hoćeš, to nam uopšte nije važno, imamo prioritete. On to zna i u tome uživa", navela je ona.

Bećkovićeva je objasnila da novinari, kao i oni u mnogim drugim profesijama, nemaju šta da jedu, te da, kada si napravio takav sistem u kom su svi gladni, jadni i bedni, onda možeš da radiš šta hoćeš.

"Kič parada" samo još jedan uslov EU

Govoreći o Paradi ponosa, koja je održana proteklog vikenda, Bećkovićeva je rekla da je za nju to bila "kič parada", kao i današnje reakcije i izjave da  je "sve bilo fantastično", a da je svima jasno da se ništa nije desilo, jer niko nije tolerantniji.

"Ispunili smo još jedan uslov EU i oni su potpuno zadovoljni time, bez obzira što tu nema nikakve suštine", navela je ona i dodala da se ne radi o tome da su huligani ostali kod kuće jer su se promenili, već da ih ovog puta niko nije zvao.

Bećkovićeva je rekla da su joj interesantne one kolege novinara koji su juče, većinom imali slobodan dan, da bi hitno otrčali na vanrednu konferenciju za novinare predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, na kojoj nisu postavili ni jedno pitanje.

"Mučenici su znali da će pitati sada i više nikada nećeš… pitanja su zabranjena. Ti si se 90-ih godina nečemu nadao, pa si se borio, išao na ulicu i za sve to izborio. Sada, 24 godine kasnije, ti znaš da više nemaš čemu da se nadaš jer su te svi prevarili i, na kraju, doveli ovog protiv koga si to bi pre 25 godina", istakla je ona.

Bećkovićeva je zaključila da se oseća kao posle saobraćajne nesreće, kada si sav ugruvan, a tek posle počinje da boli, te da i dalje ne veruje da se sve ovo dešava.

"Protesti koji su organizovani povodom podrške "Utisku nedelje" i meni jesu važni kao bitka da ti (Danica Vučinić) ostaneš tu da sediš, da Ljilja Smajlović u Politici može da izgura još koji dan, da Dana Popović, Miša Đurković i Đorđe Vukadinović mogu da pišu svake nedelje", rekla je ona i zaključila da ako uspeju da sklone "Utisak nedelje", šta će biti problem da sklone i sve ostale, jednog, po jednog.

Gostovanje Olje Bećković u emisiji "1 na 1" možete pogledati ovde.

 

Komentari (3)

ostavi komentar
pet

03.10.

2014.

Пилип Бакљина II [neregistrovani] u 03:15

Сензационализам као животно начело!

Ви сте госпођо Бећковић сами себи највећи проблем! Ваше трагање за сензацијама по сваку цену у најмању руку је болесно! Вама је важно да се "заталаса"! О последицама не размишљате!

Odgovori
sre

01.10.

2014.

Miny999 [neregistrovani] u 23:59

Pobuna zdrave pameti

Nema razloga za ovoliku sumornost! Iako teška, paradoksalna i bizarna stvarnost, nije to nešto što već nije viđeno. Bivalo je toga i ranije, u raznim periodima srpske politike. To što vođa ima podršku spolja ne znači da će mu EU tolerisati ovoliku kontrolu medija i gušenje medijsjih sloboda. Treba samo hrabro obelodanjivati stvari i prikazivati njeno ružno lice. Zdrava pamet neće ostati imuna, ona će se pobuniti.
Sistem je doveden do paroksizma i sam se već urušava. Samo treba istrajati.

Odgovori
sre

01.10.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 17:51

zar nije bilo dosta

Selo gori a UNS se ceslja.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi