Naslovna  |  Aktuelno  |  Dosije "Utisak nedelje" (2014)  |  Ukidanje "Utiska nedelje" uticaće i na izveštaj EU
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Dosije "Utisak nedelje" (2014)

04. 10. 2014.

Autor: Bojan Cvejić Izvor: Danas

Ukidanje "Utiska nedelje" uticaće i na izveštaj EU

Odlukom da se ukine emisija Olje Bećković na B92 mnogo toga je "stavljeno na kocku", kao što je opstanak pravog, istinskog novinarstva.

Evropska federacija novinara (EFJ) je detaljno pratila razvoj medija poslednjih godina u Srbiji i veoma smo zabrinuti zbog pogoršanja uslova pod kojima novinari rade. Uloga i obaveza vlasti je da zaštite i razvijaju slobodu izražavanja, kako u tradicionalnim medijima tako i na internet portalima, a ranije obećanje premijera Srbije Aleksandra Vučića još nije ispunjeno, ističe za Danas Pravo Renata Šreder, predsednica EFJ, najavljujući da će ta organizacija uputiti i zvaničnu reakciju povodom ovog slučaja u vidu saopštenja.

Ona dodaje da misli da će to uticati i na predstojeći izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije, koji će biti objavljen 8. oktobra.

Ona dodaje da se EFJ pridružuje svojim podružnicama u Srbiji NUNS-u, UNS-u i Sindikatu novinara Srbije u protestu protiv odluke privatne televizije B92 da ukine politički "tok šou" nakon političkog pritiska.

Šrederova podseća da je emisija "Utisak nedelje" bila predvođena dobro poznatom novinarkom Oljom Bećković i da se emitovala poslednje 24 godine i dokazala kao veoma popularna među gledaocima.

Predsednica EFJ napominje i da je emisija Olje Bećković imala veliki uticaj na političku debatu u Srbiji od vremena Slobodana Miloševića pa sve do danas. Prema njenim rečima, danas je to jedini program koji pažljivo i kritički promatra politiku aktuelne Vlade Srbije, na čijem je čelu premijer Aleksandar Vučić. Ona podseća da je Bećkovićeva odbila ponudu rukovodstva B92 da premesti svoju emisiju na drugi kanal i tom prilikom izjavila da to nije bila "ponuda" već ultimatum. - To ne može biti ekonomski opravdana odluka.

To u mnogome miriše na cenzuru. EFJ podržava odluku Olje Bećković da odbije premeštanje emisije na manje gledan kanal B92 Info i u manje gledanom terminu, ocenjuje Šrederova za Danas Pravo.

Reagovanja

DS: građani moraju da protestuju zbog cenzure

Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović pozvao je građane da učestvuju u protestima zbog ukidanja emisije "Utisak nedelje" na B92 i "Sarapin problem" na televiziji Studio B i ocenio da je reč o pokušaju cenzure i uticaja na uređivačku politiku. "Najoštrije osuđujemo ukidanje emisije 'Utisak nedelje' i to, kako stoje stvari, direktnom voljom predsednika Vlade Srbije (Aleksandra Vučića)", rekao je Stefanović novinarima u Skupštini Srbije. Stefanović je pozvao građane da se pridruže protestu Nezavisnog udruženja novinara Srbije koji je zakazan za ponedeljak, 6. oktobar, u 21 sat ispred televizije Studio B. Beta

Milenić: Medijski mrak katalizator destrukcije

Potpredsednik stranke Zajedno za Šumadiju Saša Milenić, koji je i predsednik Skupštine grada Kragujevca, izjavio je da antidemokratski karakter aktuelnog režima Srpske napredne stranke, najeklatantnije potvrđuje i dokazuje medijska scena u Srbiji. Medijski mrak koji je ponovo ovladao Srbijom, prema njegovom mišljenju, direktna je posledica ambicije SNS-a da uspostavi potpunu kontrolu nad ukupnim društvenim dijalogom u Srbiji. Milenić je pritom ustvrdio da medijski mrak nije samo najozbiljniji simptom nepovoljne slike kriznog stanja u Srbiji, već da je, istovremeno, i katalizator produbljavanja krize i dalje destrukcije društva. Z. R.

Karadžić: nemamo pravo da određujemo politiku medija

Predsednik Saveta Regulatornog tela za elektronske medije Goran Karadžić izjavio je juče da to telo nema prava ni obavezu da određuje uređivačku politiku medija i bude glavni i odgovorni urednik. - To bi bila diktatura kada bismo nas devetoro, ma koliko stručni bili, odlučivali o tome koja emisija treba da se ukine, a koja da ostane, kazao je Karadžić na sednici Odbora za kulturu i informisanje odgovarajući na pitanja poslanika o sudbini emisije "Utisak nedelje" na televiziji B92. On je konstatovao da u srpskim medijima postoji neravnoteža političkog pluralizma i da će se Regulatorno telo time baviti, ali da u svakom slučaju ne može uticati na uređivačku politiku i programe televizije. Karadžić je rekao da je televizija B92 dobila dozvolu za emitovanje programa opšteg tipa, između ostalog i informativnog programa, pri čemu nije određen odnos procenata programskih sadržaja. On je istakao da televizija B92 iz godine u godinu smanjuje procenat informativnog programa, pa je tako 2011. godine ukupno emitovano 98 dana informativnog programa, 2012. 81 dan, a 2013. godine 51 dan. Beta

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi