Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Fićović: Lokalni mediji od suštinske važnosti za objektivno informisanje Srba na Kosovu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

18. 05. 2023.

Autor: M.F. Izvor: UNS-DNKiM

Fićović: Lokalni mediji od suštinske važnosti za objektivno informisanje Srba na Kosovu

Konferencija za medije jugoistočne Evrope "Na raskršću - čuvanje medijskih sloboda radi zaštite demokratije", koju je misija OEBS organizovala u Skoplju od 15. do 17. maja, okupila je učesnike u sedam debata, kao i na radionicama, filmskim projekcijama, stavljajući u prvi plan veštačku inteligenciju i slobodu izražavanja.

Članica Izvršnog odbora Društva novinara Kosova i Metohije (UNS-DNKiM) Maja Fićović u okviru panela „Jačanje održivosti medija jugoistočne Evrope“  govorila je o izazovima u radu medija koji emituju program na srpskom jeziku na Kosovu i Metohiji.

Istakla je problem finansijske održivosti, nezainteresovanosti mladih ljudi za rad u redakcijama i na terenu, kao i to koliko je razvoj tehnologije umnožio posao novinarima danas. Dodala je da najveći pritisak trpe redakcije sa malim brojem ljudi, u koje spadaju skoro svi mediji koji izveštavaju na srpskom.

 

 

Fićović je naglasila da je značaj lokalnih medija od suštinske važnosti za objektivno informisanje Srba na Kosovu i Metohiji i da je potrebno naći uspešne modele za njihovu održivost, kako bi bez obzira na sve probleme uspeli da opstanu i sačuvali nepristrasnost u izveštavanju.

Navela je i da je jedan od modela opstanka umrežavanje lokalnih medija, jer razmena informacija doprinosi boljoj informisanosti građana, ali i donsoi više mogućnosti da kod donatora budu prepoznati za finansiranje medijskih projekata.

Na konferenciji je učestvovalo više od 150 učesnika, među kojima su bili novinari, medijski stručnjaci i pravnici.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi