Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS i DNKiM pozivaju na tribinu „Srpski jezik na Kosovu i Metohiji: perspektive, ugroženost, zaštita“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

25. 09. 2023.

Autor: J.M. Izvor: UNS/DNKiM

UNS i DNKiM pozivaju na tribinu „Srpski jezik na Kosovu i Metohiji: perspektive, ugroženost, zaštita“

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM/UNS) i Dom kulture „Gračanica“, povodom Evropskog dana jezika, organizuju tribinu na temu „Srpski jezik na Kosovu i Metohiji: perspektive, ugroženost, zaštita“. Tribina će biti održana sutra, 26. septembra, sa početkom u 12 sati u Domu kulture „Gračanica“.

Novinari srpskih redakcija na KiM kao problem sa kojim se često susreću ističu izostanak prevoda sa albanskog na srpski jezik. Brojni apeli, protesti i osude ovakvih postupaka uglavnom ne daju nikakve rezultate.

Tkođe, građani i oni koji govore srpski jezik susreću se sa brojnim problemima i oblicima diskriminacije. Iako je srpski jezik službeni i u zvaničnoj upotrebi na Kosovu i Metohiji, Zakon o upotrebi jezika, prema brojnim izveštajima, krše centralne i lokalne institucije, kao i različite organizacije i službe, uključujući policiju i sudstvo.

Učesnici tribine doc. dr Isidora Komadina, predavač na Katedri za ruski jezik na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici, predsednica Društva novinara Kosova i Metohije Ivana Vanovac, zamenik Ombudsmana u Prištini dr Srđan Sentić i novinarka Jelena Marković, moderator programa, odgovaraće na pitanja o upotrebi srpskog jezika, njegovom položaju, primeni zakonske regulative i odnosa institucija o poštovanju Zakona o upotrebi jezika na Kosovu i Metohiji.

Evropski dan jezika obeležava se svake godine i ustanovio ga je Savet Evrope 2001. godine. Za cilj ima informisanje javnosti o značaju učenja jezika, kao i povećanje stepena višejezičnosti i međusobnog sporazumevanja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi