Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  „Beli božur“ Domu kulture Gračanica, „Crni“ Aljbinu Kurtiju
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

22. 11. 2023.

Autor: J. Marković

„Beli božur“ Domu kulture Gračanica, „Crni“ Aljbinu Kurtiju

Priznanje „Beli božur“ za najbolju saradnju sa medijima, po odluci novinara, članova ogranka Udruženja novinara Srbije na Kosovu, Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM), ove godine pripalo je Domu kulture Gračanica.

„Crni božur“ za najlošiju saradnju sa novinarima i ove godine pripalo je premijeru Kosova Aljbinu Kurtiju.

Termin uručenja nagrada biće naknadno objavljen.

Novinari, članovi UNS-a na Kosovu glasali su onlajn, a ove godine je u konkurenciji bilo 11 kandidata za „Beli” i sedam kandidata za „Crni božur”.

Za „Beli božur“ među kandidatima našli su se humanitarac Arno Gujon, prof. dr Nebojša Arsić, rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, Verica Ćeranić, direktorka NSZ filijala Kosovska Mitrovica.

Iz zdravstvene sfere za „Beli božur“ ove godine nominovani su dr Dostana Grković iz Doma zdravlja u Orahovcu, dr Desanka Novaković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica i direktorka Doma zdravlja „Gračanica“ dr Mirjana Dimitrijević.

Među kandidatima koji su se istakli u pozitivnoj komunikaciji sa medijima bili su i Privatni kulturni centar „Akvarijus“, advokat Ljubomir Pantović, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević i Veton Eljšani, zamenik direktora kosovske policije za region Sever.

Pored Aljbina Kurtija, nominovana za „Crni božur“ bila je predsednica Kosova Vjosa Osmani, kao i Vlada Kosova.

Među kandidatima za plaketu za najlošiju saradnju sa novinarima ponovo se našla Srpska lista, a nominovani su bili i predstavnici Srba u kosovskoj Skupštini.

Opština Severna Mitrovica i Opština Gračanica takođe su bile nominovane za priznanje „Crni Božur“.

„Beli i Crni božur” UNS na Kosovu ustanovio je 2014. godine, sa ciljem da ukaže na pozitivne i negativne primere saradnje institucija, pojedinaca i organizacija na Kosovu sa medijima i novinarima.

Dosadašnji dobitnici priznanja „Beli božur” su Opština Gračanica (2014), Pres služba Skupštine Kosova (2015), predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić (2016), direktor NVO Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović (2017), šef Misije OEBS na Kosovu Jan Bratu (2018) i posthumno Oliver Ivanović (2018), koordinatori Resursnog centra za nestala lica Milorad Trifunović i Bajram Ćerkinaj (2019), advokat Dejan A. Vasić (2020) i istoričar Aleksandar Gudžić (2020), direktor OŠ „Miladin Mitić“ u Lapljem Selu Ljubiša Karadžić (2021) i predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija” Gordana Đorić.

Dobitnici plakete „Crni božur” su Opština Parteš – Pasjane (2014), Opština Štrpce (2015), zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović (2016), Srpska lista (2017. i 2018. godine), Skupština Kosova (2019), direktor Kliničko bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić (2020), ministar za zajednice i povratak i predsednik Srpske liste Goran Rakić (2021) i premijer Kosova Aljbin Kurti (2022).

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi