Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Novinari Medija centra dobili akreditacije u predsedništvu Kosova nakon godinu dana, ali sa natpisom na albanskom jeziku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

22. 03. 2024.

Autor: Medija centar Čaglavica Izvor: Medija centar Čaglavica

Novinari Medija centra dobili akreditacije u predsedništvu Kosova nakon godinu dana, ali sa natpisom na albanskom jeziku

Novinarke i snimatelji Medija centra Čaglavica danas su nakon više pokušaja u proteklih godinu dana, uspeli da preuzmu novinarske akreditacije za praćenje rada predsednice Kosova.

Međutim u delu akreditacije rezervisanom za naziv medijske kuće Medija centar je ispisan samo na albanskom jeziku „Qendra mediale“, što je prvi put do sada.

Iako je pun naziv Medija centra Čaglavica u registracionom sistemu na tri jezika – srpskom, albanskom i engleskom, prethodnih godina na novinarskim akreditacijama koje su zaposleni u Medija centru dobijali iz predsedništva Kosova naziv je uvek bio ispisan samo na srpskom jeziku.

Takođe i na akreditacijama koje godinama izdaju Vlada i Skupština Kosova naziv „Medija centar“ ispisan je samo na srpskom jeziku.

Inače, akreditacije zaposlenima u Medija centru danas je izdao isti službenik koji juče novinarki i snimatelju Medija centra Čaglavica Sanji Đokić i Nebojši Đokiću nije dozvolio da prate događaj u predsedništvu Kosova, jer nisu imali akreditacije. Iako su Đokići juče pokušavali da tom službeniku objasne da se njihove akreditacije već godinu dana nalaze u predsedništvu, on nije želeo da ih sasluša već im je prstom pokazivao da napuste zgradu i ponavljao akreditimi, akreditimi.

„Za razliku od juče, danas je taj gospodin bio veoma ljubazan. Dao nam je akreditacije, ali uopšte nismo obratili pažnju da je naziv Medija centar ispisan na albanskom jeziku. To smo primetili tek kad smo izašli iz zgrade predsedništva“, navodi novinarka Medija centra Sanja Đokić.

Medija centar Čaglavica je zahtev za dvogodišnje novinarske akreditacije predsedništvu Kosova poslao početkom prošle godine. U međuvremenu su novinari i snimatelji više puta pokušavali da ih preuzmu, ali su uvek dobijali odgovor da službenik zadužen za akreditacije nije tu i da dođu neki drugi dan. Do pre desetak dana novinari Medija centra nisu imali nikakav problem da i bez akreditacije prate događaje u predsedništvu Kosova, jer je na ulazu postojao spisak sa imenima onih koji su predali zahteveza akreditacije i na taj način im je to bilo omogućeno.

Zbog jučerašnjeg onemogućavanja rada novinara Medija centra u predsedništvu Kosova, reagovalo je Udruženje novinara Srbije sa svojim ogrankom na Kosovu, aktivistkinja za ženska prava Milica Stojanović Kostić i zamenik Srpske demokratije Stefan Veljković.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi