Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  DNKiM i UNS: Kabinet predsednice Kosova u novoj godini po starom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

19. 01. 2015.

Izvor: DNKiM i UNS

DNKiM i UNS: Kabinet predsednice Kosova u novoj godini po starom

Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) i Udruženje novinara Srbije (UNS) ponovo upozoravaju da kabinet predsednice Kosova Atifete Jahjage nastavlja da krši garantovana prava srpske zajednice na zvaničnu upotrebu maternjeg jezika.

 

Uprkos brojnim protestima, kabinet predsednice Kosova nastavlja sa slanjem saopštenja srpskim medijima na albanskom jeziku i objavljivanjem informacija na zvaničnom sajtu predsedništva sa albanizovanim prevodima na srpski jezik.

Tako je predsednica Kosova građanima pravoslavne veroispovesti 6. januara ove godine putem sajta predsedništva Kosova čestitala „ortodoksni Božić svim vernicima ortodoksne vere“ dok je, podsećamo, u jednom od saopštenja iz kabineta predsednice Atifeta Jahjaga potpisana sa „njeno veličanstvo“.

DNKiM i UNS zbog nedopustive prakse kabineta i predsednice Kosova traže od srpskih predstavnika u kosovskim institucijama i Kancelarije poverenika za jezike da hitno reaguju i izbore se za prestanak ovakve prakse.

DNKiM i UNS podsećaju da je prošle u akciji “Beli i Crni božur“ koju je pokrenulo DNKiM, kabinet predsednice Kosova zauzeo drugo mesto na listi institucija koja neprofesionalno sarađuju sa medijima, pored ostalog, kršeći zakon o upotrebi jezika na Kosovu.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi