Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS i DNKiM: Ne pristajemo na tolerisanje nasilja nad novinarima
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

27. 01. 2015.

UNS i DNKiM: Ne pristajemo na tolerisanje nasilja nad novinarima

Na konferenciji za novinare koju su predstavnici Udruženja novinara Srbije (UNS) i Društva novinara Kosova i Metohije (DNKiM) održali u sedištu Udruženja u Gračanici kao vid protesta protiv nekažnjenog nasilja nad novinarima, predsednik DNKiM Budimir Ničić je u ime UNS-a i DNKiM-a izrazio najoštriji protest zbog napada na srpske novinare tokom izveštavanja sa protesta Pokreta „Samoopredeljenje“ u Prištini.

 

Ponovio je da kosovska policija još uvek, uprkos brojnim pozivima, nije pružila nikakvu informaciju o istrazi, iako postoje snimci napada na njih.

„Ne plašimo se mi demonstranata, niti odlaska u Prištinu. Napadi na novinare postoje svuda u svetu ali se plašimo nepostojanja sistema koji može da nas zaštiti od napada, odnosno plašimo se što niko ne odgovara na napade na  novinare. Tokom jučerašnjeg dana pokušavali smo da od policije saznamo da li je neko uhapšen zbog napada na novinare ali portparoli Kosovske policije Baki Keljani i Daut Hodža juče nisu imali vremena da o tome govore. Plaši nas i odsustvo reakcije Međunarodne zajednice i kosovskih institucija koji nijednom rečju nisu jasno osudili napade na novinare. To je opasna poruka koja može biti protumačena i kao odobravanje napada na novinare“, kazao je Ničić.

Kao još jedan razlog zbog kojeg se DNKiM odlučilo na ovaj korak je saopštenje pokreta „Samoopredeljenje“ koji je osudio napade na novinare RTK2 a ne spominjući novinare RTS-a i B92.

„Da li to znači da je napad na ostale novinare dozvoljen?“, upitao je Ničić.

On je ponovio da srpski novinari nastavljaju da rade i da se bore za svoja prava. Još jednom je apelovao na nadležne organe da otkriju i kazne napadače.

 

Član Izvršnog odbora DNKiM Predrag Radonjić  rekao je da bi srpski novinari današnjim odlaskom u Prištinu prećutno pristali na takve poruke i takvu situaciju.

„Ovo je naš pokušaj skretanja pažnje na jedan veoma važan i opasan problem. Imali smo nemušto saopštenje Kvinte gde se u načelu osuđuje nasilje, imali smo reakciju Branimira Stojanovića koji je pozvao napadnute kolege na sastanak, pa se opet jedan broj kolega nije odazvao. Ovo je poruka nas kao medijske zajednice, poruka dopisnika beogradskih i međunarodnih medija, poruka nezavisnih srpskih medija da tražimo zaštitu, tražimo reakciju međunarodnih i kosovskih institucija. a mi ćemo naš posao nastaviti da obavljamo i narednih dana“, rekao je Radonjić.

Tokom subotnjih protesta Albanaca u Prištini napadnuti su novinari RTK 2, RTS-a i B92.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi