Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS i DNKiM: Rad Nezavisne komisije za medije nezakonit
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

05. 03. 2015.

UNS i DNKiM: Rad Nezavisne komisije za medije nezakonit

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) najoštrije protestuju što ni godinu dana od isteka roka raspisanog konkursa, Nezavisna komisija za medije (NKM) i Skupština Kosova nisu izabrale članove komisije iz srpske i ostalih nevećinskih zajednica. Rad NKM bez najmanje dva člana iz redova srpske i ostalih nevećinskih zajednica predstavlja kršenje Zakona o nezavisnoj komisiji za medije (br 04/L – 44, član 10. stav 5).

UNS i DNKiM zato smatraju da je sprovođenje Startegije o digitalizaciji, uredbi i pravilnika o medijima na Kosovu bez prisustva srpskih članova u komisiji nezakonito.

Nezavisna komisija za medije raspisala je konkurs za predsednika komisije i članove 9. januara 2014. godine na osnovu kog su izabrani članovi i predsedavajući iz albanske zajednice. Međutim, u martu 2014. godine, konkurs za izbor članova nevećinskih zajednica je poništen, raspisan je novi, ali  do danas nema odluke o tome da li je i ko iz srpske zajednice izabran za  člana komisije.

Na sajtu NKM čak stoji da Komisiju umesto sedam, kako predviđa Zakon, čini pet članova i  to: predsednik  Adnan Merovci, potpredsednik Kšemalj Krasnići, član Driton Ćerići, član Anita Morina-Saraći i Abit Hodža, takođe član.

UNS i DNKiM traže od NKM objašnjenje zbog čega je poništen prvi konkurs za izbor članova iz nevećinskih zajednica, a na osnovu Zakona o uvidu u javna dokumenta traže zapisnike komisije o sprovođenju konkursa.

UNS i DNKiM rezultat rada Komisije bez članova srpske i nevećinskih zajednica,  smatra nelegalnim i nelegitimnim.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi