Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Srpskim medijima na Kosovu preti gašenje zbog tržišta
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

14. 03. 2015.

Izvor: Radio Kontakt plus

Srpskim medijima na Kosovu preti gašenje zbog tržišta

Mnogi mediji na srpskom jeziku na Kosovu mogli bi uskoro da budu ugašeni zbog malog tržišta i finansijske neodrživosti jedan je od zaključaka debate koja je održana u Kosovskoj Mitrovici o položaju srpskih medija.

Novinarka Tanja Vujisić izjavila je da lokalni mediji nemaju dovoljnu podršku donatora iz međunarodne zajednice ali ni podršku iz Beograda i da se boji da bi moglo da dođe do gašenja nekih medija na Kosovu.

Ona smatra da se medijima koji emituju program na srpskom jeziku mora pružiti podrška kako bi te redakcije postale informativne, izrazivši bojazan da će odlaskom ljudi sa Kosova gasiti se i mediji i da bi moglo da ih ostane samo par na severu Kosova, Štrpcu i Gračanici.

 

Na debati koju je organizovala NVO “Aktiv”u okviru “Mitrovičkog društvenog kluba” Vujisićeva, koja je dopisnica Radio Beograda, istakla je da se srpski novinari na Kosovu suočavaju sa kosovskim institucijama koje zanemaruju činjenicu da je srpski jezik zvaničan.

“Saopštenja na srpskom jeziku koja dobijamo iz kabineta kosovske predsednice Atifete Jahjaga jako su čudna u najmanju ruku. Nju su potpisivali kao “njena ekselencija”, Božić uvek čestita kao Uskrs, Uskrs kao Božić. To su sve problemi koji se dešavaju godinama unazad,”- rekla je ona.

Biljana Radomirović novinarka “Politike” istakla je da biti novinar na Kosovu i u drugoj sredini u centralnoj Srbiji ili regionu nije isto.

“Ovde je jako teško, ustvari živimo sudbinu ovog naroda ovde… Nije isto biti novinar u Jagodini i na Kosovu i Metohiji jer nama ovde radni dan traje 24h, stalno smo pod stresom, što je u stvari jedan od najvećih problema svih novinara,”- naglasila je Radomirović.

Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić koji je istakao da su srpski mediji na Kosovu “više slobodni nego neslobodni” ali ne zato što živimo u uređenom demokratskom društvu, već zato što novinari nisu dovoljno zagrebali ispod površine.

“Dosta često izeštavamo površno o nekakvim protokolima, prenosimo izjave, malo ima istraživačkih priča i kritičkog izveštavanja i na kraju nema potrebe da neko guši slobodu ako ga niste dirnuli tamo gde boli,”- rekao je Ničić.

Ničić koji je i dopisnik “Glasa Amerike” sa Kosova naglasio je da Srbi na Kosovu nemaju tv i radio stanicu koja svojim signalom pokriva celu teritoriju Kosova, novinsku agenciju, ali ni dnevni list. RTK2 je u stvari kanal pri javnom servisu Kosova, što po njegovim rečima nije ono što po Ustavu Kosova i Ahtisarijevom planu pripada srpskoj zajednici, a to je nezavisni tv kanal koji bi imao frekvenciju i koji bi pokrivao celu teritoriju Kosova. 

“Nedostatke smo pokušali da nadoknadimo formiranjem nezavisne TV mreže koju čine: TV Most, TV Herc, TV Puls, TV Mir i Produkcija “NEW Press” i kroz tu mrežu pokriva se oko 90 odsto teritorije Kosova, ”- rekao je on. 

Napomenuo je da je formirana i radijska “KOSMA” mreža koju čine Radio Kontakt plus iz Kosovske Mitrovice, Radio KIM iz Čaglavice, Herc iz Strpca, Radio Goraždevac i Radio Klokot koji svakodnevno u 17 časova emituju zajednički dnevnik, čime je nekako nadoknađen nedostatak radio stanice na srpskom jeziku koja pokriva celo Kosovo.

Na Kosovu postoji 25 radio stanica koje emituju program na srpskom jeziku, 6 televizija, ne računajući kanal Javnog servisa RTK2 na srpskom jeziku, jedan nedeljnik “Jedinstvo”, nekoliko portala na srpskom jeziku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi