Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS i DNKiM: Srpski poslanici na KiM da se izbore za javni servis na srpskom jeziku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

01. 04. 2015.

UNS i DNKiM: Srpski poslanici na KiM da se izbore za javni servis na srpskom jeziku

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) podsećaju srpske poslanike u Skupštini Kosova da je u toku parlamentarna rasprava povodom Zakona o Radio-televiziji Kosova i od njih zahtevaju da posvete dužnu pažnju potrebi formiranja nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku koji će pokrivati celu teritoriju Kosova.

UNS i DNKiM takođe podsećaju srpske predstavnike u kosovskom parlamentu na tačku 9. Zaključaka sa prvog zajedničkog sastanka skupština opština sa srpskom većinom, održanog 18. marta 2015. godine u Gračanici, u kojem stoji da je „neophodna istinska zaštita srpskog jezika, identiteta, kulture, kulturnog nasleđa i prava na informisanje, unapređenjem regulativa u tim oblastima“.

Zato UNS i DNKiM od Skupštine Kosova i skupštinskih tela traže da se rasprava o Radio-televizije Kosova odloži, kao i da se o informisanju na srpskom jeziku ne odlučuje bez srpskih predstavnika u parlamentu, kako bi novo zakonsko rešenje bilo utemeljeno na istinskim potrebama i interesima srpske medijske zajednice  i svih građana koji se služe srpskim jezikom.

UNS i DNKiM podsećaju da je Ahtisarijevim planom, a kasnije i Ustavom Kosova, srpskoj zajednici zagarantovan „jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati čitavu teritoriji Kosova“, a da postojeći kablovski kanal na srpskom jeziku RTK2 ne predstavlja niti pravno, niti funkcionalno ostvarenje tog ustavnog prava i obaveze kosovskih institucija prema srpskom narodu.

UNS i DNKiM smatraju da nezavisni kanal na srpskom jeziku mora da ima vlastiti Upravni odbor koji bira direktora, sedište u Gračanici i moraju postojati zaskonski mehanizmi koji će garantovati nezavisne finansije, upravljačku, uređivačku i programsku politiku.

I ovom prilikom, UNS i DNKiM nude stručnu saradnju i pomoć poslanicima u kreiranju medijskih propisa, u skladu sa evropskim standardima i praksom funkcionisanja javnih medijskih servisa na jezicima nevećinskih zajednica.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi