Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Prvi zajednički sastanak srpskih i albanskih novinarskih udruženja na Kosovu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

30. 04. 2015.

Prvi zajednički sastanak srpskih i albanskih novinarskih udruženja na Kosovu

Povodom 3. maja Svetskog dana slobode medija na okruglom stolu koji je danas održan u Prištini, u organizaciji UNDP-a, Asocijacije profesionalnih novinara Kosova i Udruženja novinara Srbije na Kosovu, na kome su prisustvovali članovi oba novinarska udruženja, doneti su zaključci:

1.            Potpisati  memorandum o saradnji između Asocijacije profesionalnih novinara Kosova i Udruženja novinara Srbije na Kosovu u kojem će biti definisana polja i konkretne aktivnosti kako bi se razvila saradnja u zajedničkoj misiji redovnog, blagovoremenog, objektivnog i istinitog informisanja građana Kosova o najvažnijim pitanjima i problemima novinara i javnosti.

2.            Uputiti zahtev institucijama zaduženim za vladavinu prava (kosovskim i međunarodnim),  da jednom mesečno informišu Udruženja, a samim tim i javnost,  gde se i dokle stiglo sa istragama o ubijenim i nestalim kolegama, kao i o napadačima na novinare bez obzira na nacionalnu pripadnost i pol.

3.            Pokrenuti inicijativu da novinari dobiju poseban status, kao jedan od načina da se reši problem učestalih napada na novinare,  budući da ne postoji viši nivo krivično pravne zaštite kao što imaju druga lica koja se bave profesijama od javnog značaja. 

4.            Rešiti status radnika bivših Javnih preduzeća “Rilindija” i “Jedinstvo” i turskog  lista “Tan”.

Na okruglom stolu u Prištini okupili su se danas, po prvi put, predstavnici srpskih i albanskih novinarskih udruženja, sa ciljem da ukažu na najvažnije probleme medija na Kosovu.

Rasprava o položaju medija na Kosovu  organizovana je uz posredništvo UNDP-a.

Zamenica  glavnog predstavnika ove organizacije Alesandra Rocasalvo, kazala je tokom obraćanja prisutnima da UNDP veliku pažnju posvećuje slobodi informisanja na Kosovu i da će tako biti i ubuduće. Ona je izrazila zabrinutost zbog činjenice da na Kosovu još nema slobodnog novinarstva i pozvala novinarska udruženja na saradnju.

Predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova Zekirja Šabani smatra da su problemi svih novinara na Kosovu zajednički i da je preko potrebno tražiti načine kako bi se stanje u medijima i položaj profesije na Kosovu poboljšao.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić ukazao je na lošu finansijsku situaciju u srpskim medijima na Kosovu, neprocesuiranje odgovornih za napade na novinare, kao i na slabe poslovne veze između srpskih i albanskih medija. Ničić je ponovo zatražio efikasniju istragu o nestalim i kidnapovanim kolegama na Kosovu. On je ukazao i na potrebu formiranja nezavisne televizije na srpskom jeziku koja bi signalom pokrivala celu teritoriju Kosova pošto, kako je rekao, kanal RTK 2 koji funkcioniše u okviru kosovskog javnog servisa nije ono što srpskoj zajednici pripada po Ustavu Kosova i prema Ahtisarijevom planu.

“Za svaku slobodu pa i ovu našu medijsku moramo da se sami izborimo, svojim radom, upornošću. Ključna stvar u našem novinarskom radu treba da bude naša profesionalnost, a mislim da nam nedostaje malo hrabrosti, ali i solidarnosti”, rekao je Ničić.

Učesnici okruglog stola usaglasili su se da su poslednji izveštaji Fridom hausa i UNDP-a o kršenju slobode medija na Kosovu zabrinjavajući. Konstatovano je da su se to medijski uslovi znatno pogoršali u 2014. godini, te da je Kosovo na 97. mestu po slobodi medija u rangu sa Albanijom, Indonezijom, Malavijem i Panamom.

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

18.06.

2015.

Ненад [neregistrovani] u 16:37

Шта је то "Удружење новинара Србије на Косову"?

Потписати меморандум о сарадњи између Асоцијације професионалних новинара Косова и Удружења новинара Србије на Косову..
------------

Може ли неко да појасни шта је то "Удружење новинара Србије на Косову". Колико нам је познато постоји Друштво нвинара Косова и Метохије (ДНКМ), чак на овом сајту постоји посебна секција о активностима ДНКМ. Није ли основано неко ново удружење новинара на Косову и Метохији, или сропски новинарио на овом скупу нису смеле да помене да у називу њиховог удуржења постоји и други део назива "Метохија"?

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi