Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Povodom drugog rođendana Radio-televizije Kosova 2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

12. 06. 2015.

Izvor: DNKiM i UNS

Povodom drugog rođendana Radio-televizije Kosova 2

Udruženje novinara Srbije (UNS) i Društvo novinara Kosova i Metohije (DNKiM) čestitaju Radio televiziji Kosova rođendan drugog kanala (RTK2). Istovremeno podsećamo da RTK2 ne predstavlja niti pravno, niti funkcionalno ostvarenje ustavnog prava i obaveze kosovskih institucija prema srpskom narodu.

Srpske predstavnike u kosovskim institucijama i visoke predstavnike Vlade Srbije, koji su sinoć prisustvovali proslavi, želimo još jednom da informišemo da je Ahtisarijevim planom, a kasnije i Ustavom Kosova, srpskoj zajednici garantovan „jedan nezavisni TV kanal na srpskom jeziku koji će signalom pokrivati čitavu teritoriji Kosova“, te da RTK2 nije ono što Srbima Ustavom pripada.

Želimo da verujemo da srpski predstavnici u kosovskim institucijama svojim prisustvom na koktelu povodom godišnjice RTK2 nisu odustali od onoga što srpskoj medijskoj zajednici pripada.

Srpski predstavnici izjavili su sinoć da je “RTK 2 u funkciji zaštite interesa srpskog naroda na KiM”, čime su pokazali da ne poseduju ni elementarno znanje o istorijatu nastanka ovog kanala, niti su upoznati sa suštinom problema nezavisnih medija na Kosovu koji su 15 godina bili srpskom narodu jedina mogućnost dobijanja pravih informacija.

Srpske predstavnike podsećamo i na tačku 9. Zaključaka sa prvog zajedničkog sastanka skupština opština sa srpskom većinom, održanog 18. marta 2015. godine u Gračanici, u kojem stoji da je „neophodna istinska zaštita srpskog jezika, identiteta, kulture, kulturnog nasleđa i prava na informisanje, unapređenjem regulativa u tim oblastima“.

Ne želimo da budemo maliciozni, ali bilo je dovoljno pogledati pozivnicu na srpskom i engleskom jeziku i njenu nepismenost i zaključiti kako se poštuju jezička i medijska prava.

UNS i DNKiM smatraju  da nezavisni kanal na srpskom jeziku mora da ima vlastiti Upravni odbor koji bira direktora, sedište u Gračanici te da i moraju postojati zakonski mehanizmi koji će garantovati nezavisne finansije, upravljačku, uređivačku i programsku politiku.

I ovom prilikom, UNS i DNKiM nude stručnu saradnju i pomoć poslanicima u kreiranju medijskih propisa, u skladu sa evropskim standardima i praksom funkcionisanja javnih medijskih servisa na jezicima nevećinskih zajednica.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

12.06.

2015.

изгледа нико [neregistrovani] u 13:27

смејем се,а ...

Шта рећи а не заплакати? Доласком наших "вођа" на прославу, све је речено.Коме причати кад и буква боље чује? Паметноме доста - остали ће и даље да верују у боље сутра....

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi