Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Srpska lista traži ponovni izbor direktora RTK2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

21. 05. 2016.

Izvor: www.rtv.rs

Srpska lista traži ponovni izbor direktora RTK2

Kandidat za direktora kanala na srpskom jeziku Radio-televizije Kosova (RTK2) Darko Dimitrijević uputio je otvoreno pismo Bordu RTK u kojem je naveo niz neregularnosti u procesu izbora direktora ovog programa i zatražio poništavanje postupka.

Povodom ovoga oglasila se i Srpska lista koja je u saopštenju zatražila od nadležnih institucija koje su uključene u proces izbora direktora RTK2 da ga učine transparentnim i da poštuju sve procedure koje su predviđene zakonom.

"Mi se, kao i do sada, zalažemo za apsolutno poštovanje procedura i zakona u svim procesima, pa samim tim i oko izbora direktora RTK2, te ukoliko se nedvosmisleno ustanovi tačnost navoda u pismu, u potpunosti podržavamo inicijativu da se celokupan proces vrati na početak", navela je Srpska lista.

Dimitrijević je u pismu upućenom predsedniku Borda Radio televizije Kosovo Ismetu Bedžetiju naveo između ostalog da se Zakon o RTK ne poštuje ukazujući, kako je naveo, na flagrantne primere kršenja ovog zakona, u procesu izbora novog direktora koji je u toku.

Dimitrijević je naveo da je proces izbora direktora RTK 2 kanala potpuno netransparentan i da nije objavljeno ko su kandidati a da je izbor Radne grupe, koja prema zakonu vrši selekciju i predlaže bordu najmanje dva kandidata za direktora RTK2 kanala, izvršen na način koji ne dolikuje ni jednoj javnoj ustanovi koja troši novac građana.

Bord RTK je prekršio zakon jer je izabrao Radnu grupu gde nema ni jednog medijskog eksperta, niti predstavnika reprezentativnih organizacija civilnog društva, naveo je Dimitrijević u pismu.

"Osim Generalnog direktora RTK, Mentora Šalje, svi članovi komisije se bave nekim drugim poslovima, dvojica su muzičari, jedan je vlasnik kafića, jedan je zaposlen u IOM, a član Radne grupe je i Mladen Stanković savetnik ministra u Vladi Kosova Dalibora Jevtića", stoji u pismu.

Dimitrijević je izrazio nadu da će zbog kršenja zakona biti poništen čitav proces izbora direktora RTK2 ocenivši da ovakav izbor predstavlja "nasilje nad pravom i zakonom o RTK".

Pismo je prosleđeno generalnom direktoru RTK, Komisiji za medije u Skupštini Kosova, parlamentarnoj grupi Srpska lista, Misiji OEBS na Kosovu, Ambasadi SAD na Kosovu.

Oglasio se i predsednik UNS na Kosovu Budimir Ničić izjavom, da ako su navodi iz pisma Dimitrijevića tačni, najmanje što treba da se uradi je da predsednik Borda podnese ostavku i da nadležni organi pokrenu istragu i utvrde krivičnu odgovornost svih koji su u ovom procesu svesno ili nesvesno prekršili zakon.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi