Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS i DNKiM: Odgovornost za nezakonit izbor direktora kanala na srpskom Radio-televizije Kosova
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

05. 07. 2016.

UNS i DNKiM: Odgovornost za nezakonit izbor direktora kanala na srpskom Radio-televizije Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Kosovu Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) traži smenu odgovornih za kršenje zakona pri izboru direktora kanala na srpskom jeziku Radio-televizije Kosova (RTK2).

UNS na Kosovu je Bord RTK na vreme upozorio i protestom ukazao članovima Borda na nepravilnosti u izboru direktora RTK 2. Uprokos tome, Bord RTK svesno je prekršio Zakon o RTK i na funkciju direktora RTK2 izabrao kandidata koji  ne ispunjava zakonske uslove za tu poziciju, što je potvrdila i inspekcija Ministarstva za rad u Vladi Kosova koja je, na osnovu žalbe jednog od kandidata, donela odluku o poništenju konkursa za direktora ovog kanala.

UNS i DNKiM podsećaju da, po Zakonu o RTK, Bord formira ad hoc grupu koja ima zadatak da tom istom Bordu predloži kandidate za direktora kanala na srpskom jeziku, a čiju većinu treba da čine predstavnici srpske zajednice, medijski eksperti i istaknuti predstavnici civilnog društva, što nije poštovano.

UNS i DNKiM i ovom prilikom podsećaju da zahvaljujući svojevremenom pristanku političkih predstavnika Srba na Kosovu srpska zajednica nije dobila nezavistan kanal na maternjem jeziku, a zašta su se UNS i DNKiM izborili prilikom pregovora u Beču 2007. godine. Pravo na nezavisan televizijsi kanal koji bi svojim signalom pokrivao celu teritoriju Kosova i Metohije garantovano je i Ustavom Kosova. Nasuprot tome, donet je Zakon o RTK2 koji institucijama Srba na Kosovu ne obezbeđuje samostalni izbor menadžmenta, upravljanje kanalom i nezavisno finansiranje.

UNS i DNKiM traže od političkih predstavnika kosovskih Srba, institucija države Srbije i međunarodnih organizacija da se izbore za realizaciju Ustavom garantovanih prava srpskoj zajednici na nezavisni televizijski kanal.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi