Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  UNS na Kosovu: U srpskim medijima objaviti novi javni poziv za izbor članova Radne grupe za izbor direktora RTK 2
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

13. 09. 2016.

UNS na Kosovu: U srpskim medijima objaviti novi javni poziv za izbor članova Radne grupe za izbor direktora RTK 2

Udrženje novinara Srbije na Kosovu traži da Upravni odbor Radio televizije Kosovo ( RTK ) poništi javni poziv za izbor sedmočlane Radne grupe koja treba da bira direktora televizijskog kanala na srpskom jeziku (RTK 2) jer nije objavljen u srpskim medijima.

UNS na Kosovu ističe da je Upravni odbor RTK javni poziv objavio samo na albanskoj stranici sajta RTK, a ne i na stranici RTK 2 koja je na srpskom jeziku niti na bilo kom drugom srpskom mediju.

UNS na Kosovu smatra da je ovim postupkom Upravni odbor izbor direktora RTK 2 učinio netransparentnim i zahteva poništenje konkursa čiji rok ističe  danas ( 13.09.2016 ) u 16 časova i raspisivanje novog konkursa koji će biti objavljen i u srpskim medijima.

UNS zahteva od predstavnika međunarodne zajednice na Kosovu, pre svega OEBS-a i Kancelarije Evropske unije da nadgledaju postupak izbora  Radne grupe za izbor direktora RTK 2, kao i proces izbora direktora RTK2.

UNS podseća da je  Upravni odbor RTK više puta prekršio zakon prilikom izbora Radne grupe za izbor direktora RTK 2, ali i pri izboru direktora. Ove tvrdnje UNS-a dokazuje činjenica da je inspekcija rada Ministarstva rada i socijalne politike Kosova donela odluku da je uprokos blagovremenim upozorenjima UNS-a Upravni odbor RTK svesno prekršio Zakon o RTK i za direktora RTK2 izabrao kandidata koji ne ispunjava zakonske uslove za tu funkciju, nakon čega je ponovo raspisan konkurs za direktora RTK 2 kanala.

Radna grupa ima zadatak da Upravnom odboru koji je bira predloži kandidate za direktora kanala na srpskom jeziku. Većinu u Radnoj grupi treba da čine predstavnici srpske zajednice (četiri člana), dva predstavnika ima albanska zajednica, a jednog ostale nevećinske zajednice. Članovi Radne Grupe moraju biti politički nezavisni i predstavnici civilnog društva ili medijski eksperti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi