Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  "Nekažnjivost dovodi do napada na novinare"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

22. 06. 2018.

Izvor: Radio KiM

"Nekažnjivost dovodi do napada na novinare"

Iako je sloboda medija na Kosovu zaštićena važećim zakonom, napadi na novinare nisu adekvatno tretirani, zaključeno je u Prištini na konferenciji "Pravni standardi za zaštitu novinara".

U 2017. godini bilo je oko 30 napada na novinare, koji su uglavnom nerasvetljeni. Poseban problem predstavlja neadekvatno kažnjavanje počinilaca, kazao je predsednik DNKiM Budimir Ničić.

"Zakonski okvir nije adekvatan. Napadi na nas novinare se u krivičnom zakonu tretiraju kao napadi na obične građane. Nisu predviđene strožije kazne i nije predviđeno da se ti slučajevi prioritetno rešavaju kao za slučajeve ostalih osoba koji rade posao od javnog značaja. Imamo i slučajeve koje zastarevaju", kazao je Ničić.

Istog je mišljenja i izvršni direktor Udruženja novinara Kosova Petrit Čolaku. On je kazao da je na Kosovu poslednjih godina povećan broj napada na novinare.

"Iz novog skupštinskog saziva, sa novim poslanicima, ima mnogo više pokušaja da se organizuju kampanje linčovanja određenih medijskih kuća i određenih novinara. Propratili smo par slučajeva, zapravo se radi o jednom poslaniku, nekadašnjem novinaru, koji je iskoristio govornicu za pokretanje kampanje linča, koja je uspela da ostvari konkretne rezultate. Jedan novinar je, nakon toga, fizički napadnut prošle godine u centru Prištine", kazao je Čolaku.

Pitanje bezbednosti novinara je veoma urgentno i važno u celom regionu, kazao je direktor Fonda B92 i predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara u Srbiji Veran Matić.

"Pitanje prevencije je, kada govorimo o bezbednosti novinara, ključno pitanje. Onda kada se već dogode neprijatnosti, nasilje i pretnje, onda često bude kasno za to. Zbog toga je veoma važno praviti institucije kao što je kod nas Radna grupa za bezbednost novinara. Ona okuplja tužilaštvo, policiju i novinare na jednom mestu i za jednim stolom", naveo je Matić.

Imer Muškoljaj iz Saveta za štampu Kosova kazao je da je nekažnjivost počinilaca dovela do povećanog broja napada na novinare.

"Pretnje su svakodnevne i novinari trebada ih prijavljuju što je češće moguće. Često čujemo u javnom mnjenju da su novinari ’posebna vrsta’. Šta god da im se dogodi, oni zovu policiju. Zapravo, to je jedini način da istupimo napred", smatra Muškoljaj.

Konferencija "Pravni standardi za zaštitu novinara" imala je za cilj da preispita i oceni izazove sa kojima se novinari susreću u obavljanju svog posla, uključujući i pravni okvir koji trenutno postoji.

Konferenciju je organizovala misija OEBS-a na Kosovu. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi