Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Odbornica Srpske liste: Opština Gračanica treba da bude transparentnija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

31. 01. 2019.

Izvor: www.newpressproduction.com

Odbornica Srpske liste: Opština Gračanica treba da bude transparentnija

Odbornica Srpske liste u skupštini opštine Gračanica Snežana Jovanović rekla je na prvoj redovnoj sednici ove skupštine da opština Gračanica treba da bude transparentnija u svom radu

“Primera radi poslednji konkurs za  organizovanje nove godine je bio samo jedino na zvaničnom , pod znacima navoda sajtu, na svim ostalim se nije pojavio. Da ne pričamo da kad se nešto hvali onda se koristi sve moguće - da li je fejsbuk, da li je instagram, da li je „naša Gračanica“, „Opština Gračanica“, ali i onaj drugi zvanični sajt koji ne znam kako već ide.. rks.gov.net... na to mora da se objavi. Treba da se pronađe način da se pristupi ljudima. Jednom je opština jako lepo iskritikovana od strane „Gračanica online“ na primer, da opština nije dovoljno transparentna, nije želela da primi novinare naročito u trenutku kada se onaj šalterski deo dole promenio zbog onog ulaska sa karticama i svega toga. Svi mediji su glas naroda i treba obratiti pažnju na to. Ja sam lično sugerisala opštini, molila sam gradonačelnika - nemoj da shvatiš da tebe nešto kritikujem, nego generalno kritikujem rad svih nas da opština treba da bude transprentinija. Naročito kada su konkursi u pitanju, kada je dostupnost informacija u pitanju, tu treba Opština da budue mnogo, mnogo, mnogo više transparentija. Uredba o transparentnosti je na papiru sve u redu, ali u primeni bi trebali malo više da se pozabavimo time“, kazala je Jovanovićeva.

Jovanovićeva je iznela kritike i na rad opštine kad su mediji u pitanju.

„Opština ne poziva medije kad se nešto organizuje. Opština daje samo saopštenja. Sad na primer da se napravilo nešto i umesto da se pozovu svi novinari, svaki novinar, a ne samo kad se završi to. Da l' se nešto otvorilo, zatvorilo, primio neki gost ili neki zvanični događaj bio nisu se pozvali mediji da dođu da proprate lično, nego oni dobijaju od opštine samo saopštenja. To nije otvorenost, to je zatvorenost. Znači, da se ono, što bi rekli, informacija u određenom kalupu,  izvinite, nije transparentnost. To bi trebalo da se promeni, opština bi trebala da poziva medije, a ne samo da im daje saopštenja koja je pripremila“, rerkla je Jovanovićeva.

Službenik za informisanje u opštini Gračanica Nebojša Ćirković kazao je da su na svim, kako je kazao, važnim projektima svi mediji uvek  pozivani. On je rekao da opština objavljuje i konkurse na način kako to propisuje Uredba o transparentnosti.

„Koristimo zvanični sajt, koristimo lokalne medije, koristimo oglasne table u opštini. Tako da ne znam, eto društvene mreže takođe. A što se tiče pisanja Gračanica online ako ste takođe pročitali oni hvale informativnu službu da redovno dobijaju saopštenja“, rekao je Ćirković.

Skupština opštine Gračanica usvojila je na sednici 24.01.2019. godine Uredbu o transparentnosti opštine Gračanica i Akcioni plan transparentnosti za period od  2019. do 2022.godine. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi