Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  RTK javni ili državni servis
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

04. 02. 2019.

Autor: Aleksandra Nićić Izvor: RTK2

RTK javni ili državni servis

Na sednici Skupštine Kosova izglasan je Nacrt zakona o platama u javnom sektoru. Iako je rečeno da RTK neće biti obuhvaćena ovim zakonom to se nije desilo tokom glasanja. Prema mišljenju jednog od nezavisnih Sindikata RTK (SPERTK-a) obuhvatanje RTK Zakonom o platama je najskandalozniji čin Skupštine Kosova. Oni su ovu odluku okaraktelisali kao neprihvatljivu poručujući da neće sedeti skrštenih ruku već da će nastaviti sa protestima.

Nakon odluke Skupštine Kosova da RTK, kako mnogi navode, umesto javnog postane državni servis oglasio se vršilac dužnosti Generalnog direktora RTK Mufailj Ljimani, poručivši da je "to loš dan za RTK". U znak protesta, prvi kanal RTK u Centralnom dnevniku nije emitovao program jedan minut.

“Podsećamo sve da su političke instance one koji nastavljaju da drže RTK u okviru državnog budžeta i da ova situacija finansiranja nije volja Borda, menadžmenta ili radnika RTK-a”.

Predstavnici sindikata ocenjuju da su poslanici odlučili da politika stavi javni servis pod punu kontrolu.

„Sinoćna odluka poslanika u Skupštini Kosova da uvrste RTK iz Javnog u državni servis sličan je odlukama Koreje, samo u dikatatorskim mestima ima državne televizije. Neka mi neko od Vas nađe Javni servis u mestima Evropske unije gde Vlada određuje budžet, plate onda smo mi u redu. Ovo je dočekano sa dubokim gnevom od strane radnika RTK. Mi nećemo sedeti skrštenih ruku, iskoristićemo sve dozvoljene zakonske mere, ne isključujući štrajkove u znak protesta, kao što su uradili sinoć“, poručio je Gzim Bimbaši predsednik sindikata (SPERTK-a).

“Neko iz Skupštine Kosova uspeo je da napravi još jedan veliki problem nama koji radimo za javno mnjenje, za stanovnike Kosova, a to je da nas uporede sa ostalim državnim organima. Odavde poručujem da je to veoma loše, poručujem svojim radnicima i kolegama da se udružimo, da povećamo proteste i da odbranimo nezavisnost RTK”, poručuje potpredsednik sindikata Slaviša Jovanović.

Predsednica Borda, Aferdita Malići veruje da uvrštanje Radio Televizije Kosova u Zakon o platama ne ide na ruku očuvanja statusa nezavisne javne institucije.

"Glasanje ovog amandmana će imati negativan uticaj na celokupnu aktivnost javnog emitera i prekršiće osnovne principe profesionalnih standarda na kojima funkcioniše RTK. Poslanici su mogli rešiti ovo pitanje kroz Zakon o javnom emiteru, koji mesecima čeka na glasanje”, navodi se u saopštenju.

Asocijacija novinara Kosova se zvaničnim zahtevom, pre nekoliko dana obratila šefu komisije za budžet i finansije Naitu Hasaniju, koji je ujedno i inicijator učešća zaposlenih u RTK-u da se uvrste u zakon o platama, ali nisu dobili odgovor.

Misija OEBS-a na Kosovu je zabrinuta činjenicom da su radnici RTK-a uvršteni u Zakon o platama u javnom sektoru. Oni su podsetili da je RTK javni servis čija je nezavisnost zagarantovana Ustavom i zakonima Kosova.

“Uključivanje radnika RTK-a u ovaj Zakon, donekle umanjuje nezavisnost RTK-a i dovodi u pitanje poštovanje međunarodnih standard ojavnim servisima koji su u sklopu kosovskog ustava i pravnog okvira. Prema tome pozivamo i ostale, da ove članove isključe iz tog zakona  i da pitanja značajna za RTK rešavaju posebnim zakonom kao što je i do sada bio slučaj“, poručio je portparol OEBS-a u Prištini Senad Šabović.

Plate u ovoj instituciji biće regulisane Zakonom o platama kao i za svakog državnog službenika. Predstavnici sindikata očekuju reagovanje Evropske radiodifuzne unije, Kancelarije EU i amabasada kako bi se našlo odgovarajuće rešenje.

 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi