Naslovna  |  Aktuelno  |  DNKiM  |  Juče razmatran Nacrt zakona o RTK
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

DNKiM

08. 06. 2019.

Autor: Siniša Kostić Izvor: RTK2

Juče razmatran Nacrt zakona o RTK

Nacrt zakona o RTK ne garantuje da će kanal na srpskom jeziku RTK2, kao do sada, imati zagarantovanih 10 odsto od ukupnog budžeta RTK, izjavili su na javnoj raspravi o ovom predlogu zakona predstavnici RTK2. Oni su pozvali poslanike srpske zajednice, medijske stručnjake i pravnike da se uključe u rešavanje ovog pitanja.

Potpredsednica Upravnog odbora RTK Marijana Simić izrazila je žaljenje što se Nacrt zakona o Javnom servisu pred članovima odbora našao tek pošto je u načelu usvojen u Skupštini. Simić je rekla da je predlog ovog zakona štetan po kanal na srpskom jeziku, jer se njime ne garantuje izdvajanje od  10 odsto za RTK2 od ukupnog budžeta RTK, kako je predviđeno aktuelnim zakonom. Usvajanjem ovakvog zakona dovodi se u pitanje dalje funkcionisanje RTK2, opstanak  radnika, kao i programska politika televizije, rekla je Simić.

“Ovaj zakon polako dovodi do njegovog nestajanja, ovaj kanal će funkcionisati od milosti koju dobija iz glavnog budžeta i on neće biti funkcionalan, neće biti u sadašnjem obliku niti će imati mogućnosti da se razvija kao nezavisni srpski kanal u okviru Radio televizije Kosova”, dodala je Simić.

Direktor RTK2 Srboljub Kuzić izrazio je zabrinutost zbog činjenice da zakonom nisu  jasno određena finansijska sredstva za RTK2, čime će, kako kaže, funcionisanje ovog kanala zavisiti od dobre volje menadžmenta.

“Mislim da je cilj ovog zakona da obezbedi stabilan budžet za javni servis, samim tim i za RTK2 i zašto da RTK2 brine za svoju budućnost, maltene naći ćemo se pre ili kasnije u takvoj situaciji, da budemo na milost ili nemilost nekog novog menadžmenta koji možda neće biti tako kooperativan i odobravati nam sredstva”, rekao je direktor Kuzić.

Simić i Kuzić su pozvali komisiju za medije,  ali i srpske poslanike da se pre konačnog usvajanja zakona konsultuju sa medijskim stručnjacima iz srpske zajednice, kako ne bi došlo do onemogućavanja rada RTK2. S druge strane, predsednik Skupštinskog odbora za medije Nait Hasani je rekao da su primedbe vezane za finasiranje RTK2, političke konotacije, te da nisu iznete konkretne primedbe na ovaj Nacrt zakona.

Predsednica Upravnog odbora RTK-a Aferdita Maljići je rekla da bi pitanje imovine Javnog servisa trebalo da bude uključeno u novi zakon.

"Kao odbor poslali smo svoje primedbe i smatramo da bi imovina trebalo da bude uključena u zakon, a sredstva za izgradnju novog objekta RTK treba dodeliti, tako da postoji određeni raspored", rekla je Maljići.

Predstavnici sindikata RTK su zatražili povećanje mesečne pretplate sa 2,5 na 3 evra, dodajući da bi trebalo rešiti i pitanje vlasništva RTK. Na sastanku je bilo reči i o izboru generalnog direktora i članova Upravnog odbora, kao i o otvaranju kanala za skupštinu i dijasporu. Predsednik Odbora za medije Nait Hasani je rekao da će odbor do utorka primati primedbe i sugestije na nacrt zakona, a  nakon toga će oni biti razmatrani. Predlog zakona o RTK izrađen je po uzoru na Zakon o Radio televiziji Slovenije, a nakon što prođe Skupštinski odbor, on se će ponovo naći pred poslanicima, koji bi o njemu trebalo da daju konačnu reč.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi