Naslovna  |  Aktuelno  |  Izborna skupština UNS-a 2021. godine  |  Grupa članova Uprave UNS-a zabrinuta zbog masovnog učlanjivanja u Udruženje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izborna skupština UNS-a 2021. godine

29. 04. 2021.

Izvor: UNS

Grupa članova Uprave UNS-a zabrinuta zbog masovnog učlanjivanja u Udruženje

Grupa članova Uprave Udruženja novinara Srbije (UNS) izrazila je zabrinutost jer je, kako su naveli, „više od stotinu novinara i medijskih radnika poslednjih dana podnelo zahteve za članstvo“ u UNS pred Izbornu skupštinu. Saopštili su da sumnjaju da je cilj „kolektivnog učlanjenja“ obezbeđivanje još jednog mandata aktuelnom predsedniku Udruženja Vladimiru Radomiroviću i njegovim saradnicima.

„Više od stotinu novinara i medijskih radnika poslednjih dana podnelo je zahteve za članstvo u Udruženje novinara Srbije i to kolektivnim prijavama iz nekoliko redakcija. Prema našim saznanjima reč je o televizijama iz Kruševca, Paraćina, Trstenika, Vranja i Aranđelovca, odakle je u jednom danu stiglo više od 60 prijava. Samo nekoliko dana ranije, kako saznajemo, iz firme Tačno doo iz Beograda, stiglo je više od 40 zahteva za učlanjenje u UNS, a u niškoj TV Zona je pripremljena dokumentacija za još jedno masovno pristupanje najvećem novinarskom udruženju“, navodi grupa članova Uprave UNS-a.

U saopštenju koje je potpisalo 11 od 40 članova Uprave Udruženja, uključujući i Radomirovićevog protivkandidata za predsednika UNS-a Živojina Rakočevića, dodaje se da bi „sve ovo bio idealan scenario, dobar po UNS i novinarsku zajednicu, da nije u pitanju proces koji se dešava na pragu izbora u UNS, koji su zakazani za 29. maj“.

„Imamo razloga da sumnjamo da je sve ovo proizvod dogovora još uvek aktuelnog predsednika UNS-a i čelnika udruženja PROUNS, nakon razgovora koji se iza zatvorenih vrata odvijao u petak, 23. aprila, u Pres centru UNS-a. Kako UNS zvanično ima dva kandidata za predsednika, sumnjamo da je cilj da se u izborni proces u najvećem srpskom novinarskom udruženju po direktivi vlasnika navedenih medija masovno uključe članovi drugog udruženja, kako bi aktuelni predsednik sa saradnicima dobio još jedan mandat“, piše u saopštenju.

Ocenjuju i da je „zbog ovakvih postupaka UNS izložen udaru na principe na kojima počiva slobodno novinarsko udruženje“. „Učlanjivanje čitavih redakcija po direktivi, u kratkom periodu, pred izbornu skupštinu, potpuno je neprihvatljivo, predstavlja kršenje osnovnih demokratskih principa i nije zabeleženo u dosadašnjoj medijskoj praksi, čak ni u totalitarnim sistemima, pa ni u našem bivšem samoupravnom socijalizmu“, piše u saopštenju.

Navodi se i da „Udruženje PROUNS očito i u našem UNS-u želi da primeni nezapamćenu praksu kada je u jednom danu nastalo kolektivnim učlanjenjem 500 medijskih radnika. Pitamo – koliko će UNS koštati ovakvi dilovi i ko će to platiti?“  

Dodaju i da su kao „članovi Uprave zabrinuti zbog ove vrste pritiska i totalitarizma koji bi doveli do gašenja izvornog UNS-a i marginalizovanja dugogodišnjih članova“ i pozvali „kolege da se odupru pritiscima i udaru na samostalnost UNS-a“.

Saopštenje su potpisali Budimir Ničić, Slobodan Ćirić, Olivera Milošević, Jelena Petković, Jovanka Stanojević, Jelena Spasić, Zorica Đoković, Edib Honić, Živojin Rakočević, Novka Ilić i Dragoljub Janojlić.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi