Naslovna  |  Aktuelno  |  Izborna skupština UNS-a 2021. godine  |  Deo Uprave UNS-a: Agencija smatra da Rakočević kao javni funkcioner može da bude predsednik UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izborna skupština UNS-a 2021. godine

22. 05. 2021.

Izvor: UNS

Deo Uprave UNS-a: Agencija smatra da Rakočević kao javni funkcioner može da bude predsednik UNS-a

Deo Uprave Udruženja novinara Srbije (UNS) saopštio je danas da je Agencija za borbu protiv korupcije Živojinu Rakočević poslala obaveštenje u kome se navodi da „nema zakonskih smetnji da pored javne funkcije direktora Doma kulture u Gračanici obavlja dužnost predsednika UNS-a, odnosno da navedena situacija sama po sebi ne predstavlja sukob interesa u smislu odredaba Zakona“.

U saopštenju 12 nepotpisanih članova Uprave UNS-a, koja ukupno ima 40 članova, navodi se da su dobili mišljenje Agencije za sprečavanje korupcije, koju pogrešno nazivaju Agencijom za borbu protiv korupcije, nakon što je Kandidaciona komisija UNS-a usvojila prigovore Anela Grbovića i Dragane Pejović da Rakočević ne može biti uvršćen u konačnu listu kandidata za izbor u organe UNS-a jer je to protivno članu 20 Statuta UNS-a.

„Agencija je, između ostalog, istakla da obavljanjem dužnosti predsednika UNS uz javnu funkciju direktora Doma kulture u Gračanici, Rakočević nije ‘u povredi odredbi čl. 40. st.1. Zakona o sprečavanju korupcije u vezi čl. 20 Statuta UNS, niti u navedenoj situaciji postupa suprotno odredbi čl.49. Zakona’“, navodi grupa članova Uprave UNS-a.

U saopštenju se dodaje da je „Agencija navela i da je ‘uvidom u mišljenje Privremenog organa grada Prištine utvrđeno, pored ostalog, da Skupština grada Prištine, odnosno Privremeni organ Prištine, ima status osnivača Doma kulture Gračanica, te shodno navedenom funkcija direktora Doma kulture Gračanica se smatra javnom funkcijom, odnosno u navedenoj situaciji se smatrate javnim funkcionerom“.

„’Imajući u vidu navedene zakonske odredbe i odredbe navedenog Statuta (UNS-a, prim.aut.), ocenjeno je da kao javni funkcioner ne pripadate kategoriji lica na koje se odnosi zabrana izbora u organe Udruženja, a koja su navedena u odredbi čl. 20 Statuta UNS-a, odnosno zaposleni, službenici i funkcioneri republičke ili pokrajinske Vlade i ministarstava i sekretarijata i lokalnih organa uprave’, navela je Agencija u obaveštenju Rakočeviću“, piše u saopštenju grupe članova Uprave UNS-a.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi