Naslovna  |  Aktuelno  |  Izborna skupština UNS-a  |  Kandidaciona komisija usvojila prigovore na kandidature Živojina Rakočevića, Jovanke Stefanović Stanojević i Rodike Grujesku
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Izborna skupština UNS-a

19. 05. 2021.

Izvor: UNS

Kandidaciona komisija usvojila prigovore na kandidature Živojina Rakočevića, Jovanke Stefanović Stanojević i Rodike Grujesku

Kandidaciona komisija usvojila je danas prigovore na kandidature Živojina Rakočevića, Jovanke Stefanović Stanojević i Rodike Grujesku za organe Udruženja novinara Srbije (UNS), dok je prigovor na kandidaturu Vladimira Radomirovića odbijen.

Kandidaciona komisija je u sastavu Petar Jeremić, Ljiljana Smajlović i Snežana Bradić na današnjoj sednici razmatrala prigovore na kandidature za organe UNS-a i pristigle odgovore.

Kandidaciona komisija je usvojila prigovore Anela Grbovića i Dragane Pejović na kandidaturu Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a, sa dva glasa za (Petar Jeremić i Ljiljana Smajlović) i jednim protiv (Snežana Bradić). Komisije je odlučila da Rakočević zbog člana 20 Statuta UNS-a ne može biti uvršćen u konačnu listu kandidata za izbor u organe UNS-a koju utvrđuje Kandidaciona komisija UNS-a.

Kao osnovan, komisija je usvojila prigovor Petrice Đaković na kandidaturu Jovanke Stefanović Stanojević za člana Uprave, sa dva glasa za (Petar Jeremić i Ljiljana Smajlović) i jednim protiv (Snežana Bradić). Komisija je odlučila da Jovanka Stefanović Stanojević zbog člana 20 Statuta UNS-a ne može biti uvršćena u konačnu listu kandidata za izbor u organe UNS koju utvrđuje Kandidaciona komisija. 

Komisija je jednoglasno odbila prigovor Miodraga Popova na kandidaturu Vladimira Radomirovića za predsednika UNS-a. Komisija je zaključila da prigovor Popova kao lični negativni stav prema kandidatu ne sadrži razloge koje bi Statut UNS-a mogao da prepozna kao objektivno i opravdano osporavanje kandidature. 

Komisija je usvojila i prigovor Mirjane Čvorić Gubelić na kandidaturu Rodike Grujesku za člana Uprave, sa dva glasa za (Petar Jeremić i Ljiljana Smajlović) i jednim uzdržanim (Snežana Bradić). Konstatovano je da Grujesku nije odgovorila na ovaj prigovor. Komisija je odlučila da Rodika Grujesku zbog člana 20 Statuta UNS-a ne može biti uvršćena u konačnu listu kandidata za izbor u organe UNS- a koju utvrđuje Kandidaciona komisija.

Odredbom člana 20 Statuta UNS-a u organe UNS-a i u organe saveza i asocijacija u kojima je UNS član, ne mogu biti birani članovi UNS-a ako su:

• zaposleni, službenici i funkcioneri republičke ili pokrajinske Vlade i ministarstava i sekretarijata i lokalnih organa uprave;

• funkcioneri u političkim strankama ili ako su članovi u telima političkih stranaka;

• vlasnici, suvlasnici udela ili akcija u pravnom licu koje je osnivač medija, ako u konkretnom mediju ima više od pet zaposlenih, ne računajući same vlasnike ili suvlasnike udela ili akcija onih koji su zaposleni u osnivaču medija i

• direktori medija i njihovi zamenici ako u mediju ima više od 5 zaposlenih, ne računajući same direktore ili zamenike.

Član koji je izabran u organe UNS-a i u organe saveza i asocijacija u kojima je UNS član, može biti opozvan sa funkcije, ako u toku mandata nastupe okolnosti predviđene Statutom i zakonom koje bi onemogućile izbor tog člana u organe UNS-a i u organe saveza i asocijacija u kojima je UNS član.

Izborna Skupština Udruženja novinara Srbije biće održana u subotu, 29. maja sa početkom u 12 časova u hotelu „Jugoslavija“ u Beogradu.

Prilozi

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi