Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska povodom teksta Ištvana Kaića "Treći metak Branke Prpe" (2014)

10. 04. 2014.

Autor: R. D. Izvor: Politika

NUNS kritikuje Kaića i “Politiku”

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ocenilo je juče da je Ištvan Kaić, saradnik Instituta za javnu politiku, objavljivanjem teksta „Treći metak Branke Prpe”, u beogradskom dnevnom listu „Politika”, posegnuo za, u poslednje vreme, učestalim manirom na srpskoj javnoj sceni – pravljenju spiskova. Ovoga puta, na meti su se našli svi oni koji, prema mišljenju Kaića, diskredituju istragu u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije.

Zanemarujući činjenicu da Nezavisno udruženje novinara Srbije već dve decenije dosledno i uporno insistira na razrešenju ubistava novinara, osim NUNS-a i njegovog predsednika Vukašina Obradovića, u tekstu se poimence prozivaju Branka Prpa, Vesna Mališić, Vesna Rakić-Vodinelić, Vesna Pešić, Nikola Tomić, Tamara Spaić, Radio Slobodna Evropa i Branka Mihajlović. Svi oni, prema mišljenju Kaića, svesno i „samo naočigled nepovezanim reakcijama” zapravo stvaraju atmosferu koja, kako se navodi, treba da unapred kompromituje istragu i njene rezultate.

Na sajtu NUNS-a objavljen je i odgovor Ištvana Kaića, u kojem autor kaže da su u njegovom članku u „Politici” navedena imena i mišljenja osoba „jedino zbog onoga što su one same rekle ili zastupale”.

Kaić zaključuje da je NUNS-u stalo da određene figure, koje se mešaju u sferu politike, drži pod staklenim zvonom, zaštiti ih od svake kritike, i štaviše – neguje njihov kult ličnosti neupitnih „moralnih veličina” koje su ove nekada u prošlosti nosile. Načelo u kojem postoje „nedodirljivi”, kaže Kaić, u direktnoj je suprotnosti sa svim načelima nezavisnog novinarstva, čije principe NUNS već odavno ne sledi.

Kaić podvlači da NUNS u svom saopštenju „nije negirao činjenicu iznetu u tekstu da je ovo udruženje godinama unazad, a naročito u protekloj izbornoj kampanji, radilo pod direktnim pokroviteljstvom Demokratske stranke i njenog predsednika Dragana Đilasa, organizujući zajedno sa tom političkom partijom skupove i tribine na kojima su širene laži upravo preko osoba kao što su Branka Prpa, Vesna Rakić-Vodinelić, Vesna Pešić, Borka Pavićević i ostalih iz te interesne zajednice”.

 

Ostali tekstovi iz prepiske nalaze se ovde.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi