Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska povodom teksta Ištvana Kaića "Treći metak Branke Prpe" (2014)

15. 04. 2014.

Autor: Ljiljana Smajlović Izvor: Blic

Reagovanje Ljiljane Smajlović na kolumnu Gordane Suše

Suša i Benito

Povodom teksta Gordane Suše „Sličnost nije slučajna“ („Blic“, 12. april) reagovala je glavna urednica dnevnog lista „Politika“ Ljiljana Smajlović, koje prenosimo u celosti: “U kolumni povodom godišnjice ubistva Slavka Ćuruvije, Gordana Suša me optužuje što je ‘Politika‘ objavila tekst ‘nedostojan svakog čoveka i ljudskosti, u kojem se žrtva difamira‘. Bojim se da čitaoci ‘Blica‘ ne pomisle kako je ‘Politika‘ objavila neki tekst u kojem se ‘difamira‘ Slavko Ćuruvija.

Ništa nije dalje od istine. Gospođa Suša je ta koja kleveće i podvaljuje, prikrivajući informacije o tome šta ju je toliko raspalilo.

Zato pozivam čitaoce ‘Blica‘ da posete sajt www.politika.rs i pročitaju tekst Ištvana Kaića objavljen 8. aprila pod naslovom ‘Treći metak Branke Prpe‘.

Uveriće se da Slavka Ćuruviju autor niti jednom jedinom rečju ne kleveće, naprotiv.

‘Politika‘ je objavila mišljenje Ištvana Kaića, koje se radikalno razlikuje od mišljenja gospođe Suše. Ali Kaić, za razliku od Suše, čitaocu daje na uvid podatke i tačne citate na kojima gradi svoje zaključke. Čitalac ‘Politike‘ tako dobija elemente pomoću kojih može da proveri utemeljenost Kaićevih zaključaka i sam donese svoj sud, kako kodeks novinara Srbije i nalaže.

Tvrdnja gospođe Suše da mi, kao urednici Slavkovog ‘Evropljanina‘, nije bilo mesto na obeležavanju godišnjice Slavkovog ubistva, klasičan je primer komesarskog načina razmišljanja.

Bilo bi dobro da gospođa Suša prestane da fabrikuje Slavka Ćuruviju po meri sopstvenog poimanja politike i profesije. Izdavač ‘Evropljanina‘ nije bio kreatura ‘druge Srbije‘, a srpsko novinarstvo nema koristi od naknadnih pokušaja da ga svedu na tu jednu dimenziju.

Verujem da bi Slavko i danas objavljivao različita mišljenja i da ne bi robovao ničijoj političkoj dogmi. A što se Benita Musolinija tiče, i kukavičluk nedorečenih aluzija u kolumni Gordane Suše, dobro se dosetila. Ona je jedino u poređenju sa Musolinijem demokrata liberalnih uverenja . ”

 

Ostali tekstovi iz prepiske nalaze se ovde.

 

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

17.04.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 14:07

znam ja gocu

kao i u komesarskim vremenima, kad je delila lekcije i odredjivala pravoverne, gordana suša i danas nastoji da bude vrhovni presuditelj u svemu. pre mi je bila autentičnija, više svoja, jer je to prošlo vreme, na koje se sada baca drvljem i kamenjem, bilo više blisko njenom karakteru. sad je, nekako, sputana, jer se, poneko, usudi, da joj protivreči.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi