Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska povodom teksta Ištvana Kaića "Treći metak Branke Prpe" (2014)

25. 04. 2014.

Autor: Jelka Jovanović Izvor: Novi magazin

UNS spasao Politiku

Komisija za žalbe Saveta za štampu na današnjoj sednici nije donela odluku o tome da li je list Politika objavljivanjem teksta 'Treći metak Branke Prpe' prekršio Kodeks novinara Srbije, saznaje Novi magazin nezvanično.

Komisija za žalbe Saveta za štampu na današnjoj sednici nije donela odluku o tome da li je list Politika objavljivanjem teksta 'Treći metak Branke Prpe' prekršio Kodeks novinara Srbije, saznaje Novi magazin nezvanično.

Iako je sedam od prisutnih deset članova Komisije smatralo da je Kodeks prekršen, donošenje odluke je blokirano zbog toga što je izostao glas jednog od osnivača Saveta - Udruženja novinara Srbije.

Žalbu protiv Politike zbog kršenja Kodeksa podneli su Vesna Pešić, Nikola Tomić, Vesna Mališić, Tamara Spaić, Branka Mihajlović, Branka Prpa i Vukašin Obradović (http://www.savetzastampu.rs/latinica/zalbeni-postupci/1589).

“Objavljivanjem teksta u kojem se iznosi niz neistina, ličnih uvreda i diskvalifikacija, kao i podataka koji spadaju u domen privatnosti, naneta nam je profesionalna i lična šteta, doveden u pitanje naš integritet i, možda najvažnije - optuženi smo da opstruiramo istragu o ubistvu Slavka Ćuruvije, rukovodeći se pritom ideološkim ili političkim interesima”, navedeno je između ostalog u žalbi.

Tekst (Ištvana Kaića) “Treći metak Branke Prpe”, objavljen u listu Politika u skraćenom izdanju, a u znatno široj verziji na sajtu tog lista 8. aprila, izazvao je žučne polemike u stručnoj i širokoj javnosti. Podnosioci žalbe posebno su skrenuli pažnju na kršenje odredaba o istinitosti i odgovornosti izveštavanja.

Komisija, kao i Savet, odluke donosi konsenzusom, što znači da bar jedan predstavnik svakog od osnivača mora glasati “za” da bi odluka bila doneta. UNS predstavljaju predsednica Ljiljana Smajlović i predsednik Izvršnog odbora Petar Jeremić. Smajlović, koja je istovremeno i glavna urednica Politike, nije bila na sednici, a Jeremić nije bio saglasan da je Kodeks prekršen.

Žalba se, inače, podnosi protiv lista koji je objavio sporni tekst, ne autora.

Osnivači Saveta za štampu su Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije, Asocijacija medija i Lokal pres. U komisiji, koja je izvršni organ, dva novinarska udruženja imaju po dva člana, AM tri, LP jednog, a još tri člana birana su po konkursu iz šire društvene zajednice.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

29.04.

2014.

Živojin Cvetković [neregistrovani] u 09:54

KROZ PAKAO DO SLAVE

Komentar je poslat posredstvom Press službe!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi