Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

15. 12. 2014.

Autor: N. I. Izvor: Informer

Rodić pod istragom

Gazda „Kurira“ Aleksandar Rodić ipak nije iznad zakona!

 

Nadležni su, kako saznajemo, krajem prošle nedelje pokrenuli prve predistražne radnje koje treba da provere informacije da je Rodić saučesnik u milionskoj pljački državnih banaka. Takođe, tvrde obavešteni, proveravaju se i Rodićeve sumnjive veze sa uhapšenim tajkunom Miroslavom Bogićevićem s kojim je 2011. pod nikad razjašnjenim okolnostima tajno kupovao većinske pakete akcija dnevnih listova „Politika“ i „Večernje novosti“.

Gazda u panici

Odlično obavešteni izvori Informera nisu juče hteli da nam otkrivaju više detalja o ovoj istrazi, ali naglašavaju da tužilaštvo i policija ovoga puta imaju „potpuno odrešene ruke“: Nema više nazad!

Situacija u kojoj se tiražne novine danima međusobno optužuju za teška krivična dela i milionske pljačke mora da se razreši jednom za svagda. Moramo konačno da utvrdimo ko je kriminalac, a ko novinar, ko je mafijaš, a ko ugledni izdavač. Zakon mora da važi za sve, bez razlike rekao nam je juče jedan od naših visokopozicioniranih izvora. Aleksandar Rodić nije juče hteo da komentariše naša saznanja.

On se, kažu njegovi saradnici, panično plaši istrage o milionskim kreditima koje su njegove firme uzimale od državnih banaka i nikada ih nisu vraćale! Iako pred zaposlenima glumi bezbrižnost, Aca je u velikom strahu od te istrage. On sada nama priča da je sumnjive kredite uzimao Raja Rodić i da oni nemaju nikakve veze sa sadašnjim „Kurirom“, ali je činjenica da su to povezana pravna lica sa firmom koja danas izdaje naše novine... Uostalom, da to nije njegov problem, pa ne bi proletos jurio veze u vrhu vlasti da mu se silni krediti, za koje ga sada duži Razvojni fond Vojvodine, otpišu objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, „drugi najveći Rodićev problem“ jeste tajna kupovina „Politike“ i „Večernjih novosti“. Upućeni, naime, kažu da je upravo Rodić bio glavni „operativac“ tog kriminalnog aranžmana, u kome je država oštećena za više desetina miliona evra. Prema dostupnim informacijama, tokom 2011. godine vlasnik „Farmakoma“ Miroslav Bogićević je po političkom nalogu vrha Tadićevog režima, a preko svojih firmi u Rusiji, za oko 15 miliona evra od nemačkog VAC kupio većinske pakete akcija u ta dva dnevna lista.

Novac za ovu kupovinu izvučen je iz Srbije pljačkom državnih banaka u Srbiji, zbog čega je Bogićević pre tri nedelje i uhapšen. Šira javnost je za tajnu operaciju preuzimanja „Novosti“ i „Politike“ saznala tek posle smene vlasti 2012. godine. Ipak, do danas nije tačno utvrđeno ko je sve, kako, po čijem nalogu i kojim novcem obavio te transakcije. Do danas je ostalo potpuno nepoznato i kakva je tačno uloga Aleksandra Rodić a u svemu ovome. Da li je bio samo „stručni konsultant“ ili jedan od kupaca i ko je sve i kako platio za preuzimanje dva dnevna lista Rodić i Bogićević iz svojih džepova ili građani Srbije iz državnog budžeta i državnih banaka?!

Istraga, hitno!

Sasvim je, međutim, interesantno da je bivši funkcioner LDP Zoran Ostojić u Skupštini Srbije još u decembru 2011. godine otvoreno govorio o „kriminalnoj kupovini medija u režiji Aleksandra Rodića“: Rodić je kupio udele nemačkog VAC u „Politici i „Novostima“ od novca koji je dobio od države iz fonda za pomoć medijima u krizi, čime je država pokušala da stavi medije pod kontrolu pred izbore. Reč je o vrhunski nemoralnoj i ogromnoj korupciji. Umesto da država otkupi udele VAC u srpskim medijima, ona dozvoljava opskurnim novinama i još opskurnijem vlasniku, iza kojih stoji vrh Demokratske stranke, da preuzmu vlasništvo u tim listovima objasnio je tada Ostojić. Ove tvrdnje nikada nisu istražene. Zašto?

Rodić: Ambasadori me štite, u Srbiji mi niko ne može ništa!

Gazda „Kurira“ Aleksandar Rodić tvrdi da uživa zaštitu najmoćnijih ambasadora i da mu zbog toga baš niko u Srbiji ne može ništa! Sagovornici Informera iz Rodićevog najbližeg okruženja kažu da je on potpuno uveren da će ga zapadni mentori zaštititi od svake istrage, pa i od one od koje najviše strahuje: istrage tajne kupovine „Politike“ i „Novosti“! Aca se redovno, bar jednom u dve nedelje, viđa sa ambasadorima Kirbijem i Devenportom. On nas uverava da je sve pod kontrolom i da moćni stranci nikada neće dozvoliti da on izašta bude optužen prenosi naš izvor iz „Kurira“.

Vučićević: Rodiću, ja tebi lopove, ti meni frižideru!

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević pozvao je juče vlasnika „Kurira“ Aleksandra Rodića da konkretno odgovori na konkretna pitanja i optužbe:

Rodiću, da li je jedna od tvojih firmi uzela od Metals banke tri miliona evra i nikada nije vratila ni dinar? Rodiću, kakva je tvoja uloga u tajnoj kupovini „Novosti“ i „Politike“? Rodiću, kakve su tvoje poslovne veze sa uhapšenim Miroslavom Bogićevićem? Za koji posao ti je on, kako si mi u više navrata rekao, dužan više od četiri miliona evra?

To su, Rodiću, samo neka od pitanja na koje bi valjalo da odgovoriš. Ako nećeš u novinama, ako ima pravne države, moraćeš u istrazi...

A do tada, Rajin mali, slobodno nastavi da se baviš glupostima poput onih da sam opljačkao „Južni tok“ preko firme koja ima promet nula dinara ili da mi je Mišković poklonio frižider!?! Lažima se niko od istine nije odbranio, pa nećeš ni ti. Mada, Rodiću, sve i da je sve to što ti pišeš tačno, ima jedan veliki problem. Rodić u, ti jesi lopov. A ja nisam. I tačka.

Pitanja bez odgovora:

1. Aleksandre Rodiću, kakva je tačno vaša uloga u tajnoj kupovini „Politike“ i „Novosti“?

2. Aleksandre Rodiću, da li ste vi prikriveni vlasnik ova dva dnevna lista?

3. Aleksandre Rodiću, odakle vam novac za preuzimanje akcija od nemačkog VAC?

4. Aleksandre Rodiću, da li ste 2011. dobili milione iz državnog fonda za pomoć medijima?

Pajtićevci dali Rodiću milione, a sad ga brane od Informera?!

U smehotresnim pokušajima da napadne Informer, a da sebe prikaže kao nekakvu nevinu žrtvu medijskih napada, „gazda Aca“ je u svom „Kuriru“ objavio i dopis Razvojnog fonda Vojvodine (RFV) u kome pajtićevski direktor Dušan Bajić potvrđuje da firme „Adrija medija Srbija“ i „Kurir info“ nemaju nikakve dugove prema RFV!?! Kurirci, međutim, providno prećutkuju činjenicu da je kredit od tri miliona evra od Metals banke, koji nikad nije vraćen, uzela sasvim druga Rodićeva firma.

Oni, takođe, odbijaju i da se bave činjenicom da je Goran Ješić, bivši član Nadzornog odbora RFV, zvanično potvrdio da je „Kurir“ opljačkao tri miliona evra iz Metals banke! Ješić je, inače, u subotu reagujuć i na saopštenje Dušana Bajića objavljeno u „Kuriru“ napisao: Uhapsite odmah ovog stvora pošto laže kao pas... da bi odmah potom i objasnio: Naravno da sadašnja firma, osnivač „Kurira“, nije dužnik, već neka od prethodnih, i to od Vaših novaca...

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi