Naslovna  |  Aktuelno  |  Prepiska Kurira i Informera (2016)  |  Rodić ima profit od 257 miliona, a ne plaća porez
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

03. 11. 2015.

Izvor: Informer

Rodić ima profit od 257 miliona, a ne plaća porez

Vlasnik „Kurira“ Aleksandar Rodić, koji se lažno predstavlja kao veliki borac protiv kriminala i korupcije, našao je način da (zlo)upotrebom zakona izbegne plaćanje milionskogporeza državi Srbiji, otkriva Informer.

 

Prema finansijskom izveštaju dostupnom na sajtu Agencije za privredne registre, Rodićeva firma, Adrija medija grupa" u 2014. godini imala je dobit od 257 miliona dinara (više od dva miliona evra), a verovali ili ne, na to državi nije platila ni dinar poreza!

Finansijska gimnastika

Kako je to moguće? Pa tako što je Rodić najpre u decembru 2013. otkupio firmu „Adrija medija grupa", koja je bila u višegodišnjim milionskim gubicima, da bi onda 2. februara 2014. nezakonito ugasio „Kurir“ (koji jedo tada izdavao „Kurir info') i već sutradan 3. februara preko „Adrija medije" pokrenuo „Kurir, najuticajnije dnevne novine na Balkanu".

Osim što je tako nezakonito prevario i doveo u zabludu poverioce i čitaoce, Rodić je izbegao da plati porez na profit, jer se on sada „kompenzuje" gubicima „Adrija medije" iz prethodnog poslovanja! Pošto su ukupni gubici "Adrija medije" u Srbiji, pre nego što je tu firmu preuzeo Rodić, bili oko sedam miliona evra, to onda znači da gazda „Kurira“ još bar dve godine uopšte neće plaćati porez na profit!

Porez na dobit, inače, u Srbiji iznosi 15 odsto, a obveznici ovog poreza naredne poslovne godine plaćaju i akontaciju za predviđenu dobit na osnovu poslovanja u prethodnoj godini. U konkretnom slučaju, Rodić je „finansijskom gimnastikom" izbegao da plati 38.550.000 dinara poreza i 3,2 miliona dinara akontacionog poreza svakog meseca tokom naredne godine!

I ako bi neko možda rekao da ovo nije nezakonito, već možda samo nemoralno, činjenica preko koje država ne bi smela da tek tako pređe jeste to da Zakon o izmenama i dopunama zakona o javnom informisanju zabranjuje „osnivanje javnog glasila pod istim ili sličnim imenom u roku od godinu dana od brisanja javnog glasila iz registra".

Očigledno je, dakle, da je Rodić prekršio zakon tako što je preko noći ugasio „Kurir" da bi odmah sutradan izdao „Kurir" sa samo formalno promenjenim imenom i istim žigom i sadržajem. 

Glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević upozorava da zakon zabranjuje „osnivanje javnog glasila pod istim ili sličnim imenom u roku od godinu dana od brisanja javnog glasila iz registra" upravo zato da bi sprečio izbegavanje plaćanja poreza i dugova poveriocima.

"Evo, na primer, ovih dana je na prodaju jedna propala štamparija u okolini Beograda koja već tri godine posluje sa gubicima, koji ukupno iznose oko dva i po miliona evra... Po Rodićevom receptu, sad bi mi trebalo da preuzmemo firmu koja je vlasnik štamparije, pa da počnemo   da na nju izdajemo Informer i onda godinama ne plaćamo porez?! Ljudi, pa to nije normalno i to država ne sme da dozvoli!",apeluje Vučićević. 

Pitanja za Rodića 

Aleksandar Rodić i njegovi saradnici iz „Adrija medija grupe" nisu juče odgovarali na pozive i poruke novinara Informera. Ostali su nam tako dužni odgovor na sledeća pitanja: 

• Kako su 3. februara prošle godine ugasili jedan i prekonoć osnovali drugi „Kurir"? 

• Kako je to izvedeno kada Zakon o informisanju u Članu 14a striktno zabranjuje da se ime i logo novina prenose sa jedne na drugu firmu? 

• Koliko je na staroj firmi koja je izdavala prvi „Kurir" ostalo dugova? 

• Da li su i koliko Rodići ostali dužni poreza državi?  • Koliko poverilaca je oštećeno ovom „pravnom gimnastikom"? 

Rodiću, objavi ugovor o preuzimanju 'Politike' i 'Novosti'

Aleksandar Rodić i dalje odbija da objasni zašto je pre mesec dana objavio da je kupio potraživanja VAC od „Politike" i „Novosti", a do danas ta potraživanja nije ni pokušao da realizuje.

Informer je, podsetimo, na osnovu izjava učesnika u „dosističkoj kupoprodaji" ova dva lista i dokumentacije do koje smo došli objavio saznanja prema kojima Rodič obmanjuje javnost da je novi gazda „Politike" i „Novosti".

Pozivamo ga zato još jednom da objavi ugovor o preuzimanju potraživanja od VAC ukoliko takav ugovor zaista postoji i objavljujemo činjenice do kojih smo došli:

• Aleksandar Rodić i njegov tadašnji najbliži poslovni saradnik Dušan Bjelopetrović tokom 2011. kontaktirali su s Nemcima iz VAC, koji su se pre toga povukli iz upravljanja „Politikom" i „Novostima" i započeli pregovore o kupovini vlasničkih udela.

• Kada su shvatili da nemaju dovoljno para za kupovinu, Rodić i Bjelopetrović su kontaktirali s Mikijem Rakićem, sada pokojnim šefom kabineta ondašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića. Ponudili su Rakiću i Tadiću da im ustupe s Nemcima ugovorenu kupoprodaju „Politike" i „Novosti", a da zauzvrat dobiju šest miliona evra.

• Vrh vlasti je naložio vlasniku „Farmakoma" Miroslavu Bogićeviću da od Nemaca otkupi te dnevne novine, a s Rodićem i Bjelopetrovićem je postignut dogovor da im se isplati 5,4 miliona evra.

• Bogićević je prekofirmi na Kipru i u Rusiji započeo kupovinu „Politike" i „Novosti" od VAC. Isplatio je prvu ratu od oko četiri miliona evra. Rodiću je isplatio oko dva miliona evra i dao mu menice „Farmakoma" na ostatak duga.

• Posle promene vlasti 2012. tajni posao preuzimanja medija je propao. Bogićević do danas nije isplatio ostatak cene VAC-u, a Rodić nije uspeo da naplati garancije od „Farmakoma", koji je u međuvremenu propao.

• Iako je pre mesec dana objavio da je kupio potraživanja od VAC prema „Politici" i „Novostima", Rodić do danas nikome nije pokazao ugovor o toj kupovini.

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi