Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Prepiska Kurira i Informera (2016)

05. 12. 2015.

Autor: Ivana Šaronjić Izvor: Kurir

HAJKA NA OLjU

Vladajući SNS juče je nastavio hajku na urednicu RTS Oliveru Kovačević, a harangi protiv ove novinarke, ali i kritičkog izveštavanja medija uopšte, pridružili su se ministar Aleksandar Vulin i njegov Pokret socijalista.

Komentarišući izjavu Kovačevićeve, koja je rekla da bi policija trebalo da sasluša i urednike Informera i TV Pink, a ne samo Kurira, Vulin je praktično poručio novinarima da bi trebalo da zatvore oči pred svim što ne ide u prilog vlasti.

Šta vas briga?!

- Šta vas briga koga tužilaštvo saslušava? Političari nemaju prava glasa, a onaj ko sebe smatra novinarom sme da kaže šta hoće - rekao je Vulin, čiji se Pokret socijalista prethodno već oglasio saopštenjem u kom je napadnuta Olivera Kovačević.

Takođe, Vulin je kritičko izveštavanje medija ocenio kao napad na institucije.

- Stalno čekamo da institucije krenu nešto da rade, a kada počnu nešto da rade, vi imate stalne napade i na političare i na institucije - rekao je ministar rada.

Nakon njega, ponovo se oglasio SNS, koji je dan ranije Kovačevićevu optužio za „brutalno političko mešanje“.

Ovog puta naprednjaci su ponovili zahtev da se se objavi kolika je njena zarada na RTS.

- Ponovo pitamo RTS: kolika su prosečna primanja, ne plate, u poslednja tri meseca koja je od Javnog servisa dobila Olivera Kovačević - navedeno je u saopštenju naprednjaka.

Ovakvo bahato i osiono ponašanje predstavnika vlasti osudila su novinarska udruženja i predstavnici opozicije.

UNS je podsetio da je Kovačevićeva ujedno i predsednica Suda časti ovog udruženja.

Poznati maniri

- Povodom kritika koje su na njen račun izneli SNS i Pokret socijalista, UNS snažno podržava njeno pravo da slobodno javno iznosi svoje mišljenje saopštilo je ovo novinarsko udruženje.

UNS smatra da izjava koju je Olivera Kovačević dala Kuriru ne može da predstavlja „brutalno mešanje u rad istražnih organa", poručili su iz ovog udruženja.

Poslanik SDS Konstantin Samofalov kaže da mu nisu nepoznati maniri Vulinovog delovanja kad je reč o stavovima koji nisu po meri vlasti.

- U pitanju je manir gušenja slobode izražavanja na svakom mestu - kaže Samofalov.

On ističe da ta stranka najoštrije osuđuje napad vladajućih stranaka na novinare, koje, kako je rekao, sprovode „medijsku inkviziciju“

Internacionalni sekretar DS Vladimir Todorić kaže da urednica RTS nema potrebe da se pravda zbog svoje izjave.

- SNS podređuje ceo državni aparat stranačkim interesima, uključujući i pravosuđe. Ovaj period vladavine SNS biće zapamćen kao najcrnje vreme za slobodu govora u Srbiji, a mislim i u Evropi - kaže Vladimir Todorić.

Kovačevićeva, kao ni RTS nisu hteli da se oglašavaju povodom ovog slučaja.

ČOMIĆEVOJ ISKLjUČEN MIKROFON U SKUPŠTINI

Poslanici DS Gordani Čomić juče je isključen mikrofon dok je u Skupštini Srbije kritikovala najnovije poteze vlasti, uključujući i napade na Oliveru Kovačević.

Ona je ocenila da su kritike na račun urednice RTS pokušaj da se ućutkaju mediji.

- To je poruka svima nama - ćut i kuš, i Oliveri Kovačević, i vama, i meni, samo što to ne deluje - rekla je Čomićeva, navodeći da je izjava Kovačevićeve njeno pravo, a da je čak i njen posao da istražuje o čemu je tu reč.

On je rekla da vidi nervozu u vladajućoj koaliciji i da „opo što ide u televizijskim emisijama nije dobro".

- Neko ko u desetak dana ima vesti o državnom udaru, o silnim neprijateljima koji ruše Vladu, teško da je dobro. Ako imate posle vo-Iju da kažete da je sve to bila samo šala, onda tek nije dobro - rekla je Gordana Čomić. Dodala je i da razume volju da se opozicija ućutka i omalovaži, posle čega joj je isključen mikrofon.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi