Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Reakcija Pavela Surovog na saopštenje UNS-a i otvoreno pismo zaposlenih u Hlas Ljudu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

03. 03. 2021.

Autor: Pavel Surovi

Reakcija Pavela Surovog na saopštenje UNS-a i otvoreno pismo zaposlenih u Hlas Ljudu

Pokrajinski poslanik i član Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine u Srbiji Pavel Surovi reagovao je na otvoreno pismo zaposlenih u listu Hlas ljudu i saopštenje UNS-a kojim se pruža podška koleginicama i kolegama u ovom listu. Reagovanje prenosimo u celosti.

Poštovani UNS, novinari i šira javnost,

Objavljeno Otvoreno pismo zaposlenih Hlas Ljudu i saopštenje UNS-a na sajtu UNS, liči na poručen tekst predsednice Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine Libuške Lakatoš, koji je sigurno pisala njena desna ruka – novinarka Hlas Ljudu i predsednica Odbora za informisanje Nacionalnog saveta Slovaka Ana Horvatova (isti tekst pun neistina je objavljen i u Hlas Ljudu a potpisuje ga ko bi drugi nego Ana Horvatova), čiji je jedini cilj obezvređivanje i demonizacija moje ličnosti i članova UO Hlas Ljudu. Krajnji cilj predsednice Lakatoš je smena članova UO Hlas ljudu i postavljanje podobnih članova UO.

Upravni odbor Hlas ljudu imenovan je Rešenjem o imenovanju članova od strane Nacionalnog saveta Slovaka, koje je potpisala upravo predsednica Libuška Lakatoš. Upravni odbor NIU Hlas Ljudu je imao podršku Nacionalnog saveta Slovaka i predsednice Libuške Lakotoš sve dok je na funkciju imenovana direktorka Anna Huđanova. Posle postavljanja direktorke nastaju opstrukcije od predsednice NSS Libuške Lakatoš i bivše direktorice Hlas Ljudu Anne Huđnove koje su ujedinile i urotile u jednom cilju srušiti Upravni odbor Hlas Ljudu i imenovati svoje podobne ljude koje će ih besprekorno slušati. U ovom činu im je asistirala predsednica Odbora za informisanje Nacionalnog saveta slovačke nacionalne manjine upravo Ana Horvatova, najglasnija u ispadima i u vređanjima članova UO Hlas Ljudu.

Sednica je zakazana u Skladu sa Statutom i Poslovnikom o radu UO Hlas Ljudu. Samo zakazivanje ove sednice je mesec dana pre opstruirala i pravna služba NIU Hlas ljudu, ali i bivša direktorica Huđanova. Pravna služba prema opisu posla je dužna da obavlja poslove za organ upravljanja Hlas ljudu kojim je Upravni odbor Hlas ljudu.

Prema Poslovniku o radu UO Hlas Ljudu jasno stoji da na sednici Upravnog odbora Hlas Ljudu prisustvuju članovi UO i direktor Ustanove, a po potrebi i treće lice koje može da pozove po potrebi predsednik UO Hlas Ljudu upućenom pozivnicom sa Dnevnim redom.

U skladu sa Poslovnikom o radu UO Hlas Ljudu je bio pozvan jedini slovački pokrajinski poslanik, koji je član Odbora za kulturu i informisanje u Skupštini AP Vojvodine, a ovaj odbor u delokrugu svog rada pored ostalog bavi i temama finansiranjem medijima na manjinskim jezicima.

Član Nacionalnog Saveta Slovaka i pokrajinski poslanik Pavel Surovi u prošlom sazivu NSS je kao jedini smogao snage da istupi u javnosti i iznese dokaze o nesprovođenju javnih nabavki i nenamenskom trošenju u Hlas Ljudu. Postavlja se pitanje zašto smenjena direktorica Hlas Ljudu je nije htela da da izveštaj Vanrednog inspekcijskog nadzora Budžetske inspekcije AP Vojvodine od predsednika i članova predsednika UO Hlas Ljudu, koji su pozvali inspekciju u vanrednu kontrolu?

Predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Libuška Lakatoš bez poziva je predvodila sa bivšom direktoricom Huđanovom zaposlene, takođe bez poziva, da opstruiraju rad UO Hlas ljudu i sami tok sednice. Takođe nisu poštovane epidemiološke mere i nije dodržavana fizička distanca prema preporučenim epidemiološkim merama o radu u zatvorenom prostoru, što se vidi iz snimaka zaposlenih koji su odmah kačili na Fejsbuk.

Bez poziva na Sednicu UO Hlas ljudu predsednica NSS Ljibuška Lakatoš je sa zaposlenima upala i ugurala sve zaposlene u prostoriju u kojoj je zasedao UO Hlas Ljudu. U ovakvim situacijama direktor Ustanove mora da obezbedi primenu mera zaštite zaposlenih od zaraze koronavirusom po preporukama Kriznog štaba RS, a po rešenju Kriznog štaba mora da se imenuje lice koje je zaduženo za poštovanje svih epidemiološkim mera predloženih Kriznim štabom i brine o njihovoj primeni u radu Ustanove.

Svojim besmislenim postupcima, vrištanjem, napadanjem, pištanjem, vređanjem, unošenjem se u lica članovima UO Hlas ljudu, bacanjem se na ruke člana UO kod glasanja, dobacivanjem i ismevanjem iako nisu imali pravo da prisustvuju sednici i da se ovako nedolično ponašaju po Poslovniku o radu UO Hlas Ljudu samo su dokazali ko ruši ugled 76. godišnjeg lista Hlas Ljudu.   

Treba naglasiti da Upravni odbor Hlas ljudu bira i razrešava direktora, a ne zaposleni u prisustvu predsednice Nacionalnog saveta Slovaka Ljibuške Lakatoš koja došla da izvrši pritisak na članove UO Hlas Ljudu. Takođe više dana pre predsednica NSS Libuška je vršila pritiske na članove UO Hlas ljudu da ih pridobije na svoju stranu. 1 član koji je podneo ostavku je pristao da bude lutka u rukama predsednice Libuške Lakatoš, a 5 članova UO nije podleglo pritisku.

Najviše zabrinjavajuće da nikoga ni zaposlene, ni predsednicu Ljibušku Lakatoš, a ni UNS, ne zanimaju razlozi razrešenja direktorice.

Upravo direktorica Huđanova svojim nestručnim, nesavesnim obavljanjem dužnosti i suprotno pažnji dobrog privrednika odobrila plaćanje mimo ugovora i tako trećim licima pribavila protivpravnu imovinsku korist. Takođe su pročitali brojni razlozi kao razlog nepoverenja direktorki a kao jedan naveden je da je direktorka Huđanova cenzurisala, brisala, skraćivala tekstove koji trebaju da se objavljuju u novinama. Kao dokaz je prikazan tekst sa rukopisom bivše direktorice Huđanove.  

Predsednica NSS Libuška Lakatoš svojim prisustvom je došla da brani direktoricu koja se mešala u uredjivačku politiku redakcije Hlas Ljudu.

UNS pre nego što je izdao Saopštenje je mogao kontaktirati predsednika UO Hlas ljudu, koji bi mu sve razloge smene direktorke poslao i protumačio. Ovde se radi o klasičnoj zameni teza! Direktor vodi i odgovara za rad i poslovanje Ustanove, a glavni odgovorni urednik i redakcija kreiraju nezavisne novine! Glavna odgovorna urednica Hlas Ljudu Ana Francistiova i Ana Horvatova su podobne predsednici Ljibuški Lakatoš. Ko se onda meša u uređivačku politiku i objektivno informisanje?

U Krivičnom zakonu piše da je diskriminacija građana Republike Srbije i vređanje na nacionalnoj osnovi kažnjivo krivično dele, pre svega ako se odigrava u prisustvu nezavisnih novinara i predsednice Nacionalnog saveta Slovaka Ljibuške Lakatoš, koja nije reagovala, čak, staviše podržala Anu Horvatovu u ovom ispadu. Ana Horvatova koja je sročila i poslala UNS otvoreni list je javno diskriminisala i vredjala članicu UO sledećim rečima: “dokle god sedi srpkinja u UO Hlas ljudu i dok neko s neprofesionalnim zaposlenje u UO Hlas Ljudu...”, neznajući da ta srpkinja ima zavrešeno Visoku poslovnu školu smer Finansije, računodstvo, bankarstvo. Ana Horvat je ovaj snimak čak i javno podelila na društvenoj mreži šireći svoju mržnju javno. https://m.facebook.com/ana.horvatova.3

Svi akteri i oni koji su nagovoreni da učestvuju u CIRKUSU, uz prisustvo predsednice NSS Libuške Lakatošove, svi oni degradiraju i učestvuju u blaćenju 76. godina starog slovačkog nedeljnika Hlas ljudu!

Članovi Upravnog odbora Hlas ljudu su mogli na miru i u tišini, u okviru svojih kompetencija i Statuta doneti rešenje, na koje ima pravo a kako vidimo iz odigranog predsednica NSS, bivša direktorica i zaposleni kreirali su verbalne konflikte na granici sukoba.

Kada je predsednica Nacionalnog saveta Slovaka Libuška Lakatošova ćutala na sve ove napade i uvrede ona je sigurno podržala ovaj CIRKUS s jedinim ciljom, da njeni ljudi i novinari mogu da dalje utiču na uređivačku politiku jer kako smo svedoci u poslednjih 7 meseci Hlas Ljudu je počeo sve više da liči na lično glasilo predsednice NSS Libuške Lakatoš!


Pavel Surovi
potpredsednik NSS i pokrajinski poslanik


U Kisaču 1.3.2021

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi