Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Vodi li put do kolektivnog ugovora za novinare kroz kolaboraciju sa kompromitovanim vlasnicima medija?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

11. 04. 2024.

Autor: Branko M. Žujović

Subotički sindikat

Vodi li put do kolektivnog ugovora za novinare kroz kolaboraciju sa kompromitovanim vlasnicima medija?

U zaglavlju Sindikata novinara Srbije (SINOS) piše da slobode medija nema u uslovima korupcije, siromaštva i straha.

Juče je Udruženje novinara Srbije (UNS) prenelo vest SINOS-a o poseti rukovodstva te sindikalne organizacije Televiziji Subotica. Rukovodstvo je, kako je navedeno u vesti, razgovaralo sa direktorom te televizijske kuće Vladanom Stefanovićem.

Stefanović je rukovodstvo SINOS-a obavestio da poseduje ukupno osam medija – četiri televizije, dve radio stanice, magazin i novine, i da svaki od ovih medija ima svoj portal.

Štaviše, SINOS navodi da je u tih osam plus osam Stefanovićevih medija zaposleno 35 ljudi čije se zarade kreću od 55.000 dinara do “dvostruko viših”.

Rukovodstvo SINOS-a kao da nije obavešteno da su firme Vladana Stefanovića među najvećim korisnicima novca na medijskim konkursima, kao i da udruženje “ComNet”, koje SINOS takođe pominje u svojoj vesti – pozivajući Stefanovića da se pridruži socijalnom dijalogu, do sada nije kontriolisalo rad svih medijskih komisija na području Bačke, pa i šire sa svojim satelitskim organizacijama.

Sve ove godine, organizacije okupljene oko “ComNet”-a regrutovale su često jedne te iste ljude za članove komisija i dodeljivale enormne iznose Stefanovićevim firmama, ali i medijima članova komisija.

Pritom, mediji u vlasništvu Vladana Stefanovića ne izveštavaju u potpunosti svoje čitaoce, slušaoce i gledaoce.

Na tu temu mogao bih da napišem esej.

Pomenuću samo afreu ”Starter” (kupovinu uređaja javnim novcem po višestruko uvećanoj ceni) koja je pre godinu dana dobro protresala Suboticu, imenovanje direktora u visokopškolskoj ustanovi protiv kog je vođen krivični postupak, fiktivno zaposlenje političkog analitičara u ovdašnjoj bolnici, turistički centar koji je u susednoj državi podigao bivši graonačelnik i još dosta toga.

Nabrajanje svega što Stefanović poseduje u vesti SINOS-a podsetilo me je na Đenku iz filma “Maratonci trče počasni krug” koji Mirku i Kristini nabraja šta sve Hedi Lamar poseduje, dok ih ubeđuje da se obnaže pred kamerama.

Pozivam rukovodstvo SINOS-a, koje više od dvadeset godina govori o kolektivnom ugovoru za novinare, da pročita natpis u zaglavlju vlastitog sajta, a zatim i moje skromno novinarsko istraživanje o medijskim konkursima i komisijama, koje sam sproveo i objavio tokom 2022. godine, pa da novinarskoj javnosti odgovori da li je zdrav kolektivni ugovor moguće graditi i izgraditi u saradnji sa vlasnicima medija čije su organizacije sve vreme kontrolisale medijske komisije i dodeljivale njihovim firmama enormna finansijska sredstva, ili treba baš svi da se skinu, zadovoljeni onim što Đenka priča o imovini Hedi Lamar?

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi