Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Rava: Vladavina prava ili Vladanova prava
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

13. 04. 2024.

Autor: Predrag Rava

Rava: Vladavina prava ili Vladanova prava

Kao građanina i korisnika javnih budžetskih sredstava, a i kao novinara i sociologa, pažnju mi je privukao naslov ,,Vodi li put do kolektivnog ugovora novinara kroz kolaboraciju sa kompromitovanim vlasnicima medija?“. Autor teksta je Branko M. Žujović koji je još od ranije poznat i nagrađivan zbog upornog pisanja o korupciji prilikom dodele novca za sufinansiranje medijskih projekata.

Pisanje na ovu temu je uvek dobra ideja, jer ima sve elemente trilera, zaplet je zagarantovan, može da ima mnogo nastavaka, a i kraj može da se odlaže. Tema je uzbudljiva, a tekstovi, što bi se reklo, hvaljeni i od publike i od žirija. Međutim, problem je samo u tome što ovo nije fikcija, nego refleksija stvarne situacije i svaka sličnost sa događajima i likovima iz tekstova je namerna. Žujović je ranije dokumentovao koruptivne radnje Vladana Stefanovića, vlasnika nekoliko medija i osobe koja je, prema podacima tih istraživačkih tekstova, kontrolisala medijske komisije u AP Vojvodini. Stefanović se tada nije branio od pomenutih optužbi, pa je u javnosti ostao utisak da tu nečega zaista ima. Žujović je zato sada pitao sindikat SINOS zašto je takvu osobu smatrao za legitimnog sagovornika na temu radnih prava medijskih radnika. Konkretno pitanje ostalo je bez odgovora, a svi mi uskraćeni za rasplet priče.

Zapravo, Izvršni odbor SINOS-a je odgovorio Žujoviću da se zalaže za socijalni dijalog i da želi da motiviše sve poslodavce da sednu za sto kako bi se pregovaralo o boljim uslovima rada, te da se omogući zaposlenima da budu obuhvaćeni pravima i obavezama iz granskog kolektivnog ugovora. Šta bi se tome moglo zameriti? Tamo novinari rade i žive od te plate i svakako im treba pomoći. Međutim, kako je ranije sprovedena loša privatizacija medija, kojoj se upravo SINOS protivio, velike su šanse da se za tim stolom nađe pregovarač sa kojim ne biste želeli da budete ni u istoj prostoriji. Da li se upravo to se desilo na TV Subotica? Sa jedne strane SINOS, a sa druge Vladan Stefanović, vlasnik pomenute medijske kuće i još bar sedam drugih, u čije se poštenje, uzimajući u obzir informacije iz Žujevićevih tekstova može osnovano sumnjati. Ovaj sindikat se, kako sami kažu, zalagao za korektnije komisije za dodelu sredstava, a sada pregovara i slika se sa osobom koja je prema mnogobrojnim navodima možda oličenje korumpiranih komisija. Kažu i da su se protivili upravo privatizaciji medija i da Vladan Stefanović ,,nije njihov izbor već realnost proistekla na osnovu delovanja medijskih udruženja kojima pripada i Žujović“. Što bi se reklo, obrnuli su igricu. Dalje, SINOS u odgovorima kaže da se zalaže za formiranje lokalnih i regionalnih javnih servisa, jer je to najbolji model za ostvarivanje javnog interesa na lokalu, a u tekstu se može naslutiti i sa kim će ostvariti tu saradnju. Opet umesto odgovora imamo novo pitanje - zašto planiraju pregovore sa vlasničkim strukturama koje su uglavnom korumpirane, u AP Vojvodini u kojoj je medijska situacija potpuno devastirana, a društvo u stanju socijalne anomije, sa nikad nižim stepenom poverenja u medije? I tako, umesto pred lice pravde, neki novi sumnjivi pregovarači će legalno i legitimno za pregovarački sto, a sve u ime prava (uglavnom prekarnih) radnika i poštenog javnog informisanja.

Postavlja se pitanje iz koliko se uglova može gledati na istu stvar? Na primer, da li je u pitanju vladavina prava ili su posredi Vladanova prava? Legitimno ili legalno? Pregovarati ili ne, u ovom slučaju nije pitanje pameti, nego želuca. Pretpostvljam da će i nastavci ove priče biti uzbudljivi, jer ima tu u najavi još kontraverznih pregovarača, ali na takav sadržaj ipak treba upozoriti one čitaoce sa slabijim novinarskim srcem.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi