Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo Čedomira Antića predsednici UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

04. 06. 2013.

Pismo Čedomira Antića predsednici UNS-a

Predsednik Naprednog kluba Čedomir Antić uputio je pismo predsednici UNS-a Ljiljani Smajlović u kojem je moli da „autoritetom cenjenog i uglednog udruženja kome je na čelu, javno apeluje na kolege i tako pomognete da naša javnost, a samim tim, i država, ne skrenu na put autoritarnosti, podrške jednom anahronom i šovinističkom režimu koji cveta u neposrednom susedstvu“. Pismo prenosimo u celosti.

 

Uvažena gospođo Smajlović,

Obraćam Vam se zbog jednog važnog, moralnog pitanja. U ponedeljak 3. juna 2013. g. Stevo Vučinić, predsednik Saveta crnogorske nevladine organizacije koja je uzela naziv „Crnogorska pravoslavna crkva“, izjavio je da sveti srpski manastir Ostrog treba „vratiti pod vlasništvo Crne Gore, a njegove prihode pod državnu upravu“.

Kao što je poznato u Crnoj Gori, država ovu nevladinu organizaciju vidi ravnopravnom sa Arhiepiskopijom Crnogorsko-primorskom SPC. Pre nekoliko godina današnji premijer Crne Gore g. Milo Đukanović javno je prepoznao stvaranje nacionalne crkve kao politički cilj DPS , partije kojoj se nalazi na čelu.

Poznato je da ustanove EU, iz uskih interesa svojih najvećih članica, propuštaju da prepoznaju autoritarne i čak fašističke crte koje odlikuju vlast i njene pristalice u Republici Crnoj Gori. Takođe, uzalud je apelovati na sadašnju vlast Srbije koja je još u vreme kada je bila u opoziciji ušla u bliske i, duboko verujem, moralno nedopustive, sebičnošću i vlastoljubljem motivisane, veze sa crnogorskim režimom.

Činjenica da su ovaj poziv na rušenje osnovnih vrednosti slobodne i moderne države – dakle slobodu veroispovesti, prava verskih zajednica na slobodno delovanje i nepovredivost imovine, bez komentara i drugačijeg mišljenja preneli državna novinska agencija Srbije Tanjug i nekoliko uticajnih medija (B92, Kurir, Akter...), deluje upravo porazno.

Molim Vas da autoritetom cenjenog i uglednog udruženja kome ste na čelu, javno apelujete na Vaše kolege i tako pomognete da naša javnost, a samim tim, i država, ne skrenu na put autoritarnosti, podrške jednom anahronom i šovinističkom režimu koji cveta u neposrednom susedstvu i izgube i ono malo solidarnosti sa svojim obespraljenim sunarodnicima ali i svima onima u svetu koji su progonjeni a ne štite ih SAD i SR Nemačka.

S uvažavanjem

Čedomir Antić

Predsednik Naprednog kluba

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

20.09.

2013.

dobri moj boško [neregistrovani] u 19:07

pismo antića iz napredne stranke

slažem se da je situacija u Crnoj gori nešpovoljna za pripadnike srpske pravoslavne crkve i trebalobi više u medijima u Srbiji pisati o nekim događanjima u bratskoj republici i statusu pre svega Srba i građana te re'publike a koji su pravoslavne vere i verni ćirilici i srpslom jeziku. Ne treba Njegoša tek tako zaboravlojati, a lično znam u kakvoj su situaciji dobri i pošteni novinrai u Crnoj gori te podržavam sve aktivnosti, koje će voditi dijalogu i demokratizacji odnosa vernika i ostalih građana u toj republici,a posebno zaštiti novinara,crkvi,manastira,jezika,običaja...sve u duhu tolerancije,kako to evropsi orijentisano rukovodstvo Crne gore ističe.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi