Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo uredničkog kolegijuma Best televizije povodom saopštenja UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

30. 08. 2013.

Pismo uredničkog kolegijuma Best televizije povodom saopštenja UNS-a

Urednički kolegijum TV Best iz Zaječara reagovao je na UNS-ovo saopštenje "Nelojalna konkurencija na medijskom tržištu u Zaječaru" objavljenog danas. Pismo TV Best prenosimo u celosti.

Saopštenje Udruženja novinara Srbije prosleđeno našoj i drugim redakcijama, povodom, kako se navodi, nelojalne konkurencije na medijskom tržištu u Zaječaru,  potpuno je nekorektno, jednostrano i puno neistina, a osnovno profesionalno i etičko pravo da se čuje i druga strana, nije ispoštovano. Udruženje je, kao svoje, prenelo navode iz obraćanja “Za medie”, koje je i nama dostavljeno.

Krenućemo redom. Gospoda iz UNS-a verovatno i ne znaju da se prilozi objavljeni u Rezimeu, na koje se pozivaju, uopšte ne odnose na konkurs za raspodelu novca medijima u Zaječaru za ovu godinu, već o tome kako je bivša vlast prošle godine finansirala samo one koje je i kako želela.  U UNS-u sigurno ne znaju da je prošle godine iz budžeta, bar zvanično, dato 26 miliona dinara za informisanje, da je agencija u čiju su zaštitu stali, dobila finu svotu u odnosu na broj zaposlenih, a da je već početkom 2012. godine ugovor sa regionalnom TV Best jednostrano raskinut, a novac namenjen za naš medij podeljen miljenicima vlasti. UNS se tada nije oglašavao i nije smatrao da u Zaječaru postoji nelojalna konkurencija, mada smo u to vreme bili jedina televizija sa regionalnom frekvencijom. Svejedno, mi smo spor dobili na sudu. UNS se nije oglašavao ni kada smo se bezbroj puta obraćali jer nam je uskraćeno osnovno pravo- da radimo i izveštavamo sa zvaničnih javnih skupova, pa čak i sa konferencija za novinare organizovanim u istoj toj agenciji koju sada brane, o čemu svedoče snimci. Šikaniranja ne spominjemo.

UNS je ćutao i kada su novinarima i urednicima Best televiziji pretili i napadali ih. Snimci postoje, kao i sudske presude po privatnim tužbama, jer su tada i strukovna udruženja, i policija, i pravosuđe ostali gluve na naše prijave.

UNS u saopštenju navodi i da je neformalni vlasnik naše televizije Saša Mirković, predsednik Skupštine grada. Neformalno vlasništvo kao takvo u našem sistemu ne postoji, dok je ime vlasnika Best televizije dostupno na sajtu APR-a.

Verujemo da u Udruženju novinara Srbije znaju da je suvlasnik agencije, u kojoj su u stvari dopisništva dve televizije sa nacionalnom frekvencijom-Tv Pink  i Tv Prva, Dušan Vojvodić, novinar RTS-a. O istom trošku prilog za više televizija, pa što da ne naplatimo to i gradu? Svaki drugi komentar je suvišan.

Što se naše televizije tiče, nesporazumi zbog dodele novca za medije ne postoje, jer uslove konkursa nismo mi definisali, ali smo ih u potpunosti ispunili, i kvalitetom i obimom produkcije, brojem zaposlenih, regionalnom frekvencijom. Nadležna komisija smatrala je da uslove konkursa za dodelu novca za informisanje ispunjavaju još jedna regionalna i jedna gradska televizija, kao i jedna regionalna  inekoliko lokalnih radio stanica. Dakle, mesto tvrdnji da je stvorena nelojalna konkurencija, nema.

UNS koji u svom jednostranom saopštenju navodi reference agencije koju brani očigledno ne zna da smo mi medij sa blizu 60 godina iskustva u stvaranju radijskog i skoro 20 godina u kreiranju televizijskog programa, sa brojnim nagradama osvojenim na domaćim i inostranim festivalima. O kvalitetu naše produkcije svedoče i mnogi projekti koje su podržali Evropska agencija za rekonstrukciju, IREX, nadležna ministarstva.

Da su znali ili želeli da saznaju, možda sebi ne bi dozvolili da javnosti saopštavaju tuđe stavove bez prethodne provere.

 

U Zaječaru, 30.8.2013.                       Kolegijum Best televizije

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi