Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo novinara Marka Lopušine UNS-u
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

27. 01. 2014.

Autor: Marko Lopušina

Pismo novinara Marka Lopušine UNS-u

Novinar „Večernjih novosti“ Marko Lopušina poslao je UNS-u pismo u kojem govori o greškama koje urednici i redakcije prave pukim prepisivanjem i objavivanjem neproverenih informacija. Pismo prenosimo u celosti.

 

Automatske greške

U vreme pukog kopiranja tuđih informacija sve češće se dešava u srpskom novinarstvu da jednom posejane greške postaju vest dana.

Slušamo ovih nedelja kako "Hrvatska izručuje Josipa Perkovića, bivšeg šefa jugoslovenske Udbe" državi Nemačkoj. U subotu 25. januara i u Jutarnjem programu RTS-a ponovljena je ta važna i grešna vest.

Treba znati da Josip Perković nikada nije bio šef jugoslovenske Udbe. Prvo jer je Udba ukinuta 1966. godine i posle nje je formirana Služba državne bezbednosti (SDB) Jugoslavije. Perković je bio šef hrvatske SDB i kao takav bio je samo član Kolegijuma SDB Jugoslavije.

Izraz da je Perković "bivši šef jugoslovenske Udbe" nastao je u Hrvatskoj sa namerom da se odgovornost za likvidaciju Stjepana Đureković 1983. godine u Minhenu pripiše Beogradu i Srbiji, gde je ovde bilo sedište SDB Jugoslavije, koja je o tome donela političku i profesionalnu odluku.

Bukvalno rečeno, srpski mediji tako pronose netačnu i zlonamernu hrvatsku konstrukciju da je Josip Perković bivši šef jugoslovenske Udbe, samo zato jer beogradski urednici koji pripremaju vesti ne znaju istoriju tajnih službi, istoriju Jugoslavije, i drugo, jer je najlakše u vestima pročitati prepisanu informaciju, koja stigne agencijskim putem.

U tom stili srpska javnost je dezinformisana i prilikom posete Mila Đukanovića, premijera Crne Gore zvaničnom Beogradu. Đukanović je došao posle 7,5 godina u Srbiju u zvaničnu posetu, a većina medija je javljala da je "premijer Crne Gore stigao posle deset godina u Beograd".

Spisak ove vrste automatskih grešaka, koje prenose urednici i voditelji vesti i dnevnika na našim televizijama je poduži i otkriva lošu praksu naših uredništva da ne čitaju i ne proveravaju informacije koje emituju.

Ako građanin plaća tv pretplatu, ako kupuje novine, ako je pretplatom vezan za internet, ako je časno platio da bude tačno informisan, pitam se zašto mu se onda poturaju neproverene i netačne informacije kao glavna vest?

I pitam se, kome sem UNS-a kao čitalac i gledalac mogu da javim da redakcije i urednici greše i ko će tu grešku da ispravi? Niko.

Slušaćemo mi još informacije kako je Josip Perković "bivši šef jugoslovenske Udbe" saslušan u nemačkom tužilaštvu, pa kako je pušten da se brani sa slobode....

Srećno,

Marko Lopušina

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi