Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Odgovor Adria Media Serbia d.o.o. i Kurir-info d.o.o. na saopštenje UNS-a
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

13. 02. 2014.

Odgovor Adria Media Serbia d.o.o. i Kurir-info d.o.o. na saopštenje UNS-a

Kompanije Adria Media Serbia d.o.o. i Kurir-info d.o.o. poslali su danas UNS-u odgovor na jučerašnje saopštenje „Preispitati registraciju novog lista Kurir: najuticajnije dnevne novine na Balkanu“. Objavljujemo ga u celosti.

Poštovani,

U vezi Saopštenja koje ste juče popodne objavili na vašoj internet stranici, pod nazivom „Preispitati registraciju novog lista...“, ističemo sledeće.

Nemamo ništa protiv da nadležno Ministarstvo preispita registraciju Dnevne novine Kurir: najuticajnija novina na Balkanu, jer je sve u vezi ove registracije zakonito.

Međutim, izražavamo protest zbog iznetih sumnji da je urađeno nešto nezakonito i da će poverioci Kurir-info d.o.o. biti oštećeni.

Dnevna novina Kurir Magazin, osnovana 2003. godine, registrovana kod APR-a na ime osnivača Kurir-info d.o.o, nije brisana iz registra javnih glasila, niti je prestalo njeno izdavanje.

Takođe, Dnevna novina Kurir: najuticajnije dnevne novine Balkana, koja je registrovana kod APR-a 15.01.2014. godine, od strane Adria Media Serbia d.o.o.  kao osnivača, registrovana je pre eventualnog brisanja i/ili prestanka izdavanja Dnevne novine Kurir Magazin, u kom smislu nema uslova za početak toka roka od godinu dana iz člana 14a stav IV, i u vezi sa tim, za primenu člana 14a stav III Zakona o javnom informisanju.

Zaključujem, Kurir-info d.o.o. i Adria Media Serbia d.o.o. nisu prekršili nijednu imperativnu zakonsku normu, što znači da je UNS u Saopštenju izneo netačne i neosnovane insinuacije kojima se narušava poslovni ugled izdavača.

Pritom nije ispoštavana osnovna obaveza i pravilo novinarske profesije iz člana 3 stav I Zakona o javnom informisanju, da se pre objavljivanja informacije proveri istinitost iste „u potpunosti“. Verovatno zato Saopštenje nije potpisano imenom i prezimenom, kako bi autor izbegao odgovornost.

Insinuacije o mogućnosti da poverioci Kurir-info budu oštećeni su neosnovane.

Prvo, vlasnik 100% udela u Kurir-info d.o.o. je pre unutrašnjih organizacionih promena bio Aleksandar Rodić, a Kurir-info d.o.o. 100% vlasnik udela u Adria Media Serbia d.o.o. Znači, radi se o povezanim licima 100% u vlasništvu Aleksandra Rodića. Sada je vlasnik 100% udela u Adria Media Serbia d.o.o. Aleksandar Rodić. Ovo ne predstavlja bilo kakvu promenu od značaja, niti ugrožava bilo kog poverioca Kurir-info d.o.o, jer nije došlo do promene kontrole nad oba navedena privredna društva/izdavača.

Drugo, Kurir-info d.o.o. je solventno privredno društvo koje je u 2013. godini poslovalo pozitivno i ostvarilo dobit, tako da nema rizika od nastanka insolventnosti i sl.

Treće, Adria Media Serbia d.o.o. je prema Kurir-info d.o.o. preuzela obavezu da solidarno odgovara za sve dugove Kurir-info d.o.o.

Kao i do sada, i u buduće nijedan eventualni dug Kurir-info d.o.o. neće ostati neizmiren.

Imajući sve napred navedeno u vidu, zaključujem da je UNS, izdajući Saopštenje od 12.02.2014. godine, postupio nesavesno, neprofesionalno i nekolegijalno, čime ste nam naneli ozbiljnu štetu.

Umesto da štiti nezavisne medije, UNS se očigledno poveo za prethodno objavljenim saopštenjem NUNS-a, koje predstavlja poziv na gašenje medija i linč. Takvo postupanje ne doprinosi unapređenju i zaštiti novinarske profesije i izdavaštva. Zato vas molimo i zahtevamo da se ubuduće uzdržite od neosnovanih i neistinitih ocena, kao i da sadržinu Saopštenja uklonite sa vaše internet stranice.

U Beogradu, 13.02.2014.                                                               Za Kurir Info  d.o.o.

                                                                                                Direktor Aleksandar Rodić

Komentari (3)

ostavi komentar
ned

04.05.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 06:40

Re: odgovor grigoriju

Grigorije, tačno je da se kaže novine. Dalje, rečenica se ne počinje sa "pa", kao u Vašem slučaju, a UNS je ON kada je reč o skraćenici, jer je taj UNS kada je skraćenica a TO Udrućenje novinara Srbije, kada je naziv ceo. Skraćenica i pun naziv ne moraju biti u istom rodu. Zato, pošto, reklo bi se, ni sami nemate lingvističkog znanja, nepristojno je da tako surovo držite časove srpskog jezika. Pozdrav.

Odgovori
sub

05.04.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 21:06

ДУГУЈЕТЕ ИТЕКАКО

Лажеш Родићу, лажеш!Јер како сте се Ти и Твој тата Радисав растали са неклико десетина дописника који су прво црнчили за Глас и Курир у прошлој деценији, а онда сте их мимо њихове воље пребацији у небулозну Агенцију СИНА која је "опслуживала" Глас и Курир, да би на крају били најурени да правду траже на судовима.А када су судови доказивали да појединим новинарима дугујете и по 1.800.000 динара, онда би ваши адвокати дносили судовима решенја о стечају агенције СИНА и немогућности да се пресуђено икада наплати...Како добро чинили и како истинито говорили, тако вам и Бог помогао! Ојадили сте многе новинаре,њихову децу и породице и е знам да ли спавате мирно!

Odgovori
pet

14.02.

2014.

Grigorije M. Milićević Micko [neregistrovani] u 17:17

Ako ovako pišu ljudi iz novina...

Kakav li je ovo crn srpski jezik. Koji haos od pisma. Potpisniku je pravopis potpuna nepoznanica. Prvo, nije dnevna novina, nego dnevne novine. Reč novine nema jedninu. Dakle, i kad je jedan jedni primerak to su - novine. Dalje: u istoj rečenici stoji: Dnevna novina Kurir, pa nastavlja: najuticajnije dnevne novine na Balkanu (sic!), itd… - zapravo čas jednina (iako za tu reč, kako rekosmo, ne postoji) a čas množina. Pa dalje: “… zaključujem da je UNS… postupio nesavesno, neprofesionalno... (dakle, u trećem licu jednine, jer UNS sad ispada da je ON, iako je UNS, tj. udruženje, srednjeg roda), čime ste nam naneli ozbiljnu štetu (ista rečenica a nastavak obraćanja je sad, odjednom, u drugom licu množine). I tako dalje, i tako redom. Ne znam za Balkan, ali mi se čini da u Srbiji nema najnepismenijih novina. A takva im je, evo, i administracija. Alal vera.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi