Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo članova UO Tanjuga UNS-u: Smenjena glavna i odgovorna urednica Tanjuga
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

11. 04. 2014.

Pismo članova UO Tanjuga UNS-u: Smenjena glavna i odgovorna urednica Tanjuga

Članice UO Tanjuga iz redova zaposlenih Mirjana Srećković i Branislava Stanišić poslale su juče UNS-u pismo u kojem obaveštavaju javnost da je na sednici Upravnog odbora Tanjuga održanoj 7. aprila smenjena glavna i odgovorna urednica Jadranka Žujović, iako njena smena nije bila na dnevnom redu. Pismo prenosimo u celosti.

 

UDRUŽENjU NOVINARA SRBIJE

BEOGRAD, RESAVSKA

Poštovani,

Želimo da Vas obavestimo da je Upravni odbor Tanjuga na sednici održanoj 7. aprila 2014. smenio glavnog i odgovornog urednika Tanjuga Jadranku Žujović.

Na sednici, koja je sazvana radi verifikacije mandata novoizabranih članova Upravnog odbora iz reda zaposlenih, članovi UO, koje je imenovala prethodna vlada, su na dnevni red stavili smenu glavnog i odgovornog urednikaTanjuga.

Time su prekršili Pravilnik o radu UO Tanjuga, koji nalaže da se pozivi za sednicu s dnevnim redom i pratećom dokumentacijom moraju dostaviti najkasnije pet dana pre početka sednice.

Smena glavnog i odgovornog urednika Tanjuga je izvršena bez ikakvog materijala za raspravu, koji, pre svega, podrazumeva pisano obrazloženje. Naravno, to podrazumeva da na sednicu bude pozvan glavni i odgovorni urednik o čijoj se smeni raspravlja.

Predstavnik zaposlenih u UO Tanjuga BranislavaStanišić je upozorila ostale članove UO da time krše Pravilnik o radu i predložila da se to pitanje stavi na dnevni red naredne sednice s tim da se dokumentacija za raspravu dostavi na vreme.

Međutim, njen predlog je odbijen.

Na početku rasprave, Branislava Stanišić je podsetila da su predstavnici zaposlenih u UO bili protiv postavljenja Jadranke Žujović za glavnog i odgovornog urednika Tanjuga smatrajući da nije dorasla tako visokoj funkciji i da je tada ona lično upozorila da je reč o partijskom postavljenju.

Ona je navela da sada ne želi da učestvuje u raspravi i kršenju Pravilnika i u znak protesta napustila sednicu.

UO NA JP Tanjug je Jadranku Žujović postavio za glavnog i odgovornog urednika marta 2010. godine na predlog direktora Tanjuga BrankeĐukić, koja je sada zatražila njenu smenu.

Ukazujemo Vam da smo više puta na sednicama UO Tanjuga, kao predstavnici zaposlenih, tražili da se u dnevni red uvrsti tačka RAZNO, kako bismo ostale članove UO informisali o nekim potezima direktorke i rukovodstva, problemima iz domena uređivačke politike i rada agencije, ali da nam to nije omogućeno.

Pune dve godine smo, takođe bezuspešno, pokušavali da pokrenemo pitanja prava i materijalnog položaja zaposlenih.

U prilogu Vam dostavljamo poziv za sednicu od  7. aprila iz kojeg se vidi da je na dnevnom redu bila samo verifikacija novoizabranih članova UO iz reda zaposlenih i da nije bila predviđena tačka o smeni glavnog i odgovornog urednika, niti je dostavljeno pisano obrazloženje za raspravu.

 

BEOGRAD,  10. aprila 2014.                                                                       članovi UO iz reda zaposlenih

                                                                                                                                Branislava Stanišić

                                                                                                                                Mirjana Srećković

 

Komentari (7)

ostavi komentar
pet

30.01.

2015.

aистинаnonymous [neregistrovani] u 16:46

истина

Како је могуће ,да све знате о стручности Јадранке Жујовић а да је уопште и не познајете.Дали су је поставили жути,црвени или плави назначи истовремено да припада једној од ових боја.Дали некој припада незнам ,али сигурно знам да не припада жутима.

Odgovori
uto

15.04.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 13:24

Strasno

Neverovatno je da nikga u ovoj drzavi ne zanima stanje u jednom JP , koje se finansira iz budzeta tj. od nas poreskih obveznika. Da li je moguce da ta bahatost izvesne Bramnke Djukic nikome ko je nadlezan ne smeta. Da li je Tanjug ogledalo drzave? Reklo bi se da jeste, jer je deo njenog sistema. Pa stvarno je sramota!

Odgovori
ned

13.04.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 14:33

direktorku pod reglektore

ljudi, krajnje je vreme da neko (država, novinrska udruženja, bog otac...) utvrde posledice (po tanjug) bahatosti i nekompetentnosti aktuelne direktorke branke djukić.

Odgovori
sub

12.04.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 14:07

a ko je branka djukic

Dobri komentari, samo ste gospodo zaboravili Branku Djukic,ko je ona i sta radi u Tanjugu i sa Tanjugom....da li je to njeno privatno vlasnistvo...koliko je ljudi zaposlila poslednjih meseci i ko joj je to odobrio...kako je zaposljavala citave porodice svojih prijate;lja, kao na primer Maju vojinovic, njenog sina Nemanju, njegovu devojku-zenu,, njenu sestru...ostalo ispitajte samo...kako Branka Djukic izbacuje iz Tanjuga ljude koji joj se usprotive u bilo cemu...nije problem beznacajna Zujovicka, vec naizgled mocna i bahata Branka, najbolja drugarica Stanislave Pak...pa ko tu koga stiti, ko je ciji apartcik i slicno...vi gospodo iz Udruzenja novinara pomozite da Tanjug bude spasen i vracena mu nekadasnja slava i snaga, a to sa Brankom nece moci...

Odgovori
sub

12.04.

2014.

anoimus [neregistrovani] u 10:24

jos jedna smramota

Smena glavne I odgovorne urednice Jadranke Zujovic je samo jos jedna u nizu sramota koja se desava u I oko Tanjuga. Postavlja se pitanje zasto Zujovicka nije smenjena pre vise meseci kada je iskljucena iz posla ili kada se samoinicijativno iskljucila iz posla - sve jedno. Zujovicka je za sve to vreme bila najplaceniji zaposleni u Tanjugu ikada. Primati platu I ne raditi nista za Zujovicku, medjuitm, nije nikakva novost. Nije se pokazala ni na jednom zadatku ni pre nego sto je postala glavna urednica pa je otuda bilo I nezadovoljstvo cinjenicom da je upravo ona to postala. Ipak, gore od svega toga je to sto Aleksandar Vucic nema viziju Tanjuga, a nije ni zainteresovan da pronadje osobu koja to ima. Na to ukazuje cinjenica da je bio rasisan konkurs I da za gotovo godinu dana vlast nije bila u stanju da taj konkurs dovede do kraja. Umesto da konkurs sprovede I dokaze da zaista zeli da zavede red u javnim preduzecima, sa konkursom se manipulisalo, sto je rezultiralo tuzbama pojedinih kandidat. Vlada sa Vucicem na celu ne zna sta da radi sa Tanjugom I zato je agenciji odobren sestomesecni umesto godisnjeg budzeta. Odlazak Branke Djukic sa mesta direktora ne znaci boljitak za Tanjug. Moze biti bolje, ali I mnogo, mnogo gore. Cenu ce platiti zaposleni i zato - neka nam je Bog u pomoci.

Odgovori
pet

11.04.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 17:14

karijera

Nema Jadranka Zujovic nikakvih profesionalnih uspeha pre postavljenja, a po postavljenju uradila je najbolje sto je znala - nije se mesala u svoj posao. Ona koja ju je postavila, Branka Djukic, nema, takodje neke profesionalne uspehe, ali mje zato jedna od onih koji zarad svog licnog cilja ne biraju sredstava. U tome je velemajstor, a to znaju i osetili su na svojoj kozi i oni iz Kostinicine i Tadiceve vlade, kada pocinje njen vrtoglavi uspon u Tanjugovoj hijerarhiji. Ako su pogodjene necim, neka demantuju, voleo bih da im procitam argumente.

Odgovori
pet

11.04.

2014.

Aleksandar [neregistrovani] u 15:27

Како дошла, тако отишла

Танјуг има много важнијих ствари од тога да ли је материјал за смену партијски постављене главне уреднице достављен пет дана пре седнице Управног одбора. Ко је уопште Јадранка Жујовић, који су њени новинарски домети, зна ли, осим партије која је прогурала на ту позицију, шта је написала и какви су јој резултати у информисању.
На треба сумњати да је смена спроведена законито, имајући у виду да на челу Управог одбора Танјуга стоји Горан Ивановић, адвокат из Крагујевца, иначе изузетно добар правник (радио као заменик Општинског тужиоца, потом био секретар Скупштине града у време када су "жути" држали власт у Крагујевцу).
За Јадранку треба казати само, да је отишла, управо како је и дошла. Сама чињеница да није сама дала оставку и отказ у Танјугу онога тренутка када су саопштени резултати избора 16. марта, и када је сазнала да је странка која ју је поставила на место глодура, прошла катастрофално, само говори о менталитету ововремених апартчика, који уместо да деле субину са партијом клоја их је ухлебила, мало би да "претрче". Изгледа да је у случају Танјуга речено "неће моћи".
.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi