Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Sportski novinari Niša: Za napad na novinara 50 000 dinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

29. 05. 2014.

Sportski novinari Niša: Za napad na novinara 50 000 dinara

Evo, još malo pa prođe i drugi mesec od kako je pomoćni trener Radničkog Vladimir Pročikević nasrnuo na našeg kolegu, urednika sportske rubrike „Narodnih novina“ Dušana Jocića i to najpre verbalno, a potom i fizički.

Tog 5. aprila, podsećamo javnost, Pročikević je prišao Jociću posle meča Radničkog i Javora i drsko mu se obratio zatraživši od njega da objasni „odakle mu pravo da objavljuje sastav tima“, pritom nipodaštavajući list za koji Jocić piše, a potom je i fizički nasnuo na njega.

Naravno, reagovala je Sekcija sportskih novinara Niša, izvestila javnost o pomenutom događaju i više se nismo oglašavali, iako je u međuvremenu svoju „stranu priče“ na pojedinim portalima objavio i Pročikević. A nismo se oglašavali, jer je, po službenoj dužnosti, reagovala i policija uzevši izjave od aktera incidenta, kao i od prisutnih svedoka. Potom je reagovalo i tužilaštvo i juče je čitav događaj dobio svoj pravni epilog. Kolegi Dušanu Jociću stiglo je obaveštenje iz Višeg javnog tužilaštva, koje prenosimo u celosti:

 -Obaveštavam Vas da je osumnjičeni Vladimir Pročikević iz Inđije, na osnovu čl.283. st 1. ZKP, prihvatio, da zbog izvršenog krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi iz čl. 344. a, st. 1. KZ, uplati na humanitarni račun Vlade Republike Srbije iznos od 50.000,00 dinara, u roku od 6 meseci, nakon čega će krivična prijava protiv njega biti odbačena, a Vi ćete svoja prava moći da ostvarujete u parničnom postupku.

                                                                                             Zamenik Višeg javnog tužioca
                                                                                             Vladimir Pavlović

 

I šta sada, pitanje je koje postavljamo javnosti, a pre svega, Radničkom i njegovom predsedniku Darku Bulatoviću. Jer, klub se nakon incidenta samo deklarativno izjasnio da je protiv napada na novinare i da takvo ponašanje osuđuje, a očekivali smo bržu i energičniju reakciju najpopularnijeg niškog kluba, disciplinske mere prema Pročikeviću, javno i jasno izvinjenje našem novinaru... No, u klubu su insistirali na tome da će reagovati tek kada se okonča postupak i utvrdi prava istina. Pa evo, utvrđena je i to nedvosmisleno. I od Radničkog svakako očekujemo reakciju.

  Ne, nećemo da seirimo, još manje da likujemo, ponajmanje da se ponašamo trijumfalno. Samo želimo da podsetimo da novinari nisu dužni da polažu račune ni trenerima, ni sportistima, ni klupskim funkcionerima. Dužni su i obavezni samo prema javnosti odnosno, u ovom slučaju, čitaocima. Naravno, pri tome niko ne sme da nasrće na njih, ni verbalno, još manje fizički i nikakve frustracije ne mogu da posluže kao opravdanje za bilo kakvo violentno ponašanje prema njima.

  Iako, u razgovoru sa zamenikom višeg javnog tužioca, Dušan Jocić nije tražio nikakvu novčanu satisfakciju, već je isključivo zahtevao javno izvinjenje Pročikevića, ovaj je, iako je de facto priznao izvršenje krivičnog dela nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi, odbio da to učini i time propustio šansu da se pokaze zbog onoga što je učinio. Ali, to ide njemu na dušu.

 Moglo bi bit' da je lakše umrit', hego ljudima reć' oprosti – Džiboni

 

U Nišu                                                         Sekcija sportskih novinara Niša

29.05.2014.god.                                                    Zoran Petković, predsednik

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

29.05.

2014.

Саша Тодоровић [neregistrovani] u 17:17

НОВЕ КЊАЖЕВАЧКЕ НОВИНЕ

Статус службеног лица - једино решење!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi