Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Radio Subotica, program na srpskom: Direktor ometa rad novinara
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

29. 05. 2014.

Radio Subotica, program na srpskom: Direktor ometa rad novinara

Odlukom Skupštine grada, na sednici koja je održana 20. februara ove godine, za vršioca dužnosti direktora Radio Subotice imenovan je Ljubiša Stepanović, na period od najviše šest meseci. Novi v.d. direktor na ovu funkciju je došao na predlog Socijalističke partije Srbije koja na osnovu koalicionog sporazuma čini vlast u Gradu.

Od dana stupanja na funkciju Ljubiša Stepanović konstantno zloupotrebljava svoja ovlašćenja mešajući se u rad, prevashodno, redakcije programa na srpskom jeziku. Razgovori sa kolegama su po pravilu uvek neprijatni, omalovažavanje novinara je uobičajena pojava, pozivi na informativne razgovore su redovni, novinare deli na „prijatelje“ i „neprijatelje“, pojedincima koji rade honorarno za druge medijske kuće preti otkazom ugovora o radu, dok za druge to isto pravilo ne važi, jer daje sebi za pravo da odredjuje koliko su drugi mediji bitni. 

Sastanci kolegijuma najčešće traju predugo, i više od sata, i potpuno su neefikasni. Svim redakcijama gotovo svakodnevno putem e-maila ili usmeno  šalje „uputstva“ šta treba, a šta ne treba objavaljivati, odredio je putem cirkularnog pisma i kada redakcijski sastanci treba da se održavaju, pa čak i o čemu tamo treba da se govori. 

Zahteva nerazumljive i obimne  izveštaje o radu, naredjuje koliko emisije treba da traju, kada urednici moraju da dolaze na posao, insistira da se u programima emituju duži prilozi i izveštaji od uobičajenih, kada je reč o funkcionerima SPS-a.

Redovno ometa rad novinara ulazeći u redakciju, ispitujući novinare šta rade, zašto to rade, kontroliše šta pišu, a ne tako davno , u izveštaju koji je pisala koleginica čak je insistirao da se promeni ime firme o kojoj je bilo reči, tvrdeći da nije dovoljno melodično. Dugom spisku apsurda , zloupotrebe i očiglednog mobinga dodajemo i dogadjaj od ponedeljka 26. maja, kada je ušao u redakciju, prelistavao pripremljene  vesti, bacao papire, vikao na novinara zašto nije proverio vest za koju je on smatrao da je bitna, da bi u sličnom tonu nastavio napad i na drugog kolegu. Vika, svađa, uvrede, omalovažavanje, cinizam, dostigli su stadijum kada je umalo došlo do tuče izmedju v.d. direktora i novinara.

V.d. direktora Ljubiša Stepanović ne poštuje kolege i nije uspeo da nastavi praksu  negovanja dobrih medjuljudskih odnosa u kolektivu. U takvoj atmosferi nemoguće je bilo šta raditi i stvarati, a kamoli doprinositi  kvalitetom. Već prvih dana njegovog mandata pozivao je radnike da  „izađu iz sindikata pošto „on ima bolje ideje gde bi te pare mogle da idu“.

Ubrzo potom, samoinicijativno je podelio varijabilni deo zarade po svom nahodjenju pa su mnogi u čitavom kolektivu bili neprijatno iznenadjeni. Atmosfera straha, podozrivih pogleda, nervoza pokazala se već nekoliko dana kasnije kada se  na poziv za sastanak  članova Sindikata radija odazvalo svega troje ili četvoro radnika.

Uporni pozivi i molbe v.d. glavne i odgovorne urednice redakcije programa na srpskom jeziku Ljiljane Elek, upućene gradonačelniku Jeneu Maglaiu da reši ovaj problem, nisu naišle na razumevanje. Delegacija novinara naše redakcije bila je i na razgovoru kod člana Gradskog veća zaduženog za informisanje Otoa Buša.

Tamo smo čuli istu priču, uz napomenu da je v.d. direktor zahtevao  od lokalne samouprave i smenu dosadašnje v.d. glavne i odgovorne urednice programa na srpskom jeziku Ljiljane Elek, pošto njoj, kao i kolegama iz redakcija programa na hrvatskom i madjarskom jeziku mandat ističe sredinom juna.

Prema tumačenju odgovornih u lokalnoj samoupravi „sve je to deo koalicionog sporazuma“ i to baš u vreme kada se putem medija promoviše stručnost ispred politike.

Mi dole potpisani novinari ne pristajemo da zabijamo glavu u pesak. Ne želimo da slušamo pridike v.d. direktora  kako su nam plate velike, jer ih pošteno zaradjujemo i nismo krivi što kuća u kojoj radimo postoji i funkcioniše na ovaj način 45 godina. Po svemu sudeći uskoro dolazi privatizacija pa ćemo i mi na tržište. Već znamo da ništa neće biti kao pre, ali nismo u stanju da na trezven način razmišljamo o budućnosti, jer nam je sadašnjost opterećena najgorima pritiscima koje ne pamte ni najstarije kolege.

Tražimo pomoć i apelujemo na odgovorne, jer ne postoje uslovi za normalan rad i saradnju sa direktorom, za medjusobno poštovanje i nastavak dobre prakse na koju smo poslednjih decenija bili ponosni.

 

S poštovanjem,

v.d. glavna i odgovorna urednica programa na srpskom jeziku Radio Subotice Ljiljana Elek,

novinari: Mirjana Kovačić, Miodrag Radojčin, Jasenka Bokun, Aleksandar Golčevski, Zlatko Romić i Natalija Jakovljević.

U Subotici 27. maja 2014.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
čet

05.06.

2014.

slavica dakovic [neregistrovani] u 21:41

jos jedno vidjenje desavanja u radio subotici

JOŠ JEDNO VIĐENJE DEŠAVANJA U RADIO SUBOTICI

Sloboda medija je ovih dana tema dana. I da se ne zavaravamo: bez javne reči nema Srbiji napretka. I Radio Subotica je tema ovih dana. Medij koji se tolike godine dičio svojom demokratičnošću i multikulturalnošću (programi na srpskom, madjarskom, hrvatskom, bunjevačkom , nemačkom) sada je na naslovnim stranama po lošim vestima.
Sedmoro novinara programa na srpskom jeziku Radio Subotice, uključujući urednicu, kažu da dirketor ove kuće vrši mobing nad njima. Sedmoro, od 12-toro članova redakacije, od kojih su desetoro novinari. Za pomoć su se obratili osnivaču, Nadzornom odboru, esnafskim udruženjima, sindikatu. U pismu su napisali da ih direktor neprestano preslišava šta su i kako objavili, koliko su radili, a na koncu lupa ih po džepu, smanjujući im stimulaciju. Sve u svemu, svojim dolaskom, pokavrio je dobre medjuljudske odnose, a ima i ozbiljnu nameru da u ovoj redakciju pokvari dobru praksu da radi ko šta hoće. Vest dana je dakle: u Radio Subotici je nevidjeni teror nad novinarima od strane direktora, čitaj politike. Eto još jednog primera i dobrog argumenta da novinari od pritiska političara ne mogu da žive i da im je jedini spas u privatizaciji. To će biti ozbiljan argument i za većinu novinarskih udruženja, pa i medjunarodne organizacije da je to jedini način da se obezbedi sloboda medija. Jedino što niko od novinarskih udruženja nije čuo i drugu stranu, a to je sveto novinarsko pravilo. Ostali deo kolektiva, a njih je oko 40, se istog dana sastao i ogradio od ovih navoda. Redakcija programa na madjarskom jeziku je odmah napisala saopštenje u kojem tvrdi da na njih niko ne vrši pritisak. Kako je nastao problem i gde je tu politika? Istina je da u programu Radio Subotice, koji je svojevremeno bio budno oko nad svim političkim dešavanjima u našem gradu, politike jedva da i ima, pa stoga teško da može biti političkog pritiska. Ali, na žalost, u programu često nema ni života oko nas, pa to smeta direktoru. Tačno je da na te propuste direktor često ukazuje i time izaziva revolt novinara, što im se meša u uredjivačku politiku, jer po njima nije bitno što tog dana nema vesti da je ceo grad ostao bez stuje zbog olujnog nevremena, da je provala oblaka zatvorila saobraćaj i da je jednu kuću spalio grom. Sve to po proceni urednika i resornog novinara ne zaslužuje ni jednu vest, a kamoli izveštaj sa terena.
Sedam godina sam bila glavni i odgovorni urednik Redakcije programa na srpskom jeziku Radio Subotice i svakodnevno sam se susretala sa ovakvim problemima, jer sam, eto, ponekad htela da se mešam u uredjivačku politiku. Svoje kolege novinare sam podsticala, a ne cenzurisala, da postavljaju pitanja, pa i neprijatna pitanja svojim sagovornicima, jer smo ta vidljiva kontrola, jer je to naš posao. Oni su to doživljavali kao muku i najveći teret. Nije im smetalo što je bivši direktor delio stimulacije bez konsultacija sa urednicima i rukovodiocima odeljenja, jer su bili dobro, a neosnovano nagradjeni. Sve je kulminiralo prošle godine, kada je sličnu peticiju, ista grupa novinara (sa jednim izuzetkom) potpisala i protiv mene, sa obrazloženjem da remetim medjuljudske odnose i da vršim mobing nad njima, jer sam se usudila da tražim da postavljaju pitanja, da naprave nešto više od trominutnog izveštaja, da bude malo manje vesti sa interneta, a više iz života grada. Naposletku, srećna sam što više nisam na čelu redakcije, mada sigurno nosim deo odgovornosti što nisam uspela da se izborim za profesionalniji odnos prema poslu. Ili da se povučem.
Zato pozivam predstasvmike NUNS-a, UNS-a, NDNV-a i sve dobronamerne da dodju u Radio Suboticu i prijateljski i kolegijalno malo prelistaju naše vesti i da vide ima li političkog pritiska, ili samo nastojanja da savesno radimo svoj posao. To nam je zadatak, jer smo tolike godine bili uvažavan javni servis svih gradjana Subotice, što želimo i dalje da ostanemo.


Slavica Daković,
novinarka Redakcije programa na srpskom jeziku
Radio Subotice

Subotica 04.06 2014.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi