Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo novinara JIP RT Caribrod UNS-u: Duguju nam plate za maj i jun
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

22. 07. 2014.

Pismo novinara JIP RT Caribrod UNS-u: Duguju nam plate za maj i jun

Novinari JIP RT Caribrod Dimitrovgrad uputili su danas UNS-u pismo u kome navode da im nisu isplaćene zarade za maj i jun jer „predsednik opštine Dimitrovgrad odbija da prevede sredstva za isplatu zarada JIP RT “Caribrod” po zahtevima direktora za maj i jun 2014. godine iz budžeta Opštine Dimitrovgrad“. Pismo prenosimo u celosti.

Poštovani,

Obaveštavamo Vas da u JIP RT Caribrod Dimitrovgrad NISU isplaćene zarade za maj i juni 2014.godine.

Razlozi su sledeći:

Predsednik Opštine Dimitrovgrad, Nebojša Ivanov, odbija da prevede sredstva za isplatu zarada JIP RT “Caribrod” po zahtevima direktora za maj i jun 2014. godine iz budžeta Opštine Dimitrovgrad. Kao razlog, koji je u pisanoj formi nalogom dao direktoru je zahtev da se RETROAKTIVNO od 1. maja napravi obračun sa umanjenim zaradama na osnovu Zaključka Opštinskog veća od 27.05.2014. i Odlukom Nadzornog odbora preduzeća od 23. juna 2014. Predsednik opštine Dimitrovgrad Nebojša Ivanov se poziva na Uredbu Vlade Srbije o koeficijentima za obračun i isplatu plata imenovanih i postavljenih lica i zaposlenih u državnim organima, koja se ne tiče javnih preduzeća, već državne uprave.

Direktor JIP RT “Caribrod” odbija da podnese novi zahtev sa retroaktivno umanjenim zaradama, smatrajući da time krši zakon. On je zahtev za isplatu zarada predao 03.06. za mesec maj i 07.07. za mesec jun u skladu sa Pravilnikom i Ugovorom o radu.

Nadzorni odbor promenio je član 57. Pravilnika JIP RT “Caribrod” koji se odnosi na koeficijente zaposlenih 23. juna, a zaposleni su aneks ugovora potpisali 02. jula.

Pošto zarada za maj nije isplaćena do kraja juna, zaposleni su se obratili Inspekciji rada 01. jula, od koje je odgovor stigao tek 18. jula. U odgovoru inspekcije stoji da nisu nadležni da Osnivaču nalože uplatu sredstava iz budžeta, a da radnici potraže zaštitu svojih prava preko nadležnih pravosudnih organa.

U međuvremenu, sindikalna organizacija Sindikata novinara Srbije uputila je predsedniku opštine Nebojši Ivanovu opomenu pred tužbu, u kojoj se traži isplata zarada zaposlenima u skladu sa postojećim pravnim aktima preduzeća i nalogodavcu skreće pažnja da je Članom 197 Ustava Republike Srbije predviđena zabrana retroaktivnog važenja zakona i drugih opštih akata.

Ni dva sastanka sa predsednikom opštine nisu urodila plodom, pa su zaposleni prinuđeni da svoja prava traže putem nadležnih pravosudnih organa.

Radnici JIP RT Caribrod odlučili su da ne štrajkuju zbog odgovornosti prema svojim slušaocima i gledaocima, kao i prema korisnicima Kablovsko-distributivnog sistema, koji je sastavii deo preduzeća.

Nadajući se da će se problem rešiti mirno, do ovog trenutka nismo obaveštavali medije i nismo tražili podršku drugih organa i institucija. Danas smo odlučili da se problem u celini iznese u javnost, pa Vam se stoga i obraćamo.

Radio-televizija Caribrod postoji od 1991. godine, kao prva lokalna televizija u regionu. U protekle 22 i po godine prošla je kroz raznovrsna burna dešavanja na ovim prostorima i postala svedok jednog vremena sa ogromnom i neprocenjivom arhivom na samoj granici dva suseda Srbije i Bugarske. Radio-televizija Caribrod još od svog osnivanja emituje program na bugarskom i srpskom jeziku, a posle ukidanja TV žurnala na bugarskom jeziku RTS-a, radio Niša (emisija na bugarskom jezku) i Novinsko-izdavačke ustanove “Bratstvo” (trenutno ne funkcioniše), Televizija Caribrod je ostala jedina televizijska kuća u Srbiji koja, izmedju ostalog, emituje program na jeziku bugarske nacionalne zajednice u Republici Srbiji. Uz RT “Caribrod” program na bugarskom jeziku emituje još samo radio Bosilegrad.

Svi zaposleni u JIP RT Caribrod jedinstveni su u stavu da sačuvaju ovaj medij, boreći se za svoja zakonom zagarantovana prava i pritom ne kršeći principe novinarske profesije.

Podsećamo Vas da je aktuelni predsednik opštine Dimitrovgrad Nebojša Ivanov bio direktor Novinsko-izdavačke ustanove “Bratstvo”, jedinog štampanog medija bugarske nacionalne zajednice neposredno pre njenog gašenja, te da je isti pravosnažno osuđen za krivično delo izazivanje nacionalne i verske mržnje, upravo prema novinaru i bivšem uredniku RT “Caribrod” Zorici Milev.

Stoga  radnici JIP RT Caribrod dodatno strahuju za budućnost medija i svoju ličnu sudbinu, jer je Ivanov 17.07.2014. pred velikim brojem svedoka novinaru naše kuće Draganu Jovičiću pretio rečima “Imam za vas rešenje, ugasiću vas, pa ću da napravim novo javno preduzeće”.

 

 

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

22.07.

2014.

Boldrik [neregistrovani] u 17:15

Bezobrazluk

Ovo je skandalozno! Da li je moguće da ovakvi ljudi dolaze na odgovorne funkcije???

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi