Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo Gvozdena Zdravića UNS-u: Ja sam žrtva organizovanog kriminala
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

21. 10. 2014.

Pismo Gvozdena Zdravića UNS-u: Ja sam žrtva organizovanog kriminala

Dopisnik dnevnog lista "Blic" iz Aleksandrovca Gvozden Zdravić poslao je danas UNS-u pismo u kojem navodi da su on i njegova porodica "žrtve organizovanog kriminala zbog argumentovanog pisanja o kriminalnim aktivnostima predsednika opštine Aleksandrovac". Pismo prenosimo u celosti.

 

PREDSEDNIKU VLADE SRBIJE

DIREKTORU BIA

VISOKOM SAVETU SUDSTVA

TUŽILASTVU  ZA ORGANIZOVANI KRIMINAL

MINISTARSTVU PRAVDE

DRŽAVNOM VEĆU TUŽILACA

MEĐUNARODNIM ORGANIZACIJAMA ZA ZAŠTITU LjUDSKIH PRAVA I SLOBODA NOVINARA

MEDIJIMA

Poštovani,

Zbog argumentovanog pisanja o kriminalnim aktivnostima predsednika opštine Aleksandrovac Jugoslava Stajkovca, njegovih najbližih rođaka i saradnika, ja i moja porodica postali smo ŽRTVE ORGANIZOVANOG KRIMINALA.

To se pre svega ogleda kroz MONTIRANE sudske procese, u kojima smo novčano kažnjeni  ja i moja supruga Valentina Zdravić.

PRVO, ja i supruga solidarno smo kažnjeni pravosnažnom odlukom Višeg suda u Kruševcu sa 230.000 dinara, za navodni duševni bol predsednika opštine Jugoslava Stajkovca (zbog teksta u listu listu „Blic“ i „Rasina press“ o adaptaciji starog Mlina u Mitrovom Polju, iako u članu 115. Zakona o javnom informisanju i medijima stoji, da „se za nematerijanu štetu može kazniti pravno lice, glavni i odgovorni urednik i novinar“. Dakle, moja supruga, koja je do pre mesec dana bila osnivač i direktor preduzeća „Zdravić press“ d.o.o koje izdaje mesečni list „Rasina press“ -  nije NI JEDNO od ta tri.

Inače, Apelacioni sud u Kragujevcu EKSPRESNO je odbio moju žalbu, a Sud  još brže sproveo izvršenje presude.

DRUGO, po privatnoj tužbi Slavoljuba Nikolića, sekretara aleksandrovačke organizacije Crvenog krsta i bliskog saradnika Jugoslava Stajkovca, Viši sud u Kruševcu kaznio me je, nepravosnažnom presudom, za navodni duševni bol sa 330.000 dinara, zbog istog teksta o Starom mlinu, u kome NIGDE  nisam označio Nikolića, kao ni već pomenutog Stajkovca za učinioce bilo kakvih kažnjivih dela, već pisao o pojavi – da opštinska Uprava u Aleksandrovcu KRIJE informacije od javnog značaja.

TREĆE, u četiri MONTIRANA sudska postupcesa pred Sudom za prekršaje u Aleksandrovcu, (u kojima je ključnu ulogu imala aleksandrovačka Policija i sudija kojoj je Stajkovac zaposlio muža u aleksandrovački Dom učlenika) kažnjen sam ukupno sa 24.000 dinara.

ČETVRTO, Osnovno Tužilaštrvo u Kruševcu je u MONTIRANOM procesu oslobodilo Čedomira Ćirkovića, vozača službenog automobila predsednika opštine Aleksandrovac,  od odgovornosti za napad na mene, koji se po nalogu Stajkovca dogodio 30.09.2010. godine ispred zgrade Suda u Aleksandrovcu. Ćirković me je tom prilikom fizički napao i pretukao pesnicama (za šta posedujem i lekarsko uverenje o povredama) dok sam u svojstvu dopisnika dnevnog lista „Blic“ bio na službenom zadatku, a što je u istražnom postupku potvrdilo SEDAM očevidaca događaja.

Da paradoks bude veći, Osnovno Tužilaštvo u Kruševcu podiglo je protiv mene optužni predlog, zbog lakih telesnih povredama koje sam u navodnoj tuči ispred zgrade Suda u Aleksandrovcu 30.09.2010. godine navodno naneo Ćirkoviću, iako Tužilaštvo po Zakonu NE MOŽE da goni za lake telesne povrede.

PETO, Stajkovac je preko svojih najbližih saradnika, pretio trafikantima Aleksandrovca, da ćem im opština zatvoriti kioske, u koliko budu prihvatali prodaju mojih novina „Rasina press“. Zbog toga, nekoliko vlasnika i danas ODBIJA prodaju „Rasina press“ iako je to u suprotnosti sa zakonom.

ŠESTO, rođaci i politički istomišljenici Stajkovca, koji su me trideset puta fizički i verbalno napadali dok sam obavljao posao novinara, nikada nisu kažnjeni, uprkos tome što sam većinu tih napada prijavio Policiji i nadležnom Tužilaštvu.

SEDMO, zbog pisanja u medijima o kriminalnim radnjama čelnika opštine Aleksandrovac dobio sam TREĆI otkaz sa posla. Uprkos činjenici što me je inspekcija pravosnažnim rešenje vratila na posao, moj poslaodavac NE ŽELI da postupi po rešenju. Inspekcija rada Rasinskog okruga protiv tog poslodavca predala prekršajnu prijavu, ali Sud za prekršaje NIJE KAZNIO pravno lice tj. javno preduzeće, kao ni odgovorno u pravnom licu, tj. direktora.

OSMO, brojne krivične prijave protiv Stajkovca i njegovih saradnika, zavšile su u korpi ili u fioci, jer Tužilac Dragi Mitrović SVE ODBIJA. Zanimljivo je da je njegova supruga dugogodišnji Javni pravobranilac opštine Aleksandrovac, a ćerka o trošku opštine obavila stručnu praksu, iako je pre toga već bila na stručnoj praksi u Sudu za prekršaje u Kruševcu.

Kako se u dužem vremenskom periodu u Aleksandrovcu grubo krše zakoni države Srbije, to molim nadležne organe da provere ove navode i postupe po zakonu.

Gvozden Zdravić, novinar – istraživač

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi