Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo novinarke RTV Pančevo UNS-u: Pravilnik o sistematizaciji RTV Pančevo kao akt diskriminacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

27. 02. 2015.

Autor: Slavica Jovanović

Pismo novinarke RTV Pančevo UNS-u: Pravilnik o sistematizaciji RTV Pančevo kao akt diskriminacije

Novinarka RTV Pančevo Slavica Jovanović poslala je danas UNS-u pismo u kojem navodi da "Pravilnik o sistematizaciji ove radio-televizije diskriminiše ljude sa visokim obrazovanjem". Pismo prenosimo u celosti.

 

Prilikom usaglašavanja Pravilnika o sistematizaciji  direktorka RTV Pančevo Tatjana Jelesić poprilično je prekoračila rokove predviđene Zakonom o radu.

Kada je rešila da se ipak pozabavi tim poslom, u odredbama za izbor glavnih urednika Radio Pančeva i Televizije  Pančevo kao  jedan od uslova navela je  “višu i srednju školsku spremu “, a izostavila  fakultetsko obrazovanje. Srednju školsku spremu prilagodila je glavnoj urednici televizije Neveni Simendić koja tu funkciju u gradskoj televiziji obavlja duže od jedne decenije, a ima samo srednju školu, tzv. šuvaricu. Zakon o radu zahteva da se za radno mesto predvide jedan, u izuzetnim situacijama dva nivoa školske spreme, pa je direktorka, inače bivša novinarka Televizije Pančevo, našla za shodno da svoju glavnu urednicu zadrži u fotelji bez obzira što je time  diskriminisala sve one koji imaju fakultetsko obrazovanje.

Gradonačelnik podržao  direktorku

Srednja škola kao uslov za glavne urednike gradskih medija nije smetala gradonačelnuku Pančeva Pavlu Radanovu. Naprotiv. Iako je od Samostalnog sindikata RTV Pančevo bio na vreme upozoren da je rešenje koje direktorka predlaže čista diskriminacija svih akademski obrazovanih ljudi i bio zamoljen da direktorki vrati pravilnik na  usaglašavanje sa pozitivnim popisima, Radanov se  o zahtev oglušio i  potpisao saglasnost na tekst koji je Jelisićeva  predložila. Prilagođavanje srednje školske spreme jednoj osobi na funkciji u gradskom mediju nije samo čin diskriminacije svih akademski obrazovanih ljudi, već je i tipičan primer korupcije.

Na diskriminaciji kadrova sa fakultetskom diplomom i kupovini lojalnosti urednice sa srednjom školom zajedno su poradili direktorka RTV Pančevio Tatjana Jelesić, gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov i pančevačka Srpska napredna stranka. Ako glavnoj urednici televizije pančevačka vlast čuva fotelju bez sumnje kupuju njenu uredničku lojalnost, što se može okarakterisati kao korupcija. Gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov je i jedan od tri poverenika SNS, glavne partije u pančevačkoj vladajućoj koaliciji (SNS-DS). Osim Radanova, poverenici naprednjaka su i doktor Slobodan Ovuka i narodni poslanik Željko Sušec koji su takođe bili upozoreni na ono što direktorka gradskih medija čini, ali nisu reagovali.

Tri izmene Statuta, a samo jedan  cilj

Pančevački naprednjaci su po svaku cenu želeli da Simendićeva ostane u fotelji glavne urednice televizije bez obzira na zakonske norme. Poslednjih godina školska sprema za izbor glavnih urednika u RTV Pančevo više puta je prilagođavana dotičnoj osobi. U oktobru 2013. izmenama Statuta RTV Pančevo koje su pisane u jednom od gradskih sekretarijata, prema informacijama sindikata, SNS je  insistirala da pored ostalih uslova za izbor glavnih urednika bude uneto fakultetsko obrazovanje i srednja stručna sprema. U septembru 2014. godine Skupština Grada kao osnivač RTV Pančevo ponovo pokreće inicijativu za izmenu Statuta preduzeća i isti gradski sekretarijat koji piše predlog, za glavnog urednika navodi fakultetsko obrazovanje “ili da je  istaknuti novinar koji se dokazao izuzetnim rezultatima rada u novinarskoj profesiji” ne navodeći koji  nivo obrazovanja taj “ istaknuti “ novinar bi trebalo da ima. Međutim, druga struja SNS u Nadzornom odboru RTV Pančevo, zagovornici pošovanja zakona, odbija takvo rešenje.

Nakon tog incidenta, o kome je pisala i lokalna štampa, odbornici gradske skupštine  donose odluku da se iz Statuta preduzeća uslovi za glavne urednike prebace u Pravilnik o sistematizaciji  koji  donosi direktor preduzeća, a na koji saglasnost daje gradonačelnik. Tako je direktorka Jelesić unoseći srednju školu kao uslov za izbor glavnih urednika gradskih medija odradila posao koji nisu moguli da završe posvađani političari.

Političari se ništa bolje nisu ponašali ni kada su decembra 2013. godine birali Tatjanu Jelesić za direktorku RTV Pančevo.

Jelesićeva je izabrana na funkciju direktora u momentu kada su svi računi RTV Pančevo bili blokirani zbog toga  što u predhodnom mandatu (2005-2010) nije plaćala PDV. Dug poreskoj upravi bio je 10 miliona dinara. Pošto RTV Pančevo taj novac nije imala, gradonačelnik je januara 2014. godine iz budžeta Grada dao deset miliona dinara za glavni dug i oko 100.000 dinara za kamatu i računi su deblokirani. Dobri pozvaoci ekonomskih zakona kažu da je neplaćanje poreza krivično delo. U slučaju Jelesićeve bila je nagrada!

Ako je Aleksandar Vučić Zakon o predzećima proglasio reformskim zakonom, ako taj epitet ima i  prošlogodišnji Zakon o radu, postavlja se pitanje da li je ponašanje pančevačkog SNS doprinos sprovođenju reformi ili stavljanje klipova u točkove tim reformama. Zaposleni u pančevačkoj gradskoj medijskoj kući se pitaju do kada će  biti taoci političkih moćnika koji se tako očigledno i grubo poigravaju njihovim sudbinama, posebno ako se zna da godinama menadžment i šefovska mesta u toj medijskoj kući čine krivično osuđivana lica  za falsifikovanje isprava i za  drogu, alkoholičari i zavisnici drugih poroka. Zna se i to da  su neki od njih u bliskoj vezi s ljudima iz pančevačkog SNS koji imaju slične dosijee.

 

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

02.03.

2015.

Pancevka [neregistrovani] u 09:44

Izlecite novinarstvo !

Ovakve tekstove hrabrih i casnih novinara treba podrzati, a ne placene novinare i partijske kadrove. Sramota za gradsku vlast Panceva...

Odgovori
sub

28.02.

2015.

Jadranka Nicin [neregistrovani] u 03:54

Podrska Slavici Jovanovic

S obzirom da sam deo radnog veka provela u Pancevu, cela ova situacija u RTV Pancevo mi je itekako poznata i podrzavam koleginicu Slavicu Jovanovic u naporima da se ispostuju zakoni, uz sankcionisanje samovolje direktora ove informativne kuce, kao i gradonacelnika!
Smatram da bi i u ovom slucaju Udruzenje novinara Srbije trebalo da stane u zastitu nase profesije.
Ukoliko je Pravilnikom o sistematizaciji predvidjeno da je za izbor glavnog i odgovornog urednika dovoljna SREDNJA strucna sprema, onda je logicki sled da novinar ne mora da ima ista vise od OSNOVNE SKOLE!
Dosta je vise stranackog izivljavanja, kao da je u pitanju njihova licna prcija!
Zato nam je informisanje i palo na najnize grane, jer se novinarstvom bave i Kurta i Murta, po partijskoj liniji odabrani.
Sta reci o ovoj vlasti koja se sprda sa obrazovanjem ali i ostalim segmentima zivota...ocigledno na dobrom smo putu, ali ne u EU (samo sto dalje od njih!), vec u prvobitnu zajednicu , i to starije kameno doba!!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi