Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  NTV: "Niškoj televiziji" onemogućeno da konkuriše
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

22. 04. 2015.

NTV: "Niškoj televiziji" onemogućeno da konkuriše

Kolegijum "Niške televizije" poslao je danas UNS-u pismo u kojem navodi da je raspisivanjem javnog poziva za sufinansiranje projekata u Nišu koji traje do 5. maja "Niškoj televiziji" onemogućeno da konkuriše. Pismo prenosimo u celosti.

MINISTARSTVO KULTURE

SEKTOR ZA INFORMISANjE                

- Državni sekretar Saša Mirković
- Viši savetnik Snežana Pečenčić

OEBS

- Gordana Janković-šefica odeljenja za medije Misije OEBS

NUNS
UNS
PROUNS

Poštovani,

Dana 17. 04. 2015.godine Grad Niš objavio je konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja  na teritoriji Grada Niša u 2015.godini. Moramo da Vas obavestimo, da je po propozicijama konkursa onemogućeno sadašnjem javnom preduzeću ''Niška televizija'' da aplicira na konkursu jer je stavom III Pravo učešća na Konkursu, onemogućeno izdavačima koji se finansiraju iz javnih prihoda. Obzirom da će se privatizacija lokalnih medija pa samim tim i JP ''Niška televizija'' obaviti u roku od 60- tak dana,  Niška televizija neće moći da aplicira kako bi mogla da opstane na tržištu u drugoj polovini godine a finansira se iz javnih prihoda samo u prvoj polovini 2015.godine. Ovakvim konkursom u ovom trenutku,  JP ''Niška televizija'' će biti ostavljena bez ikakvih mogućnosti da i kao privatizovana preživi do raspisivanja novog konkursa za 2016.godinu.

Niška televizija je već dvadeset godina koncipirana kao javni servis i ima sve predispozicije, programske, kadrovske i tehničke da apsolutno zadovoljava uslove konkursa, godinama unazad i REM (RRA) tretiraju Nišku televiziju kao javni servis.

Na sastanku u Nišu 31.03.2015.godine organizovanog od strane ANEM-a na kome su prisustvovali i predstavnik Ministarstva kulture i informisanja, predstavnici OEBS-a i Agensije za privatizaciju, rečeno je da će biti raspisan Konkurs u drugoj polovini 2015. godine kako bi bilo omogućeno da konkurišu i mediji koji će biti privatizovani do 01.07.2015.godine.

Grad Niš, raspisivanjem ovog Konkursa iskoristiće skoro sva sredstva predviđena gradskim budžetom za javni informisanje, koja iznose 60 miliona, što znači da neće ni biti drugog konkursa na kojem bi Niška televizija mogla da konkuriše.

Smatramo da ovi razlozi potpuno jasno ukazuju da se Niška televizija stavlja u neravnopravan i tako reći nemoguć položaj , pa Vas molimo da reagujete kako bi se rok za prijavu na Konkurs za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji Grada Niša u 2015.godini produžio do 05.07.2015.godine.

S poštovanjem,

U Nišu, 22.04.2015. g.                              Kolegijum JP''Niška televizija''Niš

Komentari (2)

ostavi komentar
pon

25.05.

2015.

Lična priča [neregistrovani] u 13:49

A nama

Apsolutno bih podržao Vašu priču, ako bi i nama koji sve vreme radimo u privatnim medijima dali deo tog budžetskog kolača koji ste do sada trošili , imajući koliko toliko sigurne plate.

Odgovori
sre

22.04.

2015.

Саша Тодоровић [neregistrovani] u 15:53

Књажевац

ПОДРШКА, КОЛЕГЕ!!! Све је већ виђено..."неко пре, неко касније". Локална РТВ у којој сам радио, ЈИП "Књажевац", "успешно" је приватизована 2007. године, да би званично "преминула" 2010. године!!!

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi