Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Indira Funduk:"20 godina na istoj strani" znači "na strani gazda iz Švajcarske i Nemačke"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

27. 05. 2016.

Indira Funduk:"20 godina na istoj strani" znači "na strani gazda iz Švajcarske i Nemačke"

Indire Funduk koja je do pre godinu dana radila kao prevodilac u Blicu zamolila nas je da objavimo njeno pismo. Prenosimo ga u celosti:

Poštovani, 

Slučajno videh na trafici u zaglavlju lista "Blic" slogan "20 godina na istoj strani". 

Kažem "slučajno" zato što te novine nisam pogledala od maja prošle godine kada sam, posle 19 godina, isterana iz te kompanije!

U "Blicu" sam bila zaposlena od 1. septembra 1996. godine, sa Manojlom Vukotićem i ostalim kolegama polivala šampanjcem prvi broj, u nedelju 16. septembra te godine, prvih dana delila besplatno novine, radila po 10 sati iz entuzijazma, radila u Beograđanki u jakni i sa rukavicama na rukama kad nije bilo grejanja, radila za vreme bombardovanja, učestvovala u svim selidbama, jedna sam od nas možda 10 odsto koji smo ostali u "Blicu" kad je otišla gotovo cela redakcija u "Glas javnosti", učestovala u poslednjem preseljenju kad je napravljena integrisana redakcija, savladala rad u novim programima...

Posle "sukoba" sa dva uredničića ("sukob" je pod navodnicima zato što sam se samo mešala u svoj posao - prevodioca - i davala sugestije u vezi sa tekstovima), sadašnji glodur, tada zamenik, Marko Stjepanović uzeo me na zub, što je rezultiralo izbacivanjem iz firme. (Jedna od tih uredničića je ispravila "zmiju konstrIktora" u "zmiju konstrUktora" - toliko o stručnosti dotičnih.)

Tog maja prošle godine otpustili su, čujem, 30-ak ljudi, uglavnom onih koji su duže radili - ne bi li, valjda, uštedeli na minulom radu - zato što je glavna politika direktorke i njene zamenice (inače obe plavuše sa Megatrenda) ŠTEDNjA, kako bi one dobile što veći godišnji bonus od Švajcaraca.

Zato mi je sada teško kad vidim to "20 godina na istoj strani", a i teško mi je jer imam 57 godina, suprug 59 i platu od 25.000 dinara, i ostao mi je neisplaćen kredit u banci od 300.000 dinara. Imamo ćerku koja ide u drugi razred gimnazije i stalno se pitamo šta će biti s njom.

Ovo "20 godina na istoj strani" znači "na strani gazda iz Švajcarske i Nemačke", a ne na strani čitalaca, kako bi oni hteli da se shvati.

Ovo shvatite kao otvoreno pismo, i bila bih vam zahvalna da ga objavite.

Srdačan pozdrav,
Indira Funduk

Komentari (4)

ostavi komentar
sub

28.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 17:18

Kad pukne tikva

Blic je odavno postao velika bruka. Kad pukne ta tikva... Ustvari, već je odavno pukla samo se to krije. Iskoreno razumevanje i saosaćenje sa koleginicom koja je plastično odslikala situaciju u ovoj redakciji gde svi rade za lavovski bonus nekoliko šefova, koji zaradu ulažu u maligane. Bruka i sramota, a drugima drže lekcije. Ali, nije džabe u narodu rečeno: krčag ide na vodu dok se ne razbije.

Odgovori
pet

27.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 19:25

Bravo

Bravo na hrabrosti da pod imenom objavite ovo pismo i njegovu poruku, ako ima ko da procita, jer vi niste jedina zrtva tih poslodavaca, koji pisu o radnicima u Juri ali ne pisu i ne pricaju o radnicima u Blicu, o mobingu i svakodnevnom maltretiranju i jos kojecemu...a o muckama s novcem....,mozda ce se jednog dana i ta pandorina kutija otvoriti...nije to Blic to je odavno samo šlic....

Odgovori
pet

27.05.

2016.

Sl.Glisic [neregistrovani] u 19:10

Potrosena solidarnost

Nekada, kada sam pocinjao ovaj zanat, nezamislivo je bilo da izosane javno pokazana SOLIDARNOST prema koleginicama i kolegama. Vremenom je jenjavala ova dragocena, ljudska i profesionalna osobina da bi, na zalost, evo jos jednog primera, izostala...
Mislim da je ovo i veliki minus UNS... Nije bitan BROJ clanova UNS vec njihov KVALITET! Zato je, evo, procitah da je i zgrada UNS "poklonjena" NUNS-u - ljigavcima koji bi SVE prodali za novac, privilegije i zvanje "novinara"!
Generacije kojoj i ja pripadam uspele su da sacuvaju obraz i imovinu UNS. Na mladjima je da malo prlistaju (bar sednicu Skupstine UNS na Tari) pa da shvate kako se to radi...Ili, pitajte dok imate jos zive kolege, ako vam je stalo da budete pravi profesionalnci a ne ljigavi poslusnici i robovi u svojoj zemlji...

Odgovori
pet

27.05.

2016.

anonymous [neregistrovani] u 18:04

BRAVO!

Čestitam redakciji što je pismo gospođe, koju ne poznajem, objavila i na taj način ogolila istinu o listu koji se stalno hvali da slika stanje u našoj Srbiji. Isto i još, u stvari, gore čini njihov portal, pa se često pitam, kao čitalac, gde živim ili da li oni, iz te novinske kuće, rade isključivo za kasu gazda u inostranstvu. Da li bi, na primer, u Nemačkoj ili Švajcarskoj sa naslovnih strana sugerirali od čega boluje njihov premijer? Ima li mere, je li u Srbiji sve crno? Je li zadatak novinara da pozivaju na ulice i na taj način pravdaju svoje zarade? Eventualni tirtaž kao alibi? Znam da smo mnogo toga uvezli smatrajući da sledimo dobre primere, ali i u Evropi, bilo gde u svetu, postoji granica dokle se ide. Ako je u pitanju opšti, da ne napišem nacionalni interes.

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi