Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Pismo zaposlenih u "Novostima": Tražimo hitnu reakciju Vlade Srbije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

08. 05. 2017.

Izvor: Zaposleni u "Večernjim novostima"

Otvoreno pismo zaposlenih u "Večernjim novostima" Vladi Republike Srbije, Nadzornom odboru Kompanije "Novosti" i javnosti Srbije

Pismo zaposlenih u "Novostima": Tražimo hitnu reakciju Vlade Srbije

Pismo zaposlenih u "Večernjim novostima" prenosimo u celosti. Polazeći od svetle tradicije i sjajnog imena, u godini kada obeležavamo 64. godišnjicu postojanja, a suočeni sa dramatičnim najavama o mogućem krahu naše kuće, mi zaposleni u "Večernjim novostima" prinuđeni smo da Vam ukažemo na razmere krize i zatražimo hitnu reakciju Vlade Srbije.

Imajući u vidu crne prognoze da "Novosti", pritisnute nagomilanim dugovima, neće dočekati avgust, zahtevamo da Vlada, kao upravljač, ovlasti Nazorni odbor da pod hitno otpočne sistemsko rešavanje dramatične situacije u kompaniji od koje živi 368 porodica.

Rukovodstvo kompanije obavestilo nas je da je "realan potpuni kolaps, uključujući čak i prestanak štampanja dnevnog lista "Večernje novosti". Za to su navedeni sledeći razlozi:

- da je kompanija i dalje pod opterećenjem duga od 11 miliona evra, zatečenog 2013. godine, koji u potpunosti parališe čak i tekuće poslovanje

- da poreski dug državi iz 2009, u iznosu od 103 miliona, nije plaćen i da trenutno, s kamatama, iznosi više od 300 miliona dinara

- da u avgustu ove godine na naplatu stiže poslednja rata u iznosu od 425.000 evra kredita, koji je podignut 2012. kod Hipo-banke (sadašnji Adiko)

- da rad otežava i činjenica da kompanija ima višak zaposlenih koji ne može da reši

- da su neraščišćeni imovinsko-pravni odnosi sa državnim preduzećem Štamparija "Borba", gde se "Večernje novosti" štampaju na svojoj mašini, ali po tržišnim uslovima

- da rukovodstvo nema mehanizam da reši ove probleme, jer su svi dosadašnji pokušaji da se država kao upravljač uključi - propali

- da zbog opstrukcije Nadzornog odbora nije sproveden socijalni program 2015, a nije rešeno ni pitanje imovine Kompanije u Republici Srpskoj

Zabrinuti zbog ovih sumornih brojki, u čiju autentičnost ne želimo da sumnjamo, a obeshrabreni odgovorom rukovodstva da je "nemoćno da se nosi sa ovim balastom" od Vlade kao upravljača tražimo da se što pre pokrene pitanje dalje sudbine naše kompanije.

Zahtevamo da se konačno reši pitanje vlasništva i imovine koju decenijama koristi kompanija.

Zahtevamo promenu odnosa članova Nadzornog odbora prema našoj kući i aktivno uključivanje u rešavanje suštinskih stvari (a ne samo raspitivanje o mesečnoj apanaži)

Smatramo da na ovaj apel i te kako imamo pravo, ne samo što smo životno vezani za kuću u kojoj radimo, nego i zbog toga što je država ta koja nas vodi. Zasada - maćehinski.

Bez obzira što svakodnevno stvaramo visokotiražne novine, od ogromnog značaja za srpsko društvo, naši upravljači su nas samo tokom ove godine lišili prihoda od oko 30 miliona dinara, iznoseći oglase državnih firmi u tabloidna izdanja, koja svakodnevno promovišu društveni talog, kič i primitivizam. Tiraž svakako nije opravdanjanje za ovakav potez, jer su oglase iz državne kase dobijale i novine sa veoma malim brojem prodatih primeraka.

Imajući u vidu da od "Novosti" živi skoro 1.500 ljudi sučenih sa najavom propasti, tražimo da Vlada pod hitno razreši imovinsko-pravni rebus sa Milanom Bekom, aktivno se preko Nadzornog odbora uključi u rešavanje problema i spreči gašenje dnevnog lista koji je gotovo sedam decenija perjanica srpskog novinarastva. U suprotnom, dobićemo potvrdu sumnji da neko svesno radi na urušavanju naše kuće. To nećemo dozvoliti!

 

 

 

Komentari (4)

ostavi komentar
sre

10.05.

2017.

Serbissimo anonymous [neregistrovani] u 07:49

Nazalost..

Drzava nije krava-muzara i ne moze vise nekome da bude majka a nekome maceha. Ako pravis gubitke a ne profit, ides pod led. Toliko je prosto. Jer ne postoji nikakav bunar bez dna iz kojeg ce drzava sada da zahvati koliko treba i "resi problem", to moze samo preko ledja nas, poreskih obveznika, sto bi bilo neprihvatljivo.
Ako je jedan Independent mogao da ukine stampano izdanje i predje isklucivo na digital online, mogu i Novosti.

Odgovori
uto

09.05.

2017.

dejan [neregistrovani] u 11:28

Tada su cutali

Rece pre neki dan jedan urednik Novosti, ako firma lose posluje, sta ima drzava da pomaze, ne treba. E tako i sa Novostima, ne mozete da opstanete na trzistu, gasite se. Zasto veliki Srbin Ratko Dmitrovic ne podnese ostavku? Zasto se ne odrekne lepe apanaze. I dalje novinari u Novostima imaju najvece plate bar u stampanim izdanijima.

Odgovori
pon

08.05.

2017.

Casper [neregistrovani] u 23:52

A Sport

A kad su gasili Sport, onda nije bilo problema? Kako sejes, tako zanjes...

Odgovori
pon

08.05.

2017.

stradivarijus anonymous [neregistrovani] u 20:06

ko ceka, doceka

Da li 368 zaposlenih u V.novostima nisu novinari kada je njihova koza u pitanju. Ako bi izvestavali o problemu neke druge firme sa nevoljama koje imaju V.novosti, verujem da bi ti isti novinari postavili realno pitanje, sta su cekali zaposleni u kolektivu kao sto su VN i zasto nisu preduzimali nista toliko dugo?Da li je u vreme M.Vukotica , dok su problemi makar za nijansu bili manji mogao da se obustavi rad, recimo, da se izadje na ulicu, ode ispred Vlade ili nesto slicno i ukaze konkretno na probleme.Ili u vreme daka je Vukotica zamenio R. Dmitrovic, tiraz oopadao, a zaposleni cutali na vcinjenicu da je prvi covek primao vise od pet hiljada evra-mesecno!!!Za kakve rezulktate. Sad vidimo te velike uspehe i rezultate cutanja. Cutali su novinari V.N. ocekujuci valjda da se problemi sami od sebe rese. A oni postali toliko veliki da ni "celicne caksire" nece pomoci! Iako postoje i neke objektivne okolnosti, najveci krivac za sadasnje stanje su sami zaposleni. Ako su ovo dopustili, moraju da prihvate i sopstve no slabo ponasanje u poslednjim godinama...

Odgovori

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi