Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  REM i dalje grubo krši zakone...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

14. 09. 2018.

Autor: Dragiša Kovačević

REM i dalje grubo krši zakone...

Kao člana Radne grupe NKEU za poglavlje 10, pozivaju me i na sastanke Radne grupe za medijsku strategiju.

Na oba mesta zatupam tezu da svi mediji moraju da imaju iste uslove jer sada to nije slučaj, pošto TV kanali u vlasništvu SBB imaju monopolski položaj, a REM im dozvoljava  da grubo krše domaće zakone.

U Srbiji možete da kažete šta god hoćete o Vučiću, njegovoj porodici, patrijarhu, premijerki, opoziciji, ali ne spominjite KKR i SBB. U to sam se uverio i na sastancima ove dve radne grupe, od čijeg rada i rezultata zavisi  kada će se otvoriti poglavlje 10 - Informaciono društvo i mediji.

U obe ove grupe u manjini sam i mnoge ne zanima ovaj problem. Članovi radne grupe za medijsku strategiju odbili su moj predlog da se formira ekspertska komisija koja bi utvrdila da li se u Srbiji krše medijski zakoni, a predstavnici REM-a nisu čak  hteli da odgovore ni na jedno  moje pitanje o kršenju zakona.

Pošto je Vlada formirala Radnu grupu pismom sam o tome obavestio premiijerku Anu Brnabić. Stekao sam  utisak da većina u toj radnoj grupi ne želi ni da sašluša argumente i činjenice koje jasno ukazuju na grubo kršenje zakona i štetu koja se nanosi budžetu Srbije i domaćim televizijama. Još uvek čekam njen odgovor.

Ja inače podržavam svaku inicijativu i predlog da novom Medijskom strategijom, kako to ističe bivši predsednik NUNS-a i član radne grupe za medijsku strategiju gospodin Vukašin Obradović, treba da se obezbedi "ravnopravnost svih aktera na medijskoj sceni kada je reč o finansiranju i odnosu države prema medijima".

Takođe, potpisao bih i izjavu predstavnice BIRN-a Tanje Maksić, članicu radne grupe, koja kaže: "Treba obezbediti stabilno finansiranje svih javnih servisa i rešiti pitanje vlasništva Tanjuga, Politike i Večernjih novosti", kao i da REM treba da bude nezavisno telo i da u njemu sede profesionalci.

Složio bih se i sa mnogim pitanjima koje je  tzv. Grupa za slobodu medija postavila premijerki gospođi Ani Brnabić, ali me čudi da niko, iz pomenute grupe, nije smeo ili nije želeo da otvori ključnu temu od koje zavisi budućnost elektronskih medija u Srbiji.

To je grubo kršenje zakona od starne SBB i REM-a, koji godinama toleriše prekrajanje izvornih programa tzv. prekograničnih kanala, na kojima se naknadno menja program ubacivanjem reklama srpskih oglašivača.

Jer, ne treba zaboraviti da u našoj zemlji ima 1788 javnih glasila, da legalno svoj TV program emituje oko 190 televizija i oko 300 radio stanica. Za njih zakoni važe, a za one čija sedišta su u inostranstvu ne važe.

Tvrdim da  opstank domaćih elektronskih medija zavisi da li će se rešiti  pitanje "prekograničnih kanala" koji u Srbiji divljaju i ne poštuju ni jedan zakon. 

Saglasio bih se i sa predlogom UNS-a da lokalne samopuprave odvajaju 2% za  medije, ali ponavljam: to nije potrebno ako se novac namenjen za TV oglašavanje usmeri ka lokalnim medijima umesto što sada ide na prekogranične kanale.

Televizija koja apsolutno i u svemu podržava sve ideje i stavove Grupe za slobodu medija - N1 emituje program u Srbiji bez dozvole REM-a, ne plaća nadoknadu, nema obaveza prema Sokoju, OFPS, nije poreski obveznik u Srbiji, nije upisana u APR, ne vodi se kao javno glasilo, ali emituje domaće reklame iako to zakon zabranjuje...

Nisam primetio da je to zasmetalo NUNS-u, BIRN-u, Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, opoziciji, ali i nekim predstavnicima vlasti koji često gostuju na toj televiziji i time daju legimitet kanalu koji u Srbiji radi bez dozvole REM-a i nalazi se van pravnog i poreskog sistema Srbije...

Oni koji gledaju ovaj program uveravaju me da se na njemu videti prilozi i vesti kojih nema na drugim televizijama, ali i da se njihovi novinari bave probranim temama. Ima tu i ozbiljnog istraživačkog novinarstva. Verujem da bi gledaoce veoma zanimalo da N1 proba da raspetlja misteriju zvanu KKR. Ko je tu kome gazda: KKR, SBB, United group, Cas media, Total tv, NetTV.plus, Telemach... Da li g. Petreus ima uvid u sve transakcije i poslove KKR-ovih ćerki, sestara, dalje i bliže familije, da li ima crnih para...

N1 silno zamera predsedniku Vučiću što ih apostrofira kao " američku televiziju". Ali zamislite šta bi  se desilo kada bi taj Vučić zatražio da "američka televizija" konačno počne da poštuje zakone naše zemlje.

Gotovo sam siguran da bi ga "nezavisni" mediji, NVO, opozicija i drugi borci za slobodu javne reči optužili da gasi "jedino sveto u mračnoj Srbiji" i da bi pozvali narod da brane N1 - poslednji bastion slobode u Srbiji...

Da se razumemo; i ja bih bio apsolutno protiv da se ugasi N1, iako taj program ne gledam pošto sam  pretplaćen kod grugog kablovskog oretatora.

Zbog toga sam kažnjen jer neću moći više da gledam utakmice reprezentacije na Javnom servisu iako redovno plaćam pretplatu. Pored najboljih serija RTS se odrekao i fudbala.

Ubuduće, reprezentativne mečeve  gledaće samo oni koji su na mreži SBB, na - Sport klubu.

Ponavljam - nemam ništa protiv N1 i Sport kluba, ali nisam saglasan da za njih ne važe, a za sve ostale elektonske medije u Srbiji važe srpski zakoni. Zbog toga  skoro svakodnevno ugasi se po neka lokalna i regionalna televizija, a istovremeno televizije u vlasništvu SBB-a doživljavaju svoje zvezdane trenutke; šire se, otvaraju nove kanale, kupuju sve što je najbolje u TV ponudi, najskuplje serije i filmove, najataktivnije sportske događaje ...

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi