Naslovna  |  Aktuelno  |  Pisma UNS-u  |  Zaposleni u Radio-televiziji Kragujevac: Plašimo se nove privatizacije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Pisma UNS-u

27. 02. 2019.

Zaposleni u Radio-televiziji Kragujevac: Plašimo se nove privatizacije

Zaposleni u PD Radio-televizije Kragujevac poslali su pismo Udruženju novinara Srbije (UNS) u kom se navodi da bi nova privatizacija ovu medijsku kuću „vratila u krug komercijalnih medija, gde bi bili uništeni pluralizam, programska raznolikost, urednička nezavisnost, odgovornost za izgovorenu reč i transparentnost“. Pismo prenosimo u celosti.

Najuniverzalnija definicija Javnog servisa je Uneskova: „Javni servis je stvoren za javnost, javno je finansiran i javnost ga nadzire. On nije ni komercijalan ni državni, slobodan je od političkog uplitanja i od pritiska komercijalnih sila. Javni servis informiše, obrazuje, ali i zabavlja slušaoce i gledaoce. Tek uz osiguran pluralizam, programsku raznolikost, uredničku nezavisnost, primereno finansiranje, odgovornost i transparentnost, javni servis može služiti kao temelj demokratije“.

Njegov cilj bi bio razvoj kolektivnog identiteta kroz kulturno zajedništvo koje neguje tradiciju, humanističke vrednosti, udruživanje radi postizanja zajedničkih ciljeva. Regionalni javni servisi funkcionišu kao informativne medijske kuće, za razliku od privatnih, koji svoju osnovnu platformu zasnivaju u skladu sa zahtevima tržišta bez velikog osvrta na potrebe građana za informacijama. Komercijalni mediji izgrađeni su na imperativu  tretiranja građana kao potrošača, a privatni mediji koliko god od toga bežali, vrlo brzo postanu komercijalni. Ne dozvolite da građane Šumadije iko tretira samo kao potrošače, bez prava na informisanje, a to se može sprečiti  samo formiranjem Regionalnih javnih servisa. Mi, zaposleni u Radio televiziji Kragujevac smo očigledan dokaz tome. Vođeni načelima Regionalnih javnih servisa, a uz podršku svojih gledalaca, jedina smo medijska kuća u Srbiji koja se izborila za opstanak nakon neuspešne i za medije pogubne privatizacije. To se od nas i očekivalo, jer je Kragujevac najveći grad Šumadijskog okruga, jer je građanima bila oduzeta jedina informativna medijska kuća, jedini izvor informisanja o temama iz njihovog životnog okruženja, uskraćeno pravo na informacije od životnog značaja. Od vas građani Šumadije - njih 293.308 očekuju da ne dozvolite novi medijski mrak u Kragujevcu i osnujete Regionalne javne servise.

Radio televizija Kragujevac danas svoje gledaoce posmatra  kao aktivne članove zajednice koji imaju potrebu da se dobro, objektivno i blagovremeno informišu. Radio televizija Kragujevac, samo oslobođena od privatizacije i vraćena Gradu  Kragujevcu, ostvaruje svoju svoju misiju i poštuje principe slobode izražavanja i slobodnog protoka informacija, profesionalne i etičke zahteve objektivnosti, istinitosti, uravnoteženosti i poštovanja ljudskog dostojanstva. Priprema i pravovremeno objavljuje medijske sadržaje (na programima radija, televizije i na svojoj internet stranici), kojima se zadovoljavaju najšira interesovanja i potrebe građana, pa kao takva ispunjava uslove da preraste u Regionalni javni servis. Radio televizija Kragujevac, jedina televizija u Kragujevcu, svojim gledaocima i slušaocima nudi najnovije vesti iz Šumadije, zemlje i regiona, stručne analize, ljudske priče, edukaciju, kulturu, zabavu, pesmu, jednom rečju život. Žanrovski posmatrano, udeo dnevno informativnih emisija ima najveću minutažu, slede dokumentarni serijali, emisije posvećene privredi, kulturi, poljoprivredi, zabavne emisije, program namenjen deci i roditeljima, sportski program. Novom opremom za produkciju i emitovanje programa prenosimo uživo sve bitne događaje za Kragujevac i Šumadiju.

Strah od nove privatizacije, ovu kuću sa tradicijom od 49 godina, opet bi vratio u krug komercijalnih medija, gde bi bili uništeni pluralizam, programska raznolikost, urednička nezavisnost, odgovornost za izgovorenu reč i transparentnost. Radio televizija Kragujevac je kao privatizovan medij od oktobra 2015. do januara 2017.godine bila izložena različitim političkim pritiscima dok sada brine jedino o sudu javnosti. Tokom te pogubne privatizacije ostali smo bez velikog broja vrsnih novinara koji su se odrekli svog dugogodišnjeg zanata.

Mi, zaposleni u Radio televiziji Kragujevac danas, kao i pre privatizacije  svakodnevno insistiramo na pluralizmu ideja i slobodi kritičkog mišljenja.

Pre nego što donesete konačnu odluku, podsećamo UNS i NUNS koji su se zalagali za privatizaciju medija da su vrlo brzo priznali da je „izvršen pomor lokalnih medija privatizacijom“. Kao udruženja koja bi trebalo da zastupaju interese svih medija u Srbiji, molimo vas  da ne pravite istu grešku ponovo.   

Pokrajinski javni servis RTV sa sedištem u Novom Sadu, obezbeđuje informacije od javnog interesa samo građanima na teritoriji AP Vojvodine. Republički javni medijski servis RTS, nema dovoljno kapaciteta ni minutažu da bude prisutan u svim lokalnim sredinama, pa nije u mogućnosti da svim društvenim kategorijama i svim građanima Centralne, Zapadne, Istočne i Južne Srbije obezbedi informacije od vitalnog značaja. Osnivanjem Regionalnih javnih servisa izjednačila bi se prava svih građana na informisanje i rešio bi se problem ove diskriminacije.   

Građani Kragujevca i čitave Šumadije su u periodu od januara do juna 2017.godine bili uskraćeni za jedno od osnovnih životnih prava, prava na informisanje o osnovnim životnim potrebama. U tom periodu pre raskida privatizacije, Radio televizija Kragujevac nije emitovala program, a privatna komercijalna televizija koja je funkcionisala još kratko vreme u gradu, nije imala kapaciteta da proizvodi informativni program, niti je njen koncept bio informativnog karaktera. Za svega tri dana, po izuzteno lošim vremenskim uslovima, preko 11 000 građana Šumadije je potpisalo peticiju za opstanak Radio televizije Kragujevac. Danas je ovo kuća koja uživa ogromno poverenje građana, kuća kojoj građani najviše veruju, gde se informišu o svim bitnim događajima i činjenicama za njihov svakodnevni život. Danas je u Radio televiziji Kragujevac zaposleno 28 medijskih radnika koji proizvode 85 posto programa sopstvene produkcije. Izvinite što niko od nas danas nije sa vama, moramo da informišemo građane o kvalitetu vode, nestanku električne energije, moramo da snimimo i montiramo emisiju o situaciji u Kliničkom centru Kragujevac, da realizujemo popodnevni program „Mozaik“, pripremimo  centralnu informtaivnu emisiju  „Hronika“, da gledaocima prikažemo život ljudi na selu kroz „Šumadijski prag“...,  da napravimo telop i prikupimo dovoljno sredstava za lečenje našeg sugrađanina Julijana Bogdanovića, a malo nas je, no dovoljno da svakodnevno izvršavamo svoju misiju!

Sigurni smo da ovog puta nećete dozvoliti da građani Kragujevca i Šumadije opet ostanu bez jednog od osnovnih prava, prava na informisanje, da im nećete oduzeti jedinu televiziju i njih ostavite u medijskom mraku. Nekako smo sigurni da ćete misliti i na građane Centralne, Južne, Istočne i Zapadne Srbije kada budete odlučivali o postojanju Regionalnih javnih servisa.

 

Kragujevac,                                                                                         Svi zaposleni u PD Radio televiziji Kragujevac

26.02.2019.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

ostavi komentar

Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.

Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove UNS-a.

Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu unsinfo@uns.org.rs

Saopštenja Akcije Konkursi